Την  Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, στην Τράπεζα της Ελλάδος αρχίζει ο κύκλος διαλέξεων με τίτλο «Καταθέσεις Πολιτισμού», που οργανώνεται από  το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας. 

Πρώτος ομιλητής θα είναι ο γλύπτης και Καθηγητής του Α.Π.Θ., Κώστας Βαρώτσος, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: Τέχνη-φύση, τέχνη-πόλη, τέχνη-ιστορία: ψάχνοντας τη χαμένη ισορροπία μεταξύ χώρου και χρόνου.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 18.00, στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (2ος όροφος).

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας και η είσοδος θα είναι δυνατή μία ώρα πριν από την έναρξη της διάλεξης.

Την ημέρα της διάλεξης, το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος (Αμερικής 3) θα παραμείνει ανοικτό έως τις 18.00, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να το επισκεφθούν και παράλληλα να δουν την έκθεση ζωγραφικής «Μιχαήλ Αξελός (1877-1965), Ανάμεσα σε δύο κόσμους» που φιλοξενείται εκεί αυτή την περίοδο.

Για την είσοδό σας στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας την αστυνομική ή τη δημοσιογραφική σας ταυτότητα.

Βιογραφικό:

Ο Κώστας Βαρώτσος γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Πεσκάρα και ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης. Το 1999 εξελέγη Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Είναι μέλος της Ακαδημίας Engelberg της Ελβετίας και έχει ανακηρυχθεί Ιππότης (Cavaliere) της Ordine della Stella della Solidarietà Italiana (2004). Επίσης, έχει λάβει Fulbright Grant (1990-1991, Ν. Υόρκη), καθώς και πολλά βραβεία και διακρίσεις, όπως το βραβείο γλυπτικής Segno d’ Oro (2007, Ιταλία), το Street Trend Award 2004/2005 για άτιτλο έργο του (2001, Ελβετία), το βραβείο για το καλύτερο έργο σε δημόσιο χώρο, The Year in Review 2004, για το γλυπτό Συγκοινωνούντα Δοχεία που βρίσκεται στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα του έχουν εκτεθεί στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, στο Musée d’ Art moderne et d’ Art contemporain της Νίκαιας, στο Musée de design et d’arts appliqués contemporains της Λωζάννης, στις Μπιενάλε της Βενετίας, του Λος Άντζελες και του Σάο Πάολο και σε άλλα σημεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, τις αίθουσες τέχνης Giorgio Persano στο Τορίνο και το Μιλάνο, το Palazzo dei Congressi της Ρώμης, το Ευγενίδειο Ίδρυμα και το Μουσείο Μπενάκη.

Πολλά έργα του εκτίθενται σε δημόσιους χώρους, όπως ο Δρομέας, που σήμερα κοσμεί την Πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής, μπροστά από το ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα.