Η Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος-Δεξαμενή» παρουσιάζει μια έκθεση του Κώστα Τσόκλη με τίτλο «Ο βανδαλισμός ως πηγή έμπνευσης» και θέμα τον Σταυρό, από τις 7 Φεβρουαρίου έως και τις 22 Μαρτίου 2014.

Η νέα έκθεση του Κώστα Τσόκλη, με τίτλο: «Ο βανδαλισμός ως πηγή έμπνευσης», είναι σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, «μία προσπάθεια λύτρωσης, από το διπλό βανδαλισμό που διεπράχθη πέρυσι το καλοκαίρι στη Σπιναλόγκα», μετά το τέλος της εκδήλωσης «Tsoclis, εσύ ο τελευταίος λεπρός» και αναφέρεται στην κλοπή των 13  εντοιχισμένων σχεδίων,  που χάρισε στο νησί ως ανάμνηση της εκδήλωσης, και  στην καταστροφή του έργου του  « Εκρηγνυόμενος σταυρός», που ήταν ένα ανάθημα στους εκατοντάδες λεπρούς που πέρασαν τη δυστυχισμένη τους ζωή και πέθαναν ανώνυμοι πάνω στο αφιλόξενο ξερονήσι.

Είχε φτιαχτεί «επί τόπου» μέσα σε γενική παραδοχή και ενθουσιασμό χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την τύχη του. Δυστυχώς, το έργο, όπως λέει ο καλλιτέχνης, «αντί να προστατευτεί, θυσιάστηκε στο  βωμό  της παρελθοντολατρείας, της τυπολαγνείας και του πείσματος. Κρίμα τόσος κόπος, τόσοι κίνδυνοι που διατρέξαμε για να το στήσουμε, τόσα χρήματα, τόση αμοιβαία αγάπη που χάθηκε!  Κρίμα όμως προπάντων για το νησί, που του έσκισαν μια ακόμα σελίδα από το βιβλίο του πολυτάραχου βίου του. Προσπάθησα, λέει ο Τσόκλης,  μα δεν μπόρεσα να το διασώσω…».

Σε αντικατάσταση εκείνων που χάθηκαν, που καταστράφηκαν, που κλάπηκαν, δημιουργήθηκαν τα νέα αυτά έργα, που θα εκτίθενται στη Γκαλερί «Αστρολάβος-Δεξαμενή» από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 22 Μαρτίου 2014.  Πρόκειται για μια σειρά ζωγραφικών έργων μικτής τεχνικής, στα οποία ο καλλιτέχνης, βλέπει το έργο του – τον Σταυρό – σαν ένα ζωντανό οργανισμό, που συμβολικά περνά τα δεινά που περνάει ο καλλιτέχνης, όταν ένα σημαντικό έργο του δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τους συγχρόνους του και καταλήγει ..να καταστρέφεται! Κανένα έργο Τέχνης ποτέ δεν έχει βρεθεί στα σκουπίδια, κάτι τέτοιο είναι ιεροσυλία για την ίδια την Τέχνη όχι μόνο για ένα έργο ήδη αναγνωρισμένου καλλιτέχνη, αλλά ακόμη και για το έργο του πιο άσημου ή του πιο ατάλαντου. Η Τέχνη περιέχει την έννοια της ανθρώπινης ευαισθησίας που την δημιούργησε και είναι αδιανότητο να καταστρέφεται !

Σε παγκόσμιο επίπεδο ευτυχώς, οι αρμόδιοι έχουν συνείδηση του ότι η Τέχνη του χθες, η Τέχνη του σήμερα και η Τέχνη του αύριο, μπορούν και επιβάλλεται να συνυπάρχουν, καθώς είναι μέρος της Ιστορίας και της κοινωνικής πραγματικότητας ενός τόπου και μνημεία για τις επόμενες γενιές.  Ελπίζουμε αυτή η έκθεση να αφυπνίσει έστω και λίγο την ευαισθησία των αρμόδιων και στον τόπο μας, καθώς ο τρόπος που σέβεται ένας λαός την Τέχνη του, δείχνει και το πνευματικό του επίπεδο.