Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο κτήριο της οδού Πειραιώς την έκθεση «Κυριάκος Κρόκος (1941-1998)» η οποία είναι αφιερωμένη στο

έργο του γνωστού Έλληνα αρχιτέκτονα. Ο Κυριάκος Κρόκος γεννήθηκε το 1941 στη Σάμο. Φοίτησε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και πήρε το δίπλωμά του το 1967. Παράλληλα με τις σπουδές του, εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο του καθηγητή Ι. Λιάπη. Μετά τη στρατιωτική του θητεία έζησε για ένα χρόνο στο Παρίσι κάνοντας αυτοσπουδή και μαθητεύοντας ζωγραφική κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη. Γυρνώντας στην Ελλάδα, παράλληλα με την αρχιτεκτονική του εργασία συνέχισε να ζωγραφίζει, ακολουθώντας την κλίση που είχε από παιδί.

Το 1976 δημιούργησε δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο. Η αρχιτεκτονική του δραστηριότητα αφορούσε κυρίως μελέτες και επιβλέψεις ιδιωτικών έργων, ενώ συμμετείχε με επιτυχία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Από τις βραβευμένες εργασίες του ήταν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (Α΄ βραβείο 1977) και η συμμετοχή του στο διεθνή διαγωνισμό για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης (έπαινος 1990). Η μελέτη για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάσθηκε στην ΙΙΙ BIENNALE Αρχιτεκτονικής Δημοσίων Κτηρίων, στο κέντρο Pompidou (Παρίσι 1990). Το κτήριο βραβεύτηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, σαν υπόδειγμα δημοσίου κτηρίου στην Ελλάδα (Αθήνα 2001).

Έργα του, όπως το Θέατρο της οδού Κυκλάδων στην Αθήνα, η κατοικία Βέττα στη Φιλοθέη, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, η μελέτη για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το ιδιωτικό Μουσείο Φασιανού στην Αθήνα, η κατοικία Ανδρεάδη στη Χαλκιδική κ.ά., είναι δημοσιευμένα σε ελληνικά και ξένα αρχιτεκτονικά περιοδικά.

Δείγματα της ζωγραφικής του δουλειάς είχε παρουσιάσει σε ομαδικές εκθέσεις, ενώ το 1987 εκδόθηκε το βιβλίο Αρχιτεκτονικά Τοπία με σχέδια και κείμενα δικά του και του Αλέκου Φασιανού.

Το φθινόπωρο του 1996, ο Κυριάκος Κρόκος εκπροσώπησε την Ελλάδα στην VΙ ΒΙENNALE Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, εκθέτοντας τα πιο αντιπροσωπευτικά από τα έργα του.

Ήταν παντρεμένος με την Λέτη Αρβανίτη και είχε τρία παιδιά. Έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 1998.

ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση διατρέχει επιλεκτικά όλο το έργο του Κυριάκου Κρόκου – αρχιτεκτονικό και ζωγραφικό. Περιλαμβάνει πρωτότυπα σχέδια, σκίτσα και μακέτες από τις μελέτες, καθώς και φωτογραφίες από τα κτήρια που πραγματοποιήθηκαν. Παράλληλα, παρουσιάζονται δείγματα από τη ζωγραφική του δραστηριότητα μέσω της οποίας ο Κυριάκος Κρόκος παρατηρούσε και στοχαζόταν τον κόσμο πολύ πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πορείας του στην αρχιτεκτονική.

Η έκθεση ξεκινάει με την παρουσίαση μερικών από τα εναπομείναντα στοιχεία (σοβάς, ξύλο και τσιμέντο) που χρησιμοποίησε ο ίδιος για να προβάλει την υλικότητα του έργου του όταν εκπροσώπησε την ελληνική συμμετοχή στην VΙ Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, το 1996. Στην ενότητα της αρχιτεκτονικής παρουσιάζονται συνολικά 20 κτήρια και μελέτες, ενώ η ενότητα των ζωγραφικών έργων καλύπτει τη χρονική περίοδο από την αρχή της δεκαετίας του ’60 μέχρι την αρχή της δεκαετίας του ’90.

Τέλος, στον εκθεσιακό χώρο προβάλλεται το βίντεο με τίτλο «Κυριάκος Κρόκος – αρχιτέκτων και ζωγράφος», το οποίο αποτελεί μια σύνθεση των διαθέσιμων εικόνων και ήχων για τη ζωή και τα έργα του Κυριάκου Κρόκου από τον σκηνοθέτη Γιάννη Τριτσιμπίδα.

Την έκθεση επιμελήθηκε η σύζυγος του αρχιτέκτονα, Λέτη Αρβανίτη Κρόκου, ενώ τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό η Λίλη Πεζανού.

ΕΚΔΟΣΗ

Την έκθεση συνοδεύει μονογραφία για τον Κυριάκο Κρόκο, η οποία είναι αφιερωμένη τόσο στο αρχιτεκτονικό όσο και στο ζωγραφικό έργο, λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου σημαντικό για τον ίδιο τον δημιουργό. Η έκδοση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σχέδια γραμμικά, ελεύθερα και σκίτσα, μακέτες, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό ζωγραφικών έργων και σπουδών. Κείμενα για την αρχιτεκτονική έχουν γράψει οι καθηγητές Ανδρέας Γιακουμακάτος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ηλίας Κωνσταντόπουλoς (Πανεπιστήμιο Πατρών), Wilfried Wang (University of Texas, Austin), ενώ παράλληλα περιλαμβάνονται μαρτυρίες των αρχιτεκτόνων Μαρίας Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα. Για τη ζωγραφική του Κυριάκου Κρόκου γράφουν ο ζωγράφος Αλέκος Λεβίδης και ο ιστορικός τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος. Τέλος, περιλαμβάνονται ένα περιγραφικό χρονολόγιο από την Λέτη Αρβανίτη Κρόκου, καθώς και δύο λιγότερο γνωστές συνεντεύξεις του Κρόκου, στον αρχιτέκτονα Κυριάκο Κοσμά (1990) και στον ποιητή Σωτήρη Κακίση (1995). Την έκδοση επιμελήθηκαν οι Λέτη Αρβανίτη Κρόκου, Ηλίας Κωσταντόπουλος και Αλέκος Λεβίδης.