Για την έκθεση «Κύκλοι ζωής», η Μιλένα Δημητροκάλλη γράφει: «Κύκλος. Είναι το γεωμετρικό σχήμα με το οποίο ασχολήθηκαν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο οι αρχαίοι φιλόσοφοι. Στην Πλατωνική κοσμολογία, η κυκλικότητα γίνεται κυρίαρχο μοτίβο ενώ κατά τον Αριστοτέλη όλα τα ουράνια σώματα περιστρέφονται γύρω από τη Γη ακολουθώντας την αέναη κυκλική τους μοίρα.

Είναι το σχήμα που έχει άπειρη δύναμη γιατί δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, είναι ταυτόχρονα πεπερασμένο και άπειρο. Συμβολίζει την τελειότητα και την αιωνιότητα. Την ολοκλήρωση και την πληρότητα. Ο κύκλος, συναντάται σαν το σημείο δύναμης του ανθρώπου και της εξελικτικής του πορείας. Απεικονίζει βαθιές εσωτερικές διαδρομές και ανταποκρίνεται στο στάδιο τελειοποίησης του Εαυτού. Συμβολίζει την ασταμάτητη αλλαγή, την ολοκλήρωση της προσωπικότητας και τη φώτιση.»

Βιογραφικό

Η Μιλένα Δημητροκάλλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε Οικονομικά και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Παρακολούθησε έναν κύκλο μαθημάτων στη Φιλοσοφία του Νου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ολοκλήρωσε μαθήματα Σχεδίου και Ζωγραφικής στην Αθήνα με την ζωγράφο Μαριέλα Κωνσταντινίδου.

Έχει εργαστεί στον τομέα της Διαφήμισης, στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 και για την οργάνωση και λειτουργία ενός μικρού ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Νάξο.  Από το 2011 ασχολείται συστηματικά με τη ζωγραφική.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε πολλές γκαλερί και διοργανώσεις σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και το 2013 απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό τέχνης Mitteleuropa Prix International Art Prize της γκαλερί Ufofabrik στο Μιλάνο.

Σκέπτεται τον εαυτό της σαν μία παρορμητική καλλιτέχνιδα και την ενδιαφέρει να ζωγραφίζει αυτό που νιώθει και όχι αυτό που βλέπει. Ο καμβάς για εκείνη είναι η απόλυτη ελευθερία του νου της και η αφηρημένη ζωγραφική ο δικός της τρόπος ενδοσκόπησης και απόδοσης των ανθρώπινων συναισθημάτων μέσω χρωμάτων, σχημάτων και διαφορετικών τεχνικών.

Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.


Στην έκθεση «Κύκλοι ζωής», η Έλενα Κίττα θα παρουσιάσει τη συλλογή κοσμημάτων “Stitched” με κεντρικό στοιχείο τον κύκλο, αλλά και το γούρι της για το 2018.  Έχοντας αντλήσει την έμπνευσή της από την τέχνη της φωτογραφίας που την εντυπωσίαζε ανέκαθεν, το ονομάζει “Click it’s 2018” και για το σχέδιό του εστιάζει στο κυκλικό διάφραγμα της μηχανής το οποίο και προσαρμόζει στο σχήμα του ματιού που είναι το σήμα κατατεθέν της.

Βιογραφικό

Η Έλενα Κίττα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε Συντήρηση Έργων Τέχνης στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσειολογία και Διαχείριση Συλλογών στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εργάζεται στο χώρο των μουσείων με την ειδικότητα της συντήρησης πινάκων και την επιμέλεια εκθέσεων τα τελευταία 20 χρόνια. Tο 2015 στρέφεται προς το κόσμημα και παρακολουθεί σεμινάρια κατασκευής σύγχρονου κοσμήματος στο Metallo Studio με εισηγήτρια τη Μαρία Δεληβοριά.

Σχεδιάζει απλά και ιδιαίτερα κοσμήματα. Το κόσμημα για εκείνη είναι μια ανάγκη να δημιουργήσει και να εκφράσει τον εσωτερικό της κόσμο, τα συναισθήματα, τα ερεθίσματα και τις εμπειρίες της, τα οποία επιχειρεί να αποτυπώσει στα κοσμήματά της χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές και υλικά.

Έχει συμμετάσχει σε άλλες τέσσερις ομαδικές εκθέσεις στην γκαλερί Artshot_Sophia Gaitani.


Φωτογραφία θέματος: Έργο της Μ. Δημητροκάλλη