Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «45α Δημήτρια» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιαστούν έργα του Κωστή Γεωργίου

με τίτλο «Ίχνη» στην Casa Bianca από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2010.  

Ο Κωστής Γεωργίου, είναι ένας καλλιτέχνης που έχει να επιδείξει έντονη διεθνή δραστηριότητα με το έργο του να έχει σαφώς «στιγματιστεί» από το μεσογειακό περιβάλλον της Ελλάδος: ο ήλιος, τα χρώματα, λόγοι παλιοί για 4.000 χρόνια στην βαθύτατη αρχαιότητα, ο ταύρος (Μινώταυρος), η εικόνα του φιλοσόφου.

Ένα έργο που, όπως σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Αμβέρσας Florent Bex «δε θα μπορούσε ποτέ να είχε γεννηθεί μέσα από το γκρισάιγ των βόρειων περιφερειών».

«O δημιουργός ως μονάδα της συμπαντικής οντότητας μοιάζει να αποτελεί άξονα της δράσης μιας αέναης αμφισβήτησης και αναδιαπραγμάτευσης όλων αυτών που θεωρούνται δεδομένα. Είναι εκείνος, χωρίς αυτό να αποτελεί κάτι ηρωικό, που καλείται να γειώσει τις δραματικές εντάσεις μιας σκληρής και αδυσώπητης καθημερινότητας και να τις αποσυμπιέσει οδηγώντας τις, στα φωτεινά νερά της δημιουργίας.

Αντιτάσσει το φως και την δράση απέναντι στην κατήφεια και την απαλλοτρίωση της ανθρώπινης σκέψης που καταρρακώνεται από ευτελή και χυδαία προϊόντα. Αποτελεί μοχλό αποσυμπίεσης, και μέσα από την παραβατικότητα του καταργεί παραδοσιακές «αξίες» και θέσφατα, διαρρηγνύει τον υμένα της ιδρυματικής και ανούσιας αστικής αντίληψης και προσπαθεί να συνάξει το έλασσον άμεσο, με το απώτερο και το συμπαντικό, που οδηγεί στην ψυχική ανάταση και στην «ελευθερία».

Εξ’ άλλου τι είναι η τέχνη για τον δημιουργό; Μια ακροβασία είναι σε τεντωμένο σκοινί. Μια καθημερινή εναγώνια προσπάθεια να ανακαλέσει στην επιφάνεια από το σκότος της ύπαρξης του, μύχιες σκέψεις και θολά οράματα, που θα τα «παγώσει» σε σταθερές εικόνες για να δημιουργήσουν στη συνέχεια πεδία δράσης για πολλούς.

Χωρίς αναζήτηση το έργο είναι ανιαρό. Δίχως φορτία και αναταράξεις το εικαστικό γεγονός είναι ύποπτο και στατικό, που μοιραία οδηγεί τον δημιουργό του σε μαρασμό και καλλιτεχνική στειρότητα. Αυτός οφείλει να λειτουργεί ως εξαιρετικά εκπαιδευμένος μαχητής, που πρέπει να αντιδρά αστραπιαία ακόμη και στο ελάχιστο θρόισμα».

Κωστής Γεωργίου, 6 Ιουλίου 2010