Η gallery genesis παρουσιάζει την ατομική έκθεση της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗ με τίτλο “FAMILY STORIES” από την Πέμπτη

5 Απριλίου 2012.

 
Στην εγκατάσταση “FAMILY STORIES”, γλυπτά μικρής κλίμακας ανάμεσα σε οικεία αντικείμενα και θραύσματα σπιτιών, συνθέτουν μία κωδικοποιημένη αφήγηση.

Τα έργα φτιαγμένα από πορσελάνη επιχειρούν να προσομοιάσουν με τα μπιμπελό,τα οποία στόλιζαν τα έπιπλα των σπιτιών τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η αρχική εντύπωση όταν τα προσεγγίζει κανείς.Είναι ότι αυτό που αναπαριστούν είναι χαριτωμένο, λευκό, καθαρό.

Το εύθραυστο υλικό τους εκφράζει τις ευαίσθητες σχέσεις του υποκειμένου με τον εαυτό του και τους  Άλλους.

Η μικρή τους διάσταση δημιουργεί την ανάγκη να τα πλησιάσει κανείς για να τα προσέξει, να εστιάσει πάνω σε αυτά και να τα διαβάσει, όπως μια παιδική ιστορία η οποία κρύβει ένα νόημα που μόνο ένα ενήλικας μπορεί να αποκρυπτογραφήσει.

Μέσα σε ένα κοινωνικό γίγνεσθαι που η εικόνα μεγάλων διαστάσεων φωνάζει,τα γλυπτά αυτά ψιθυρίζουν την αλήθεια τους και ζητάνε από τον καθένα να τα αφουγκραστεί,να σταθεί μπροστά τους και να τα αποκρυπτογραφήσει. 

Η ανατροπή της σωματικής κλίμακας επιχειρεί να αποκαλύψει την ανισορροπία των φαινομενικά αρμονικών σχέσεων. Tο ανθρώπινο σώμα, χάνοντας τις αναλογίες του προδίδει την εσωτερική του ανισορροπία.

Οι ρόλοι που καλούνται να υποδυθούν οι χαρακτήρες των γλυπτών, εκφράζονται με τα ρούχα τα οποία τονίζουν την σύγκρουση της επιθυμίας των Άλλων με την επιθυμία του Ασυνείδητου, την σύγκρουση αυτού που επιθυμώ σε σχέση με αυτό που οι άλλοι επιθυμούν να επιθυμώ ή να πράττω.

Η απουσία αντικειμένων που θα πρόδιδαν ή θα υποδείκνυαν μία μονοσήμαντη ανάγνωση, εσκεμμένα απουσιάζει από τα έργα. Τα αντικείμενα τα οποία υποστηρίζουν τους χαρακτήρες ενισχύουν τις πολλαπλές αναγνώσεις.

Η ανατροπή της φαινομενικής ισορροπίας, είναι η πρόκληση για να ερμηνευτεί η πραγματικότητα από την αρχή.

Απομένει στον θεατή να αποφασίσει ποια είναι η αλήθεια και να δώσει το μέτρο να ερμηνεύσει την κλίμακα.

Η Κυριακή Μαυρογεώργη γεννήθηκε στην Αθήνα.

Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθηνάς.

Έργα της έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και την Αυστρία.