Η «fizz gallery» εγκαινιάζει την ατομική έκθεση Χαρακτικής του Ξενή Σαχίνη με τίτλο «Αρσενικό-Θηλυκό» την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011.

Ο εικαστικός παρουσιάζει την τελευταία σειρά έργων του. Δύο έννοιες που τις βρίσκουμε σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής και των φυσικών νόμων που την διέπει. Στην παρούσα έκθεση, ο καλλιτέχνης επιλέγει να διαχειριστεί το θέμα βασιζόμενος στις ανθρώπινες υπάρξεις και στις σχέσεις που αυτές αναπτύσσουν μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας την αναγνώσιμη εικόνα και τα σχόλια που αυτή με τη μυθοπλασία της εγείρει.

Ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης είναι η ιστορία της τέχνης με τις προτάσεις παλαιότερων καλλιτεχνών των οποίων έργα είναι σταθμοί στην ιστορία του πολιτισμού. Είναι μια συνηθέστατη καλλιτεχνική πρακτική. Μοιάζει με μια σκυταλοδρομία όπου ο κάθε  καλλιτέχνης προσπαθεί να μεταφέρει και να καταθέσει τις ιδέες του ως εικαστική σκυτάλη.

Το εικαστικό μέσο με το οποίο ο καλλιτέχνης επέλεξε να εκφραστεί, είναι αυτό των αναλογικών, ως επί το πλείστον, εικαστικών εκτυπώσεων. Αόρατες μήτρες που έχουν δώσει τις εκτυπώσεις, συνεργάζονται με ορατές μήτρες οι οποίες είναι κομμάτι του έργου. Τα ορατά τυπωμένα μέρη συνεργάζονται με απτές μήτρες οι οποίες όμως δεν έχουν άμεση σχέση με τις εκτυπώσεις. Συνεργάζονται ως οι δύο βασικές ιδέες στις οποίες ενυπάρχει η πράξη της  αναλογικής χάραξης και της εκτύπωσης. Δηλαδή το αρσενικό και το θηλυκό ως υποκείμενο της εικαστικής πρότασης και του συντακτικού της.

Η χρήση του καθρέφτη στις συνθέσεις, μας υπενθυμίζει την αντίστροφη σχέση των χαραγμένων σχημάτων με τα τυπωμένα, αλλά στην περίπτωσή του Ξενή Σαχίνη ο καθρέφτης εγκλωβίζει το θεατή και τον καθιστά συνένοχο στην πλοκή της σύνθεσης.

Ο Ξενής Σαχίνης γεννήθηκε το  1954 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ Χαρακτική με δάσκαλο τον Κ. Γραμματόπουλο και Σκηνογραφία με δάσκαλο τον Β. Βασιλειάδη, ενώ έχει σπουδάσει Ζωγραφική και στην Ε.N.S.B.A. στο Παρίσι με δάσκαλο το V. Guignebert. Από το 1985 διδάσκει σχέδιο και χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Είναι  Καθηγητής και Διευθυντής του αντίστοιχου Εργαστηρίου. Τον Ιούνιο του 2011 εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών του Α.Π.Θ. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε Παγκόσμια συνέδρια Χαρακτικής. Συμμετείχε επίσης σε κριτικές επιτροπές  Μπιενάλε  Χαρακτικής.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο χαρακτικής της ΧΙΧ μπιενάλε της Αλεξάνδρειας. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 40 ατομικές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας και έχει συμμετάσχει σε πολλές  διοργανώσεις χαρακτικής στο εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Βορρέ, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ,στην Πινακοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης και Αθήνας, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Φλώρινα,  στο Μουσείο Χαρακτικής του Νίκου Γρηγοράκη και σε άλλα Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.