Ο Κριστιάν Μπολτάνσκι γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1944 στο Παρίσι. Ο πατέρας του, εβραϊκής καταγωγής από τη Ρωσία, είχε αναγκαστεί να κρύβεται σε έναν περιορισμένο χώρο κάτω από το πάτωμα του οικογενεικού διαμερίσματος για να ξεφύγει της μεταφοράς του σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οι ιστορίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σημαδεψαν βαθιά τον Κριστιάν και μπορεί κανείς να εντοπίσει στο αρχειακό του υλικό τις αναζητήσεις του σχετικά με τη βαναυσότητα της συγκεκριμένης περιόδου.

Ξεκίνησε να ζωγραφίζει από τη δεκαετία του ’50, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από avant-garde ταινίες που δημιούργησε μία δεκαετία αργότερα. Η ενασχόλησή του με την εικαστική εγκατάσταση (installation art), με την οποία γνώρισε διεθνή πλέον αναγνώριση ξεκίνησε το 1986, θεωρώντας το φως ως ένα θεμελιώδες στοιχείο του έργου και της έρευνάς του, η οποία περιλάμβανε επίσης συχνά ασπρόμαυρες φωτογραφίες και objets trouvés. Στις συναισθηματικά φορτισμένες εγκαταστάσεις του οι αναμνήσεις της ανθρώπινης τραγωδίας είναι έκδηλες. Όπως δήλωνε ο ίδιος: “Το έργο μου αφορά το γεγονός του θανάτου, αλλά δεν είναι συγκεκριμένα για το ίδιο το Ολοκαύτωμα.”

Christian Boltanski, Les Linges, 2020, Photo by Rebecca Fanuele. Courtesy by the artist and Galerie Marian Goodman

Στο πιο πρόσφατο έργο του με τίτλο “Les Linges” (2020) διαπραγματεύεται το βίωμα της πανδημίας του COVID, ενώ παλιότερα έχει ασχοληθεί και με κοινωνική θέματα όπως η προσφυγική κρίση. Στη χώρα μας είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη δουλειά του γύρω στα τέλη του 2013 μέσα από μία έκθεση της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, ένα νέο συμμετοχικό έργο, με επίκεντρο τα βλέμματα και τους χτύπους της καρδιάς των Αθηναίων.

Ο Μπολτάνσκι (γλύπτης, ζωγράφος, φωτογράφος και δημιουργός ταινιών) πέθανε χθες 14 Ιουλίου του 2021, σε ηλικία 76 ετών στη γενέθλια πόλη του, το Παρίσι, αλλά το έργο του θα παραμείνει ως μία παρακαταθήκη της ανθρώπινης εμπειρίας.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Didier Plowy