Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων η 9η Ιουνίου, όπως την καθιέρωσε από το 2007 το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία και το ρόλο των αρχείων, προσφέρει φέτος στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς μια ιδανική αφορμή για να συνδιοργανώσει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μία εορταστική και πολύ «συνεπή» με το πνεύμα της ημέρας συναυλία του Κουιντέτου Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κ.Ο.Α. «Metallon», με τη συμμετοχή της σπουδαίας μεσόφωνου Ινές Ζήκου.

Το «Metallon» και η Ινές Ζήκου επέλεξαν το πρόγραμμα που θα ερμηνεύσουν σ’ αυτή τη συναυλία να περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο έργα που προέρχονται από σπουδαία ελληνικά μουσικά αρχεία. Στη συναυλία, που εντάσσεται στον επιτυχημένο Κύκλο Μουσικής Δωματίου της Κ.Ο.Α. «Μουσικοί Περίπατοι στα Μουσεία», θα ακουστούν, ως εκ τούτου, έργα του Επτανήσιου συνθέτη Παύλου Καρρέρ (Ζάκυνθος, 1829-1896) προερχόμενα από το Αρχείο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας και το Ιστορικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη καθώς και αποσπάσματα από δημοφιλέστατες οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (Αθήνα, 1883-1950) προερχόμενα από το Αρχείο του Θεατρικού Μουσείου και το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα πολυαγαπημένες συνθέσεις του Νίκου Σκαλκώτα, του Νίνο Ρότα και άλλων συνθετών του 20ού αιώνα (της ίδιας, δηλαδή, χρονικής περιόδου με τα αρχεία που στεγάζονται στο Ιστορικό Αρχείο του Π.Ι.Ο.Π.).

Η συναυλία, που θα είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο του, πρόσφατα πλήρως ανακατασκευασμένου, πρώην βιομηχανικού κτηρίου που αποτελεί πλέον τη μόνιμη στέγη του Ιστορικού Αρχείου του Π.Ι.Ο.Π., στην περιοχή του Ταύρου.

Το Ιστορικό Αρχείο του Π.I.O.Π. έχει ενσωματώσει και διατηρεί τα ιστορικά αρχεία τραπεζών τις οποίες απορρόφησε ο Όμιλος Πειραιώς, καθώς και αρχεία σημαντικών οργανισμών και εταιρειών που συνδέθηκαν μαζί τους. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλει στην τεκμηρίωση και μελέτη της ελληνικής οικονομικής ιστορίας του 20ού αιώνα, αγροτικής, βιομηχανικής και τραπεζικής, καθώς και παραμέτρων της κοινωνικής ιστορίας της περιόδου.

Στο Ιστορικό Αρχείο του Π.Ι.Ο.Π. φυλάσσονται πολυάριθμες συλλογές, μεταξύ των οποίων:

– Ιστορικά αρχεία τραπεζών του Ομίλου Πειραιώς (Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Χίου, Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, Γενική Τράπεζα της Ελλάδος, Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως, Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, Πανελλήνια Τράπεζα) και αρχεία Οργανισμών που συνδέθηκαν οργανικά με την ιστορική διαδρομή των τραπεζών αυτών.
– Αρχεία εταιρειών που ιδρύθηκαν από τράπεζες του Ομίλου, δανειοδοτήθηκαν από αυτές ή περιήλθαν σε αυτές.
– Βιομηχανικών επιχειρήσεων.
– Συλλογικών σωμάτων.
– Προσωπικά αρχεία.

Στους χώρους του Αρχείου αναπτύσσονται αρχειονομικές εργασίες αλλά και λειτουργίες που αφορούν την ερευνητική, ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύτερο κοινό, επιδιώκοντας τη διάχυση της ιστορικής και της αρχειακής κουλτούρας.

Το Πρόγραμμα με μια ματιά

Συναυλία του Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κ.Ο.Α. «Metallon».

Παναγιώτης Καίσαρης, τρομπέτα
Γιάννης Καραμπέτσος, τρομπέτα
Κωνσταντίνος Σίσκος, κόρνο
Κωνσταντίνος Αυγερινός, τρομπόνι
Γιώργος Ραράκος, τούμπα
Σπύρος Λάμπουρας, κρουστά
Συμμετέχει η μεσόφωνος Ινές Ζήκου.


Φωτογραφία: © Παύλος Κωνσταντινίδης