Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2023 την τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες», σε μετάφραση Θόδωρου Στεφανόπουλου, σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη και μουσική του Στέφανου Κορκολή, με την οποία θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023.

Επίσης, το ΚΘΒΕ, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο, θα παρουσιάσουν την παραγωγή «Σφήκες» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Στέλιου Χρονόπουλου, δραματουργική επεξεργασία, διασκευή & σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου και μουσική του Νίκου Κυπουργού, που θα κάνει πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, για να ακολουθήσει καλοκαιρινή περιοδεία και παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Η παράσταση «H Πινακοθήκη των Ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τη χειμερινή σεζόν, επιστρέφει στην κλιματιζόμενη αίθουσα του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από την Πέμπτη 29 Ιουνίου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη.

Oι Μπαντα-ρισμένοι (evolution), σχεδόν έξι χρόνια μετά από την τελευταία τους εμφάνιση, έρχονται στην ταράτσα του Βασιλικού Θεάτρου, στο Cafe Θέα/tro, από τις 11 Ιουλίου, για να πάρουν θέση στο απόλυτο δίλημμα της εποχής, με την πιο δροσερή μετ-επιθεώρηση του καλοκαιριού, «E-pass ή επί τας!», σε κείμενα και σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου.

Τέλος, το ΚΘΒΕ σε συμπαραγωγή με τη θεατρική Ομάδα naan θα παρουσιάσει το ΟΝΕΙΡΟ… του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, μια θεατρική παράσταση βασισμένη στο κλασικό έργο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», σε σκηνοθεσία-θεατρική απόδοση Φρόσως Λύτρα στην εξωτερική αυλή του Κυβερνείου (Παλατάκι) μόνο για 11 παραστάσεις, από 12 Ιουλίου έως και 23 Ιουλίου 2023.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

«ΤΡΩΑΔΕΣ» ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Μετάφραση: Θόδωρος Στεφανόπουλος
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Μουσική / Ζωντανή Ερμηνεία: Στέφανος Κορκολής

Το «ταξίδι» των Τρωάδων θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, καθώς η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο Θέατρο Δάσους (6 & 7 Ιουλίου) για να ακολουθήσει περιοδεία στην Κύπρο και σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 18 & 19 Αυγούστου οι «Τρωάδες» θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και παραστάσεις σε θέατρα της Αττικής τον Σεπτέμβριο.

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης, βραβευμένος από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών με το βραβείο «Νέου θεατρικού δημιουργού» για το 2018, υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ΚΘΒΕ, μας παρουσιάζει φέτος μια ρηξικέλευθη ανάγνωση του αριστουργηματικού έργου του Ευριπίδη.

Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής, ο οποίος θα παίζει πιάνο επί σκηνής κατά τη διάρκεια των παραστάσεων που θα δοθούν στη Θεσσαλονίκη και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

«Το ΚΘΒΕ θα δώσει και φέτος το παρόν στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου με τη νέα του παραγωγή «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη και πρωτότυπη μουσική σύνθεση του σπουδαίου Στέφανου Κορκολή. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η μεγάλη κυρία του Ελληνικού Θεάτρου Ρούλα Πατεράκη μας τιμά αναλαμβάνοντας τον απαιτητικό ρόλο της Εκάβης. Ένα έργο κλασικό και πάντα επίκαιρο αφού διαπραγματεύεται τον πόλεμο και τις συνέπειές του. Σε έναν κόσμο όπου σχεδόν κάθε στιγμή διαδραματίζεται μια πολεμική σύρραξη σε κάποια γωνιά του» τονίζει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Αστέριος Πελτέκης.

*Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Θεόδωρος Στεφανόπουλος, Δραματουργική επεξεργασία -Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης, Σκηνικά -Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Στέφανος Κορκολής, Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης, Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, Σχεδιασμός μακιγιάζ: Μαντώ Καμάρα, Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης, Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Δανάη Πανά, Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)

Διανομή (αλφαβητικά): Μελίνα Αποστολίδου (Αθηνά), Λουκία Βασιλείου (Αθηνά, Ελένη), Μομώ Βλάχου (Αθηνά), Χαρά Γιώτα (Αθηνά), Ηλέκτρα Γωνιάδου (Αθηνά), Μαρία Διακοπαναγιώτου (Κασσάνδρα), Αντώνης Καφετζόπουλος (Ποσειδώνας), Χριστίνα Μπακαστάθη (Αθηνά), Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Μενέλαος), Μπέττυ Νικολέση (Αθηνά), Ρούλα Πατεράκη (Εκάβη), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Αθηνά, Ελένη), Δημήτρης Πιατάς (Ταλθύβιος), Πολυξένη Σπυροπούλου (Αθηνά), Βιργινία Ταμπαροπούλου (Αθηνά), Θεοφανώ Τζαλαβρά (Αθηνά), Μαρίζα Τσάρη (Ανδρομάχη), Μάρα Τσικάρα (Αθηνά)
* Έκτακτη αντικατάσταση: Γιάννης Χαρίσης

Γυναίκες: Μαριάννα Αβραμάκη, Μελίνα Αποστολίδου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Χαρά Γιώτα, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Ζωή Ευθυμίου, Ηλέκτρα Καρτάνου, Εύη Κουταλιανού, Λωξάνδρα Λούκας, Ελένη Μισχοπούλου, Χριστίνα Μπακαστάθη, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Μπέτυ Νικολέση, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Φωτεινή Τιμοθέου, Μάρα Τσικάρα
Άντρας: Χριστόφορος Μαριάδης

Πρεμιέρα: Θεσσαλονίκη
Πέμπτη 6 & Παρασκευή 7 Ioυλίου, Θέατρο Δάσους, στις 21.15

Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023)
Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Αυγούστου 2023, στις 21.00

«ΣΦΗΚΕΣ» από το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΜΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ελεύθερη διασκευή της Λένας Κιτσοπούλου, βασισμένη στο έργο του Αριστοφάνη

Οι Σφήκες του Αριστοφάνη είναι μια κωμωδία που σπάνια ανεβαίνει στην ελληνική σκηνή. Το έργο επιστρέφει στο δραματολόγιο του Εθνικού εξήντα χρόνια μετά την παράσταση του Αλέξη Σολομού, σε μια σύγχρονη μεταγραφή από τη Λένα Κιτσοπούλου που υπογράφει την ελεύθερη διασκευή του και τη σκηνοθεσία. Στην πρώτη κάθοδό της στην Επίδαυρο, η αιρετική δημιουργός, πλαισιωμένη από μία σπουδαία ομάδα συνεργατών και ηθοποιών, αναμετριέται με ένα έργο που αναστοχάζεται πάνω στις παθογένειες της δημοκρατίας μας και τις ρωγμές της δικαιοσύνης.

Στους Σφήκες, ο Αριστοφάνης χρησιμοποιεί το όχημα της κωμωδίας για να σατιρίσει, με τον αξεπέραστα αιχμηρό του τρόπο, ένα ζήτημα βαθιά πολιτικό: τη διάβρωση του δικαστικού συστήματος, του ακρογωνιαίου λίθου της λαϊκής κυριαρχίας στην αρχαία Αθήνα. Από τη μία ένας χαιρέκακος, δικομανής ηλικιωμένος δικαστής που ζει για να καταδικάζει «ενόχους» κι από την άλλη ο απεγνωσμένος γιος του, ένα σαθρό δικαστικό σύστημα που μοιράζει επιδόματα και μια ολόκληρη κοινωνία από Σφήκες: άτομα σκληρά με οξύ κεντρί, ακόρεστη όρεξη για κριτική και μηδενική διάθεση για αυτοκριτική. Μια κοινωνία εγκλωβισμένη μέσα στο αποπνικτικό κουκούλι της διχόνοιας και της κακεντρέχειας. Μια κοινωνία που συστρέφεται, σπαρταρά, εξαπολύει κατηγορώ και καταλήγει να τρέφεται από το ίδιο της το δηλητήριο.

