Στο  ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema θα προβληθεί η ταινία «Ξημερώνει» του  Μαρσέλ Καρνέ την Τρίτη 15 Νοεμβρίου και την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016.

Ο  Marcel Carné, πρωτοπόρος του φιλμ νουάρ με μια βαθιά ανθρώπινη και ποιητικά ρεαλιστική με υπέροχες ερμηνείες ταινία, «Ξημερώνει» («Le Jour Se Lève», 1939) που αρχικά είχε απαγορευθεί από το καθεστώς του Vichy επί ναζιστικής κατοχής, επιστρέφει ψηφιακά αποκατεστημένη και χωρίς περικοπές!

Σε σενάριο του σουρεαλιστή ποιητή, στιχουργού και σεναριογράφου Ζακ Πρεβέρ,  ο σκηνοθέτης Μαρσέλ Καρνέ σκηνοθετεί το πρωτοποριακό φιλμ νουάρ, με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο Ζαν Γκαμπέν.

O Φρανσουά δολοφονεί τον Βαλεντίν και κλειδώνεται στο δωμάτιό του, στην κορυφή του κτιρίου. Σε λίγο καταφθάνουν αστυνομικές δυνάμεις και περικυκλώνουν το κτίριο, περιμένοντας να ξημερώσει για να εφορμήσουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Φρανσουά ανατρέχει νοερά στο παρελθόν και ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που τον οδήγησαν στην παρούσα στιγμή.

Η αποκατάσταση του αριστούργηματος του Mαρσέλ Καρνέ ξεκίνησε το 2013. Οι αρχικές μπομπίνες της ταινίας αναλύθηκαν και μετά από συζητήσεις με ειδικούς τεχνικούς του φιλμ αλλά και ιστορικούς, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες σκηνές είχαν επεξεργαστεί και αλλοιωθεί από τη λογοκρισία του καθεστώτος Vichy π.χ. μια σκηνή με την Arletty γυμνή στο ντους και μια άλλη σκηνή με υπαινιγμούς αναφορικά στην αστυνομία. Τελικά η λογοκρισία και το καθεστώς Vichy απαγόρευσε όλες τις προβολές της ταινίας καθώς κρίθηκε ότι «προσβάλλει τα ήθη.» Κατά τη διάρκεια τους προγράμματος αποκατάστασης των κοπιών, έγινε έκκληση μέσω της FIAF (Διεθνής Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Αρχείων) σε όλες τις ταινιοθήκες ανά τον κόσμο ώστε να εντοπιστούν οι κομμένες σκηνές. Μετά από εμπεριστατωμένες μελέτες ξεκίνησε η διαδικασία διόρθωσης εικόνας και ήχου, πολλά σημεία της οποίας χρειάστηκαν -εκτός από ψηφιακή- επιπλέον προσεκτική επεξεργασία με το χέρι. Περισσότερα από 75 χρόνια μετά τη δημιουργία της, η αριστουργηματική αυτή ταινία, επιτέλους πλήρης και χωρίς περικοπές, στους κινηματογράφους.

Πρωταγωνιστούν: Jean Gabin, Arletty, Jules Berry


Διάρκεια: 93΄