Η έκθεση ονομάζεται O αναθρών ά όπωπε από τη ρήση του Σωκράτη και σημαίνει ότι Άνθρωπος είναι αυτός που παρατηρεί, εξετάζει, αναλογίζεται και κρίνει όσα έχει δει.

Ο Κώστας Κουνάλης μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας επέστρεψε στη γενέθλια πόλη, τα Χανιά κι ασχολείται με τη διδασκαλία των εικαστικών στη δημόσια εκπαίδευση αλλά και την εξέλιξη της προσωπικής του ζωγραφικής στο εργαστήριό του, στην παλιά πόλη των Χανίων.

Ο ίδιος, αναφορικά με την έκθεση αυτή επεξηγεί:

Ψάχνοντας να δώσω ένα τίτλο στην ανθρωποκεντρική ενότητα της δουλειάς μου, την οποία ήθελα να παρουσιάσω στο Μ.Ε.Τ.Η., έπεσα πάνω σε μια ερμηνεία της λέξης Άνθρωπος που αποδίδεται στον Σωκράτη.

Άνθρωπος = Ο Αναθρών ά Όπωπε. Ήταν η στιγμή που πραγματικά συνειδητοποίησα το βασικό λόγο ύπαρξης του αντικειμένου μου, δηλαδή της Ζωγραφικής ως Παρατήρηση, Μελέτη, Συλλογισμό και Εικασία. Τι άλλο είναι Ζωγραφική? Τα βασικά συστατικά της έννοιας Ζωγραφικής ταυτίζονται με την έννοια Άνθρωπος κατά τον Σωκράτη. Πραγματική αποκάλυψη για εμένα.

Το μόνο που μου έμενε μετά από τον υπέροχο τίτλο που μου χάρισε ο Αθηναίος φιλόσοφος ήταν να προετοιμάσω την έκθεση με την ελπίδα να φανώ αντάξιος στην παρακαταθήκη που πήρα από εκείνον και να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι στο αντικείμενο που επέλεξα να υπηρετήσω. Θα παρουσιάσω έργα ανθρωποκεντρικά, κυρίως μέσα από την βιωμένη καθημερινότητά μου.

Εξ άλλου, η ιστορικός τέχνης δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, μέλος εργαστηριακού Διδακτικού προσωπικού στη Σχολή ΑΡ. ΜΗΧ. του Πολυτεχνείου Κρήτης, σχετικά με την έκθεση αναφέρει:

Ο τίτλος της νέας έκθεσης του Κώστα Κουνάλη” είναι ενδεικτικός της θέλησης του δημιουργού να συνδέσει τον ορισμό της λέξης άνθρωπος με τις αναζητήσεις της ζωγραφικής. Άνθρωπος είναι κατά τον Σωκράτη, εκείνος που παρατηρεί και αναλογίζεται τα ορώμενα. Αντίστοιχα, η ζωγραφική και εν προκειμένω τα “οπτικά στιγμιότυπα” του Κ. Κουνάλη, παράγονται από την εμπειρία των αισθήσεων και το συλλογισμό, συνδυάζοντας το “οπτικό” με το “διανοητικό”, τη νόηση με την αίσθηση αλλά και το αίσθημα. Στην ανθρωποκεντρική ζωγραφική του Κ. Κουνάλη διευρύνονται τα όρια της παραστατικής απεικόνισης, χάρη στην εσωτερικότητα των διατυπώσεών του, στην ένταση και στη ρευστότητα του χρώματος.

Οι εικόνες του, αφενός καταγράφουν στοιχεία της συνείδησης και του ασυνείδητου, αφετέρου καθιστούν το θεατή κοινωνό έντονων συναισθημάτων. Ο Κουνάλης χρησιμοποιεί ποικιλία υλικών. Λάδια, μελάνια και ακουαρέλες υπηρετούν μια βαθιά εκφραστική αντίληψη για τη ζωγραφική.


Δεν θα γίνουν εγκαίνια λόγο Covit 19, εκτός αν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες εν ευθέτω χρόνω. Θα τηρηθούν όλοι κανόνες ασφαλείας που επιβάλει η περίσταση και στην αίθουσα η είσοδος θα επιτρέπετε μόνο με μάσκα. Επίσης ο μέγιστος αριθμός των παραβρισκόμενων στο χώρο θα είναι 9. της οδού Νυμφών 3 στον Πόρο.