Στην παρούσα εκδοχή η σκηνοθεσία στρέφει το βλέμμα της στα σύγχρονα «κεντριά», στα λαϊκά δικαστήρια που στήνονται στις τηλεοπτικές εκπομπές και στα σόσιαλμίντια. Με καυστικό χιούμορ και σκωπτική διάθεση φωτίζει τη συστημική σαπίλα, τις κοιμισμένες άμυνες, τον ρατσισμό, τον φανατισμό, την άκαμπτη πολιτική ορθότητα της εποχής μας. «…σε καταδικάζω στην εκπομπή μου, στο κινητό μου, δημόσια, όπου βρεθώ κι όπου σταθώ, και προσέξτε καλά: όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου είναι φασίστας, είναι συνένοχος με τον ένοχο. Κατηγορώ, άρα είμαι κάτι. Κατηγορώ άρα υπάρχω…» σημειώνει η σκηνοθέτρια που επιχειρεί να ζωντανέψει μπροστά μας πότε τον βούρκο που μας απειλεί και πότε εκείνο το άλλο, το ιδεώδες, που μας εξυψώνει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Στέλιος Χρονόπουλος, Ελεύθερη διασκευή-Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου, Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού, Μουσική: Νίκος Κυπουργός, Χορογραφία: Αμάλια Μπένετ, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, Ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Λώλος, Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, Δραματολόγος παράστασης: Ασπασία Μαρία Αλεξίου, Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου, Βοηθός σκηνοθέτη Β΄: ΣαβίναΤσάφα, Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματόλογου: Τζίνα Ηλιοπούλου, Βοηθός μουσικού: Αλέξης Κωτσόπουλος, Σχεδιασμός κομμώσεων: Κωνσταντίνος Κολιούσης

Διανομή (αλφαβητικά):
Δάφνη Δαυίδ, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Κωνσταντίνος Καπελλίδης, Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Κότσιφας, Νίκος Κουσούλης, Αλέξης Κωτσόπουλος, Νεφέλη Μαϊστράλη, Σωτήρης Μανίκας, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ιωάννα Μαυρέα, Θάνος Μπίρκος, Δημήτρης Ναζίρης, Πάνος Παπαδόπουλος, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Μαριάννα Πουρέγκα, Θοδωρής Σκυφτούλης

Μουσικοί επί σκηνής:
Σοφία Ευκλείδου, Βαγγέλης Καρίπης, Εύη Κανέλλου

Φωτογραφίες και video παράστασης: Χρήστος Συμεωνίδης

Η παράσταση προτείνεται σε θεατές από 15 ετών και άνω.
H παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Πρεμιέρα: Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023)
Παρασκευή 14 & Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, στις 21.00

Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους
Τρίτη 25 & Τετάρτη 26 Ιουλίου, στις 21.15

«Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ» ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΦΟΡΟΥ
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Από την Πέμπτη 29 Ιουνίου στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Σε μια ανατρεπτική, γεμάτη χιούμορ και ρομαντισμό… κρουαζιέρα, προσκαλεί τους θεατές, το ΚΘΒΕ με την παράσταση «Πινακοθήκη των Ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τη χειμερινή σεζόν, επιστρέφει στο… απόλυτα δροσερό Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από την Πέμπτη 29 Ιουνίου. Οι θεατές, οι οποίοι έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται μέσα σε ένα πλοίο, ταξιδεύουν υπό τους ήχους αγαπημένων τραγουδιών του παλιού αμερικάνικου κινηματογράφου (ζωντανή μουσική επί σκηνής) στο Παρίσι και τη Σεβίλη και παρακολουθούν μια ρομαντική διαμάχη ανάμεσα στο συμφέρον και την αγάπη.
Στην «Πινακοθήκη των Ηλιθίων», ένα από τα πιο ευφάνταστα νεοελληνικά έργα, ο Νίκος Τσιφόρος περιγράφει, με ανάλαφρη κωμική διάθεση, το διαχρονικό δίλημμα ανάμεσα σε δύο κόσμους διαφορετικούς, όπου αναμετράται η αγάπη με το συμφέρον, ο έρωτας με την λογική, το συναίσθημα με το χρήμα, θίγοντας, με εύστοχο τρόπο θέματα που μας απασχολούν και σήμερα.

Ο Νίκος Τσιφόρος έγραψε την «Πινακοθήκη των ηλιθίων» το 1944 και πρωτοπαρουσιάστηκε από τον θίασο του Δημήτρη Χορν και της Μαίρης Αρώνη. Το έργο σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία, με τους κριτικούς να μιλάνε για μια «θαυμάσια κωμωδία» και να εστιάζουν στους έξυπνους διαλόγους, στο χιούμορ και στη δεξιοτεχνία του συγγραφέα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία- Δραματουργική Επεξεργασία- Μουσική Επιμέλεια- Ηχητικός Σχεδιασμός: Ανδρομάχη Χρυσομάλη, Σκηνικά και Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος, Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας, Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα, Εικονικό περιβάλλον- 3D ProjectionMapping: Στάθης Μήτσιος, Βοηθοί Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Μάγειρος, Μάρα Τσικάρα, Βοηθός σκηνογράφος- ενδυματολόγος: Δανάη Πανά, Β Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Ζαχάρωφ, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη, Φωτογραφίες: MikeRafail (ThatLongBlackCloud)

Παίζουν:
Λίλα Βλαχοπούλου (Αλίντα), Σοφία Καλεμκερίδου (Τραγούδι), Λευτέρης Δημηρόπουλος (Αντρέας), Θανάσης Δισλής (Αφηγητής, Τζιάκομο), Χριστίνα Ζαχάρωφ (Σεσίλ), Λευτέρης Λιθαρής(Γκασπάρ, Μπορν), Λίλιαν Παλάντζα (Κυρία στο πλοίο), Ρούλα Παντελίδου (Μαντλέν, Τζαμαφού), Βασίλης Σπυρόπουλος (Κύριος στο πλοίο), Γιώργος Σφυρίδης (Πλιμμ, Λεξ), Στέργιος Τζαφέρης (Χουάν, Τέριγκτων)
Στην παράσταση συμμετέχει και ο μουσικός Παναγιώτης Μπάρλας.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00

«E-pass ή επί τας!»- ΜΠΑΝΤΑ-ΡΙΣΜΕΝΟΙ (evolution)
Η πιο δροσερή μετ- επιθεώρηση του καλοκαιριού
Κείμενα- σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου
Tαράτσα του Βασιλικού Θεάτρου, Cafe Θέα/tro
Πρεμιέρα: Τρίτη 11 Ιουλίου

Ακόμη πιο απολαυστικοί, καυστικοί, διασκεδαστικοί και «δροσεροί» επιστρέφουν οι Μπαντα- ρισμένοι (evolution), σχεδόν έξι χρόνια μετά από την τελευταία τους εμφάνιση. Αυτή τη φορά το κοινό θα τους απολαμβάνει από την Τρίτη 11 Ιουλίου στην ταράτσα του Βασιλικού Θεάτρου, στο Cafe Θέα/tro για να πάρει θέση στο απόλυτο δίλημμα της εποχής: E-pass ή επί τας!

Τα κείμενα του Χρήστου Παπαδημητρίου, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, σε συνδυασμό με τις διασκευές αγαπημένων τραγουδιών και τον εξωτερικό ανατρεπτικό χώρο, που φιλοξενεί την παράσταση, καθιστούν τη νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μια απόλυτα καλοκαιρινή πρόταση διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Η πολύχρωμη βεντάλια τους, που θα απλώσει για να μας ανακουφίσει κάπως από την κάψα της επικαιρότητας και του θέρους, περιλαμβάνει σπαρταριστές αναπαραστάσεις εμπνευσμένες από τα κακώς κείμενα της χώρας τούτης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενα- σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου, Σκηνικά- κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη, Χορογραφίες: Ευανθία Σωφρονίδου, Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας, Ενορχήστρωση: Στάθης Παχίδης, Ενορχηστρωτική επιμέλεια: Παναγιώτης Μπάρλας, Φωνητική Διδασκαλία: Έλσα Μουρατίδου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύη Σαρμή, Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)
Ηρώ Δημητριάδου Παπαδοπαίδι | Νοικοκυρούδα Β΄ | Περαστική Α΄ | Αηδόνι | Καρυάτιδα Γ΄ | Ελισσαβέτα
Χρύσα Ζαφειριάδου Παπαδοπαίδι | Τέτη Μπέη | Περαστική Β’ | Αηδόνι | Μοντέλο 1 | Καρυάτιδα Α’ | Μαίρη
Χρήστος Παπαδημητρίου Χρηστάκης Μπαρτζώλης | Παπαδοπαίδι | Βάγγος | Ρώσος χορευτής | Αηδόνι | Χορευτής | Θέκλα
Βασίλης Παπαδόπουλος Παπαδοπαίδι | Νοικοκυρούδα Γ΄ | Νουριάν | Δημοσιογράφος | Ρώσος χορευτής | Κονφερανσιέ | Διαδηλωτής | Μπάμπης
Εύη Σαρμή Παπαδοπαίδι | Μένη Φλάντζα | Σβετλάνα | Άνγκελα | Καρυάτιδα Γ΄
Χρίστος Στυλιανού Παπάς | Νοικοκυρούδα Α΄ | Ταρίκ | Ρώσος χορευτής | Αηδόνι | Χορευτής | Θωμάς | Θεός | Περαστικός Γ΄
Θάνος Φερετζέλης Παπαδοπαίδι | Εκφωνητής | Πάρης | Κίρκη
Γλυκερία Ψαρρού Παπαδοπαίδι | Νοικοκυρούδα Δ΄ | Περαστική Δ΄| Μοντέλο 2 | Μίνα | Καυάτιδα Β΄

Stage expert: Δημητριάδου Ηρώ
Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Κολοβός (κιθάρα, ηλεκτρική), Χρήστος Γκουγκούμας (πλήκτρα), Πασχάλης Τερζής (κρουστά), Γιάννης Τσεμπερλίδης (μπάσο, ηλεκτρικό)

Βοηθός σκηνοθέτη (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Ζγουρέλης Δημήτρης
Βοηθός σκηνογράφου (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Δολμέ Σταυρούλα- Ιωάννα

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:15

ΟΝΕΙΡΟ…ΤΟΥ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ
Σκηνοθεσία- Θεατρική απόδοση: Φρόσω Λύτρα
Εξωτερική αυλή του Κυβερνείου (Παλατάκι)
Πρεμιέρα: Τετάρτη 12 Ιουλίου

Το «Όνειρο…», μια θεατρική παράσταση βασισμένη στο κλασικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», πρόκειται να παρουσιαστεί στην εξωτερική αυλή του Κυβερνείου (Παλατάκι) που βρίσκεται στον Δήμο της Καλαμαριάς, από τις 12 έως και τις 23 Ιουλίου, μόνο για έντεκα παραστάσεις.

Η παράσταση, της οποίας τη σκηνοθεσία -θεατρική απόδοση υπογράφει η σκηνοθέτιςΦρόσω Λύτρα, είναι μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ και τηςομάδαςnaanκαι πραγματοποιείται με τηνυποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς, της Εταιρείας Ελληνικών Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Μαρία Σολωμού στο ρόλο της Τιτάνια.

