Παραμυφικό και σύλληψη του έργου

Το Παραμυφικό είναι μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική σύνθεση που προέκυψε από την ανάγκη της ομάδας του ΣΜουΘ να διευρύνει τους δημιουργικούς της ορίζοντες και παράλληλα, να εκφράσει μια ξεκάθαρη πολιτική άποψη με τρόπο ποιητικό. Σχεδόν κάθε φορά που καταπιανόμαστε με τη δημιουργία μιας νέας παράστασης, η σπίθα της έμπνευσης είναι κάτι απλό: μια ιδέα, μια λέξη, ένας ήχος, μια εικόνα. Στο Παραμυφικό, ήταν αυτό το τεράστιο, λευκό νυφικό που γέννησε συνειρμούς, έπλασε μύθους και μας οδήγησε από την αρχή μέχρι το τέλος, σχεδόν χωρίς συνειδητές αποφάσεις. Μάλιστα, το κείμενο του έργου ήταν το τελευταίο προϊόν στην διαδοχή της δημιουργικής αλυσίδας, η οποία μάλλον ακολούθησε αυτή τη σειρά: εικόνες, μουσική, αυτοσχεδιασμοί, δομή και στο τέλος, κείμενο.

Συνεργασία με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η καλλιτεχνική διοίκηση της ΕΛΣ δείχνει ποικιλοτρόπως τη διάθεσή της να υποστηρίξει ουσιαστικά την ανάπτυξη του μουσικού θεάτρου στη χώρα και γενικά, να ανακαινίσει τα λιμνάζοντα νερά (όπου αυτά λιμνάζουν). Τόσο με τις συμπαραγωγές της με ανεξάρτητες ομάδες μουσικού θεάτρου, όσο και με τις συναντήσεις θιάσων της περιφέρειας, δίνει βήμα, κίνητρο και ώθηση σε καλλιτέχνες και συλλογικότητες που έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το σύγχρονο πρόσωπο του μουσικού θεάτρου στην Ελλάδα. Το ΣΜουΘ ευτύχησε να συμμετέχει και στις δύο Συναντήσεις Θιάσων της Περιφέρειας που διοργάνωσε η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, συνδιοργανώνοντας τη δεύτερη, η οποία φιλοξενήθηκε στη Λάρισα με την συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Εκείνο όμως που αποτελεί για μας ιδιαίτερη τιμή, είναι η συμπαραγωγή του Παραμυφικού με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ και η παρουσίασή του σε αυτόν τον μοναδικό χώρο του ΚΠΙ Σταύρος Νιάρχος. Το ΣΜουΘ θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τη δική του καλλιτεχνική πρόταση εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μουσικού θεάτρου στη Ελλάδα και αυτό είναι μια σημαντική αναγνώριση και μια πολύ ενθαρρυντική πρόκληση για εμάς.

Το καλλιτεχνικό έργο που παράγεται στην περιφέρεια

Παράγεται καλλιτεχνικό έργο στη περιφέρεια και ­­–αρκετές φορές μάλιστα– σημαντικό, αλλά δυστυχώς είναι σαν το σπάνιο άνθος που φυτρώνει στο βράχο. Αν δεν του δώσεις σημασία και δεν το φροντίσεις, θα μαραζώσει και θα χαθεί γρήγορα. Η περιφέρεια δεν πάσχει καλλιτεχνικά και δημιουργικά από ανθρώπους αλλά από εύφορο καλλιτεχνικό έδαφος, αδιαφορία και απομόνωση. Γι’ αυτό και την εγκαταλείπουν οι περισσότεροι καλλιτέχνες. Κι όσο την εγκαταλείπουν, τόσο πιο αφιλόξενο γίνεται το έδαφος. Η τέχνη χρειάζεται διάλογο, χρειάζεται κοινό και χρειάζεται παρέες. Πόσο μάλλον το λυρικό και μουσικό θέατρο.

ΣΜουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου)

Η Λάρισα έχει διαχρονικά μια πολύ καλή σχέση με τις τέχνες κι αυτό αποτυπώνεται στις υποδομές, τους θεσμούς και τις συλλογικότητες που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και καλλιέργησαν τις νεότερες γενιές. Το ΣΜουΘ είναι μια πρωτοβουλία που ανήκει σε μια παρέα αυτής της νεότερης γενιάς, που επέστρεψε στην πόλη και αφού δοκίμασε και πέτυχε μικρά πράγματα στην αρχή, αποφάσισε πως αξίζει την προσπάθεια να τολμήσει για μεγαλύτερα. Το μυστικό είναι οι συνέργειες, εξού και «Συνεργείο».

Από το 2001 μέχρι σήμερα το ΣΜουΘ έχει γίνει μια μεγάλη, ανοιχτή παρέα που μυεί νέους και ενήλικες στις παραστατικές τέχνες, συνεργεί με ομάδες και θεσμούς της πόλης στην παραγωγή πολιτιστικού έργου, συνεργάζεται με διακεκριμένους καλλιτέχνες, ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας τη δημιουργικότητα των πιο νέων και ανερχόμενων, συντονίζει φεστιβάλ, συμμετέχει σε πληθώρα καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών Ευρωπαϊκών συμπράξεων και συμπαραγωγών. Κι όλα αυτά με πολύ πείσμα, πολλή φροντίδα και αμέτρητη δουλειά σε όλα τα επίπεδα, ευτυχώς όμως, σε ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα συνύπαρξης και συνέργειας που αντισταθμίζει τις πλείστες δυσκολίες και αντιξοότητες. Κι φυσικά, δημιουργική διαδικασία, διαχείριση και διασκέδαση έχουν γίνει πια, ένα πράγμα. Το ΣΜουΘ έχει γίνει ο τρόπος που ζούμε, δημιουργούμε και διαμορφώνουμε την καθημερινότητά μας.

***

Συντελεστές:

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Κείμενα Κώστας Λαμπρούλης
Μουσική Φίλιππος Ζούκας, Λευτέρης Γάλλος, Μαρία Δεληγιάννη, Ελένη Κυπριώτη
Ερμηνευτές-συνδημιουργοί Λευτέρης Γάλλος, Μαρία Δεληγιάννη, Φίλιππος Ζούκας, Ελένη Κυπριώτη, Αποστόλης Λύγδας, Κατερίνα Μπέκου, Δέσποινα Μπουνίτση, Θανάσης Σαλιαμπούχος
Βοηθός σκηνοθέτη Ανδρομάχη Μακρίδου
Ενδυματολογική επιμέλεια Ελένη Ψύρρα
Χορογραφία-Κινησιολογία Δέσποινα Μπουνίτση
Εικαστική επιμέλεια Δήμητρα Εξάρχου
Σχεδιασμός φωτισμού Γιάννης Χατζηαντωνίου

Info:

19, 20 Οκτωβρίου 2018 – Ώρα έναρξης: 20.30
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 – Φοιτητικό, παιδικό: €8
Προπώληση: ticketservices.gr, public, ταμεία Λυρικής στο ΚΠΙΣΝ
Πληροφορίες: www.nationalopera.gr


Διαβάστε επίσης: