Η παράσταση Κουκλόσπιτο (Νόρα), του Ερρίκου Ίψεν παρουσιάζεται στο θέατρο Εκάτη, από τις 16 Οκτωβρίου 2015.

 

Ο Χέλμερ και η Νόρα είναι παντρεμένοι πολλά χρόνια και ζουν μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή.

 

Αυτός την φροντίζει σαν να είναι ένα μικρό παιδί και αυτή του το ανταποδίδει με πίστη και αφοσίωση. Η σχέση τους στηρίζεται κυρίως στην φυσική έλξη και όχι ιδιαιτέρως στην ψυχική σφαίρα.

 

Για τον Χέλμερ η Νόρα είναι μια κούκλα, ένα παιχνίδι που τον ξεκουράζει.

Η Νόρα τον θαυμάζει, τον βρίσκει δυνατό και ακαταμάχητα γοητευτικό. Η ίδια ανατράφηκε σαν ένα παιδί που δεν υποψιάσθηκε ποτέ την πραγματικότητα.

 

Το Κουκλόσπιτο πραγματεύεται τους θεσμούς ,την σχέση του ζευγαριού, εμβαθύνει στο θέμα της συμβίωσης που πρέπει να έχει υψηλό περιεχόμενο.

 

Το κουκλόσπιτο είναι το δράμα μιας ψυχής, η εσωτερική κατάρρευση ενός πλάσματος που εμπιστευόταν τους άλλους. Η Νόρα προκειμένου να σώσει την ζωή του άνδρα της έκανε μια λάθος κίνηση και όταν απεκαλύφθη το μυστικό της, δεν στηρίχθηκε, αλλά ταπεινώθηκε και προπηλακίστηκε από τον άνδρα της. Η Νόρα ανήκει στα πλάσματα εκείνα που θέλουν τον κόσμο ωραίο και ιδανικά φτιαγμένο ,δεν ενδίδουν, δεν συμβιβάζονται , προτιμούν να καταστραφούν. Η Νόρα δεν είναι ένας συνηθισμένος τύπος γυναίκας.

 

Φεύγει από το σπίτι της, γιατί πιστεύει πως δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να μεγαλώσει τα παιδιά της. Το τραγικό είναι ότι όλα δεν διορθώνονται με νομοθετικές διατάξεις…

 

Μετάφραση: Θίασος Λεπτουργείον.

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Βαλεντίνη Λουρμπά.

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Ανδρουλής.

Σκηνικά-κοστούμια: Σωτηρία Σώτου.

Φωτισμοί-ηχοληψία: Ευρυδύκη Γεωργίου.

Χορογραφία – Κινησιολογία: Λυδία Ορφανουδάκη

Φωτογραφία: Ειρήνη Ανναγιωτάκη- Ευθύμης Ντούσικος.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Κονταράτος, Άννα Κουκουλιάτρα, ΑννίταΜαυρομιχάλη, Σπύρος-Ανδρέας Παπαδάτος, Ξενοφών Χαντζής.

 

Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά