Το καταξιωμένο και ιδιαιτέρως αγαπητό στο ελληνικό κοινό Kronos Quartet έρχεται για μια μοναδική εμφάνιση, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών …

στις 5 Μαΐου 2011.

Η πορεία του Kronos Quartet είναι ένα μοναδικό μουσικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από μια ασίγαστη περιέργεια για τη μουσική όλων των περιοχών του πλανήτη. Το μουσικό σύνολο έχει ξεχωρίσει και έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό για την μαγνητική του σκηνική παρουσία, την ανάδειξη νέων ταλέντων, τη ζωντανή επαφή με σύγχρονους συνθέτες και τη δημιουργία περίπου 600 νέων έργων ρεπερτορίου.

H έναρξη και το κλείσιμο του προγράμματος θα γίνουν με έργα δύο ιστορικών μινιμαλιστών συνθετών: του Τέρρυ Ράιλυ και του Στηβ Ράιχ. To Good Medicine του Ράιλυ είναι το καταληκτικό κεφάλαιο της σύνθεσης Salome Dances for Peace, που επαναφέρει τη Σαλώμη στη σύγχρονη εποχή με την αποστολή να χρησιμοποιήσει τη σαγήνη της για να πετύχει την παγκόσμια ειρήνη. Από την άλλη, το νέο έργο του Ράιχ, με τίτλο Triple Quartet, είναι ειδικά γραμμένο για το Kronos Quartet.

Το έργο Clouded Yellow του Μάικλ Γκόρντον (δημιουργός του μινιμαλιστικού μουσικού σχήματος Bang On a Can και του ομώνυμου φεστιβάλ) μεταφράζει σε μια πυκνή και παλλόμενη μουσική υφή την κινητική εντύπωση της πτήσης ενός σμήνους κίτρινων πεταλούδων.

Μετά τη μοναδική αυτή αναφορά στη φύση, τα υπόλοιπα έργα (όπως και του Ράιχ) έχουν αφετηρία την πόλη της Νέας Υόρκης. Η Μίσσυ Μαζόλι έχει συνθέσει ένα «ερωτικό τραγούδι για τη γέφυρα του Μπρούκλυν». Η ίδια γειτονιά για τον Μπράυς Ντέσσνερ (πιο γνωστός από τη συμμετοχή του στο ροκ συγκρότημα των National) είναι η αφετηρία μιας διαδρομής μνήμης προς την Πολωνία και τη Ρωσία, διαγράφοντας μια αντίστροφη πορεία από αυτήν της οικογένειάς του όταν μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Το Flow της Λώρι Άντερσον προέρχεται από τον τελευταίο της δίσκο, Homeland (2010).

Το Σμυρνέικο μινόρε είναι μια μεταγραφή του ομώνυμου ρεμπέτικου τραγουδιού της Μαρίας Παπαγκίκα που ηχογραφήθηκε το 1918 στη Νέα Υόρκη.

Ο Τζ. Τζ. Θέρλουελ (πιο γνωστός ως Foetus) ταξίδεψε από το Μπρούκλυν στην έρημο του Ομάν για να ηχογραφήσει τον απόκοσμο ήχο του στροβιλίσματος της άμμου γύρω από τους αμμόλοφους και να τον ενσωματώσει στην Ερημικοφοβία του. Ο συνθέτης εξομολογείται πως ο ήχος της ερήμου συνέχισε να αντηχεί μέσα του για μεγάλο διάστημα και μετά την επιστροφή του στη Νέα Υόρκη.

KRONOS QUARTET

David Harrington: βιολί
John Sherba: βιολί
Hank Dutt: βιόλα
Jeffrey Zeigler: βιολοντσέλο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Terry Riley
Good Medicine from Salome Dances for Peace *

Michael Gordon
Clouded Yellow *

Missy Mazzoli
Harp and Altar *

Παραδοσιακό ρεμπέτικο (μτγρφ. Jacob Garchik)
Σμυρνέικο μινόρε +

Laurie Anderson (μτγρφ. Jacob Garchik)
Flow +

Bryce Dessner
Aheym (Homeward) *
Διάλειμμα
JG Thirlwell
Eremikophobia *

Steve Reich
Triple Quartet *
Σε τρία μέρη (παίζεται χωρίς παύση)

* Σύνθεση ειδικά για το Kronos Quartet
+ Μεταγραφή ειδικά για το Kronos Quartet