Αδιαφιλονίκητοι πρωταγωνιστές της κλασικής χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας ο διάσημος λογοτεχνικός ήρωας του Καρόλου Ντίκενς …

Εμπενέζερ Σκρουτζ και ο μικρός ξύλινος «Καρυοθραύστης», από το ομώνυμο μπαλέτο του  Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, θα «συγκατοικήσουν» στο πρόγραμμα της εορταστικής συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η συναυλία που αποτελεί ταυτόχρονα το αφιέρωμα της Κ.Ο.Α. για την 200η επέτειο από την γέννηση του Καρόλου Ντίκενς, πραγματοποιείται υπό την μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα, με την συμμετοχή του γνωστού ηθοποιού Γεράσιμου Γεννατά. Ο τελευταίος είναι ο αφηγητής στο μουσικό παραμύθι «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» που εμπνεύστηκε ο σύγχρονος Γερμανός συνθέτης Χένρικ Άλμπρεχτ από το ομώνυμο διαχρονικό αριστούργημα της πένας του Ντίκενς.

Γεννημένος στην Κολωνία το 1969, ο Άλμπρεχτ έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την λογοτεχνία, αφού άλλωστε  μερικές από τις σπουδαιότερες συνθέσεις του βασίζονται σε σπουδαία λογοτεχνικά έργα και ήρωες όπως ο «Σέρλοκ Χολμς»  του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, ο «Μπελ-αμί» του Γκυ Ντε Μωπασάν, ο επιθεωρητής Μονταλμπάν του Αντρέα Καμιλιέρι. Στα «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» η μουσική παρακολουθεί την ψυχική μεταστροφή του τσιγγούνη Σκρουτζ από τη στιγμή που συναντά το «Πνεύμα των Χριστουγέννων», έτσι όπως γλαφυρά και γοητευτικά την περιέγραψε στη νουβέλα του ο κορυφαίος Αγγλος λογοτέχνης.

Οι αθάνατες μελωδίες από τον «Καρυοθραύστη» του Τσαϊκόφσκι συμπληρώνουν τον μελωδικό εορτασμό των φετινών Χριστουγέννων από την Κ.Ο.Α. Ο Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι συνέθεσε το μπαλέτο  που βασιζόταν στο γνωστό παραμύθι του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα (και συνθέτη) E.T.A. Χόφμαν «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών», κατά παραγγελία  του Θεάτρου Μαριίνσκι της Αγ. Πετρούπολης.  Η πρεμιέρα δόθηκε μαζί με την όπερα του Τσαϊκόφσκι «Γιολάντα» στις 18 Δεκεμβρίου του 1892, ένδεκα μήνες πριν από το θάνατό του. Το παράδοξο ειναι ότι «Ο Καρυοθραύστης» που είναι σήμερα ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα στην ιστορία του Χορού, είχε αρχικά σημειώσει μέτρια επιτυχία!

*Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει το ίδιο εορταστικό πρόγραμμα την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου και το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ  ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΧΕΝΡΙΚ ΑΛΜΠΡΕΧΤ (γένν. 1969)
Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, ένα μουσικό παραμύθι βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Ντίκενς
Διάλειμμα

ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ (1840 – 1893)
Σουίτα από το μπαλέτο «Καρυοθραύστης», έργο 71a

Αφήγηση: Γεράσιμος Γεννατάς
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας