Για περιβαλλοντική αδιαφορία κατηγορεί η WWF Ελλάδος την Αθήνα, έπειτα από την αδειοδότηση και ενός δεύτερου παχυντηρίου, στο οποίο θα μεταφέρονται μικροί ερυθροί τόνοι που αλιεύτηκαν στην ανοιχτή θάλασσα μέχρι να μεγαλώσουν.
Η χορήγηση άδειας για τη δημιουργία του ιχθυοτροφείου, στον κόλπο της Μεσσαράς στην Κρήτη, δείχνει την αδιαφορία της χώρας για την προστασία αυτού του είδους δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος της ελληνικής WWF για τον τόνο.
Ο ερυθρός (γαλαζόπτερος) τόνος βρίσκεται στα όρια της εξαφάνισης από τη Μεσόγειο και είναι πλέον ένα από τα ακριβότερα ψάρια του κόσμου, με τιμές που μπορεί να ξεπερνούν τα 200 δολάρια το κιλό στη χονδρική. Σχεδόν τι σύνολο της ποσότητας που αλιεύεται σε όλο τον κόσμο καταλήγει σε πιάτα σούσι.
Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση θεωρεί ότι η δημιουργία και δεύτερου ιχθυοτροφείου στις ελληνικές θάλασσας θα επιτείνει την υπεραλίευση του είδους.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στο Ιόνιο λειτουργεί ήδη ένα παχυντήριο χωρητικότητας 1.000 τόνων, αν και το όριο για την αλίευση τόνου στο Ιόνιο το 2008 ήταν μόνο 477 τόνοι.
Το δεύτερο παχυντήριο στην Κρήτη θα αυξήσει τη χωρητικότητα κατά 1.000 ακόμα τόνους.
Τόσο η WWF όσο και η Greenpeace επέκριναν την Ελλάδα και για το γεγονός ότι απείχε από την συνάντηση που πραγματοποίησε το Νοέμβριο η Διεθνής Επιτροπή για την Διατήρηση των Θυννοειδών Ατλαντικού (ICCAT), κατά την οποία ορίστηκαν τα όρια αλιείας τόνου για το 2009.
Για τον ερυθρό τόνο το όριο μειώθηκε στους 22.000 τόνους, παρόλο που οι επιστήμονες της Επιτροπής είχαν ζητήσει μείωση στους 15.000 τόνους το πολύ.
Η απουσία [της Αθήνας από τη συνάντηση] επίσης δείχνει την αδιαφορία της Ελλάδας όσον αφορά την προστασία του ερυθρού τόνου σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον της ελληνικής Greenpeace.