Το Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει το κουαρτέτο σαξοφώνων του Θεόδωρου Κερκέζου για μια ζωντανή εμφάνιση

… την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012.
 

Το σαξόφωνο, μια λέξη που περικλείει έναν πολύχρωμο ηχητικό κόσμο, διαθέτει απεριόριστα ηχοχρώματα, ενώ μπορεί να ελίσσεται  από το ένα είδος μουσικής στο άλλο με πολύ μεγάλη άνεση. Το Κουαρτέτο του Θεόδωρου Κερκέζου παρουσιάζει γνωστές τζαζ μελωδίες συνθετών που τίμησαν το σαξόφωνο με θαυμαστά αποτελέσματα, ανάμεσα στους οποίους οι: Gershwin, Piazzolla, Brubeck και Corea.

Θεόδωρος Κερκέζος, σαξόφωνο soprano
Διονύσης Ρούσσος, σαξόφωνο alto
Elias Samsonov, σαξόφωνο tenor
Guido de Flaviis, σαξόφωνο baryton
Ματίνα Βελιμαχίτη, σοπράνο

Βιογραφικά στοιχεία Θεόδωρου Κερκέζου:
O Θεόδωρος Κερκέζος προτάθηκε δύο φορές για υποψηφιότητα στα 50α ετήσια βραβεία Grammy στην Νέα Υόρκη 2007 στις κατηγορίες #102: “Best Instrumental Soloist Performance with Orchestra” and #98:“ Best Classical Album”.

Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με τον Μπάμπη Φαραντάτο και πήρε μαθήματα στην Γαλλία από τούς Daniel Deffayet και Jean-Marie Londeix.  Έχει ερμηνεύσει όλο το κλασικό ρεπερτόριο του σαξοφώνου με ορχήστρες όπως οι: Συμφωνική του Λονδίνου, Φιλαρμονική του Λονδίνου, η Φιλαρμόνια (του Λονδίνου), Φιλαρμονική της Αγ. Πετρούπολης, Συμφωνικές της Ζυρίχης, Βερολίνου και της Νυρεμβέργης, ορχήστρες της όπερας του Meiningen και της Νότιας Βεστφαλίας (Γερμανία), Κρατικές Ορχ. Αθηνών και Θεσ/νίκης, «Τσαϊκόφσκι» Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Μόσχας ,Νέα Όπερα της Μόσχας, με τις Ραδιοφωνίες της Σόφιας και του Βουκουρεστίου, με τις Φιλαρμονικές: Βουκουρεστίου, Σλοβακίας , Bilbao Symphony και «Μεντιτερανέο» της Ισπανίας, και σε αίθουσες όπως: Royal Festival Hall, Wigmore Hall, Queen Elizabeth Hall,-Λονδίνο, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Τonhalle (Eλβετία), Μεγάλες αίθουσες της Φιλαρμονικής της Αγ. Πετρούπολης και του Κρατικού Ωδείου της Μόσχας “Τσαϊκόφσκι”, Carnegie Hall – Ν. Yόρκη, Beijing Concert-Κίνα.
Οι ερμηνείες του έχουν αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια από τον διεθνή τύπο (Gramophone, BBC Μusic Magazine, The Indepentent, Pravda-Mόσχα, American Record Guide, Fanfare-USA, Musical Opinion).

Έχει συνεργασθεί με μαέστρους όπως οι Vladimir Fedoseyev, Yuri Simonov, Gunter Neuhold, Yuri Bashmet κ.α.  Συνθέτες όπως οι: Ι. Ξενάκης, Μ. Θεοδωράκης, έχουν αφιερώσει έργα τους για αυτόν. Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και στο Σ.Νάκας και έχει παραδώσει ανώτερα μαθήματα στα Ωδεία: Κρατικό της Μόσχας, Βοστόνης, Νέας Αγγλίας, Ίθακα (Ν.Υόρκη), Ρίμσκυ-Κόρσακοφ (Αγ. Πετρούπολη), Πανεπιστήμια: Πρίνστον (H.Π.Α) και Agricultural (Κίνα), και στις Ακαδημίες Σοπέν (Βαρσοβία), Γκνέσιν (Μόσχα) και Κιέβου.  Από το 2000 έως το 2010 ήταν ο ιδρυτής και διευθυντής της Ορχήστρας Σαξοφώνων Νομαρχίας Πειραιά.

Οι δίσκοι του και ο ίδιος έχουν τιμηθεί με τα: “CD of the Month” (12/2002), “Best Classical Saxophone Album” (FΟΝΟ FORUM-02/2005), “Bargain of the Month” (Musicweb-International 11/2006), “Artist of the Week” (Naxos 11/2006), No1 Best Seller-Λονδίνο (Naxos 11/2006), “Pizzicato:Supersonic Award” (Λουξεμβούργο 02/2007). Οι δίσκοι του είναι στα μηνιαία play list γνωστών ραδιοφωνικών σταθμών όπως: BBC, CBC (Καναδάς), NHK (Iαπωνία), National China Radio, Berlin Rundfunk (Radio 3) κ.α.