Εκτοπισμένος από τη σφαίρα των κοινών και αποσυρμένος στην «προσφιλή» οικειότητα του ατομικού, ο άνθρωπος της μετανεωτερικότητας κατέληξε σε ένα αυτιστικό κοσμοείδωλο και σε μία μονοσήμαντη εκδοχή, ακόμα και αν αυτή μεταμφιέζεται σε φτιασιδωμένη διαφορετικότητα. Μέσα σ’ αυτή τη συνθήκη γεννήθηκε ο Ένας, απότοκος μιας ατροφικής κοινωνίας και μιας κατακερματισμένης πραγματικότητας. Μονάχος τώρα, πασχίζει να βρει τόπο να ριζώσει, συλλογικό πρόταγμα να αγκιστρωθεί και συνεκτικό δεσμό να οικοδομήσει. Πορεύεται με ταυτότητα που στερείται σταθερού κορμού, αίσθησης κατεύθυνσης και της θαλπωρής του ανήκειν.

Με την καταβύθιση στις εμπειρίες του Ενός φανερώνονται αθέατες πλευρές του ανθρώπου και τεκμηριώνεται η πεποίθηση ότι ανασυνθέτοντας έναν πολύπλευρο εαυτό μέσα από το κοινό βάσανο, τη δέσμευση σε συλλογικά αφηγήματα και τη δημιουργική απελευθέρωση, μπορεί να ορθώσει ένα αντίβαρο σε μια κοινωνία υπολογιστικής ιδιοτέλειας και διάχυτης απομάγευσης. Και ότι ακόμα κι αν αυτή η προσπάθεια αποβεί ατελέσφορη, είναι προτιμότερη από την άνευ όρων παράδοση σε έναν κόσμο καταδικασμένο να ζει στην επιφάνεια των φαινομένων και όχι στο μεδούλι της ύπαρξης.

Κωνσταντίνος Πίττας

Ο Κωνσταντίνος Πίττας γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα. Είναι αρχιτέκτονας, ερευνητής, συγγραφέας και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με αντικείμενο έρευνας τους πολιτιστικούς θεσμούς ως φορείς εκδημοκρατισμού. Διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, εκπόνησε μεταπτυχιακό στη Συγκριτική Λογοτεχνία και Ευρωπαϊκή Κουλτούρα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει διδάξει Κριτική Θεωρία, Πολιτική Θεωρία και Πολιτισμικές Σπουδές, έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια, ενώ δοκίμια και άρθρα του έχουν συμπεριληφθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έλαβε διακρίσεις και υποτροφίες από το Cambridge Arts and Humanities Research Council, το Cambridge Commonwealth, European and International Trust, το Ίδρυμα Ωνάση και τον Οργανισμό Πολιτισμού ΝEON. Παράλληλα με το αρχιτεκτονικό του έργο, οργανώνει πολιτιστικές παραγωγές και σχεδιάζει εκθέσεις σύγχρονης τέχνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 2015 συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου για την τελετή έναρξης των Πρώτων Ευρωπαϊκών αγώνων του Μπακού και το 2017 ήταν συντονιστής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) για τη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης documenta 14.

Εικόνα εξωφύλλου & σχέδια: Κωνσταντίνος Πίττας
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Κάτια Κουτσαφτή