Ο ύπνος της λογικής γεννά τέρατα.
FranciscoGoya, CaprichoNo. 43

Το έργο για κιθάρα Caprichos de Goya, op. 195 (1961) του Ιταλού συνθέτη Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968), αποτελεί μία σειρά μουσικών απεικονίσεων εμπνευσμένων από τα ομώνυμα χαρακτικά του Ισπανού ζωγράφου Francisco Goya (1746-1828). Στις 80 χαλκογραφίες που κυκλοφόρησαν στις 6 Φεβρουαρίου του 1799, βρίσκει αγωνιώδη έκφραση ο παράλληλος σκοτεινός κόσμος του ζωγράφου, τα άγρια, σαρκαστικά, βίαια και κυνικά οράματά του, «του καπρίτσιου και της επινόησης», όπως ο ίδιος τα αποκαλούσε. Ο Castelnuovo-Tedesco μεταπλάθει ηχητικά τα χαρακτικά χρησιμοποιώντας χορούς και μουσικές φόρμες που υπήρχαν διάχυτες στην Ισπανική Αυλή της εποχής αναδεικνύοντας τον αινιγματικό χαρακτήρα και την αμφισημία των Caprichos.

Στην πρώτη αυτή παρουσίαση του έργου στην Ελλάδα από τον κιθαριστή Νίκο Ζάρκο, εννέα video-artists δημιούργησαν βίντεο που θα συνοδεύουν τη ζωντανή εκτέλεση, επιχειρώντας την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου διαλόγου ανάμεσα στο μουσικό και το εικαστικό έργο. Μέσα σε ένα αφηγηματικό πλαίσιο με αναφορές από όλο το φάσμα της θεματολογίας των Caprichos, τα νέα video-art εξερευνούν τους εννοιολογικούς και αισθητικούς συνδέσμους μεταξύ των δύο έργων και επανεξετάζουν τους διαχρονικούς προβληματισμούς των Caprichos.

Η παρουσίαση πλαισιώνεται από έκθεση αντιγράφων από τη σειρά Caprichos του Goya, που παραχωρήθηκαν ευγενικά από τη συλλογή χαρακτικών της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Λίγα λόγια για το Νίκο Ζάρκο

Ο Νίκος Ζάρκος έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον γύρω από την εξερεύνηση των αχαρτογράφητων περιφερειών του σύγχρονου κιθαριστικού ρεπερτορίου, αποθησαυρίζοντας την Ελληνική κιθαριστική εργογραφία.

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1981, ξεκίνησε τις σπουδές κιθάρας σε ηλικία 8 ετών και έλαβε την ακαδημαϊκή του εκπαίδευση στο Guildhall School of Music & Drama του Λονδίνου (Bachelor of Music) με καθηγητή τον Robert Brightmore, καθώς επίσης και στη Μουσική Ακαδημία Νυρεμβέργης – Augsburg (Diplommusiker K.A. και Meisterklassendiplom) με καθηγητή τον Franz Halasz.

Συντελεστές

Σύλληψη-Μουσική Ερμηνεία: Νίκος Ζάρκος
Σύλληψη-Εννοιολογική Επιμέλεια: Φωτεινή Σαλμούκα
Συντονισμός Παραγωγής:  Μαρία Βασαριώτου
Επιμελητικός Συνεργάτης & Βοηθός Παραγωγής: Γιώργος Νομικός
Εκτέλεση Παραγωγής:  Ιωάννα Βενετάκη
Επιμέλεια Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
Οργάνωση και Συντονισμός Παραγωγής: Delta Pi

Vídeo-art:

Αθηνά Γεωργία Κουμελά, Νάσια Καλαμάκη, Μυρσίνη Νίκου, Διονύσης Παππάς, Ναταλία Παπαδοπούλου, Εύη Στάμου, Μαρία Σχινά, Γαλάτια Μάγια Ταπεινού, Κωνσταντίνα Φόρου.