Η θεματική της έκθεσης “Κρυπτόν” είναι μια ιδέα του ιστορικού τέχνης και επιμελητή της Ευθύμη Λαζόγκα και βασίζεται στη ρήση του Ηράκλειτου «Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί» (στα νέα ελληνικά: η φύση αρέσκεται στο να κρύβεται).

Το «Κρυπτόν» ως έννοια, διέπει όλο το φάσμα της τέχνης / πολιτικό-κοινωνικό-μεταφυσικό-υπαρξιακό και θέτει στο προσκήνιο, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα του «μη όντος», του «ανύπαρκτου» και του «κρυμμένου».

Η Ιστορικός τέχνης και συνεπιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Φαίη Τζανετουλάκου σημειώνει:

«Όλη η ιστορία της τέχνης είναι ένα παιχνίδι απόκρυψης, συγκάλυψης και αποκάλυψης.[…]

Το μέγα μυστήριο της τέχνης αντιστοιχεί στο μέγα μυστήριο του έρωτα που υπερβαίνει εαυτόν, και συχνά αντιμάχεται την ίδια την επιβίωση. Είναι η κρυφή επιθυμία του καλλιτέχνη να αδράξει το άπιαστο της ζωής, το αναπόδραστο της ύπαρξης, τη ζεύξη δύο σωμάτων και ψυχών. Οι Ρομαντικοί του 18ου και 19ου αιώνα αναζήτησαν το μυστικό του Υψηλού στο συνταρακτικό Sublime τοπίο, στις συμβολικές εσχατιές της φύσης. Ο 20ος αιώνας, ο αιώνας της γέννησης της επιστήμης, της τεχνολογίας και της άκρατης οικονομικής μονομανίας, προσέφερε στον άνθρωπο αρκετές απαντήσεις στα κοσμογονικά ερωτήματα του, ικανοποίησε τις επιδερμικές ανάγκες του μα του στέρησε το μυστήριο της μάγευσης, την ανάγκη του να πιστέψει στην ύπαρξη του Ερωτήματος.»

Στην έκθεση συμμετέχουν σημαντικά ονόματα της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής όπως Άγγελος Αντωνόπουλος, Μιχάλης Μανουσάκης, Ιωάννης Λασιθιωτάκης, Ηλίας Παπαηλιάκης, Άρτεμις Ποταμιάνου, Γιώργος Καζάζης, Παναγιώτης Σάγκρης, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Γιάννης Στεφανάκις κ.α. τα έργα των οποίων συνομιλούν με τη δουλειά καλλιτεχνών της νέας γενιάς όπως Δημήτρης Αμελαδιώτης, Δημοσθένης Μπογιατζής, Δημήτρης Λάμπρου, Μαργαρίτα Πέτροβα, Χριστίνα Παπαϊωάννου, Δημήτρης Καρατζάς, Beskida Kraja, Δήμητρα Χανιώτη, Κρίστη Γρηγορίου κ.α.

Επιμέλεια έκθεσης: Ευθύμης Λαζόγκας, Ιστορικός Τέχνης
Συνεπιμέλεια έκθεσης: Δρ. Φαίη Τζανετουλάκου, Ιστορικός – Κριτικός Τέχνης

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Re-view series Power games, Άρτεμις Ποταμιάνου