Η θεατρική ομάδα naan δημιουργήθηκε το 2011 από καλλιτέχνες που υπηρετούν διαφορετικά είδη τέχνης και αλληλοεπιδρούν στο θέατρο.

Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ο χορός, το videoart, η γλυπτική, η ζωγραφική και όλες οι εικαστικές συνεργάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν πρωτότυπες παραστάσεις και εικαστικά γεγονότα σε σκηνικούς βιότοπους και απρόσμενα σημεία της πόλης, στοχεύοντας πάντα στην ψυχαγωγία του κοινού αλλά και σε μια βιωματική εμπειρία θέασης των θεατρικών δρώμενων.

Το Όνειρο…, που διαδραματίζεται μέσα σε ένα παλάτι και το παρακείμενο δάσος, βρήκε τον φυσικό του βιότοπο στο Παλατάκι και τον υπέροχο προαύλιο χώρο του.

Το έργο είναι μια εμπνευσμένη, απολαυστική κλασική κωμωδία με διαχρονικά μηνύματα και προβληματισμούς που αντιστοιχούν στο σήμερα και είναι κατασκευασμένη από τον αξεπέραστο δημιουργό – μάστορα της θεατρικής γραφής, Ουίλιαμ Σαίξπηρ με άφθαρτα υλικά : Τον έρωτα, το πάθος, την μαγεία, το παιχνίδι- αλληλοεπίδραση των διαφορετικών κοινωνικών τάξεων και κόσμων, τις πολλαπλές και μοναδικές δυνατότητες του χωροχρόνου που προσφέρονται στον απλό άνθρωπο μέσω των ονείρων και τέλος με το πλέον ακαταμάχητο όπλο που μπορεί να διαθέτει το ανθρώπινο μυαλό και που δεν είναι άλλο από το χιούμορ!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ – ΔΙΑΝΟΜΗ

Σκηνοθεσία- Θεατρική απόδοση: Φρόσω Λύτρα
Σκηνικά- Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
Πρωτότυπη μουσική: DNA (Μιχάλης Νιβολιανίτης, Αλέξανδρος Χρηστάρας)
Χορογραφία: Αναστασία Κελέση
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Bοηθός σκηνοθέτη: Ρέα Σαμαροπούλου
Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά
Οργάνωση παραγωγής: Πέτρος Κοκόζης
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Μαντώ Καμάρα
Φωτογραφίες: Mike Rafail

Διανομή: Μαίρη Ανδρέου (Μαστόρι: Μακιγιέζ), Ελένη Γιαννούση (Ερμία), Δημήτρης Διακοσάββας (Μαστόρι: Φωτιστής), Άννα Ευθυμίου (Ελένη), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Πουκ), Αλέξανδρος Ζαφειριάδης (Πουκ), Θάνος Κοντογιώργης (Μαστόρι: Φροντιστής | Αιγέας), Αναστασία Κελέση (Ξωτικό), Πολύδωρος Λαπιδάκης (Παιδί | Έρωτας), Κίττυ Μαργαρίτη (Ξωτικό), Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Μαστόρι: Video design), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Θησέας| Όμπερον), Σπύρος Σιδέρης (Τεχνικός: Προϊστάμενος τεχνικών), Μαρία Σολωμού (Τιτάνια), Γιάννης Σύριος (Λύσανδρος), Γιάννης Τσιακμάκης (Τεχνικός: Ηχολήπτης), Νίκος Τσολερίδης (Δημήτριος)

Κυβερνείο (Παλατάκι), Θεμιστοκλή Σοφούλη 131, Καλαμαριά
Πρεμιέρα: Τετάρτη 12/7/2023
Ημέρες παραστάσεων: Τρίτη έως Κυριακή στις 21.00