Το φουαγιέ του Εθνικού Θεάτρου  – κτίριο Τσίλλερ – παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Τι είναι η πατρίδα μας»,

 στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος Κοινή Θέα, από την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012.

Συμμετέχουν: Γιώργης Γερόλυμπος, Πάνος Κοκκινιάς, Νίκος Μάρκου, Μανώλης Μπαμπούσης, Πάρις Πετρίδης, Δημήτρης Τσουμπλέκας και Παύλος Φυσάκης.

Η Κοινή Θέα ξεκινάει την φετινή θεατρική περίοδο με μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας. Επτά σύγχρονοι Έλληνες φωτογράφοι προσκλήθηκαν να απαντήσουν, με έργα από την ήδη υπάρχουσα δουλειά τους, στο ερώτημα –και μότο της τρέχουσας θεατρικής περιόδου- Τι είναι η πατρίδα μας Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, αναπόφευκτα ‘βαρύ’, περιλαμβάνει εικόνες που συνδυάζουν την αισθητική με το κριτικό περιεχόμενο.

Ο Νίκος Μάρκου βλέπει ένα ισορροπημένα και αρμονικά μισοβουλιαγμένο καράβι. Ο Μανώλης Μπαμπούσης εντοπίζει την εκκωφαντική σιωπή των αδειανών εδράνων της Βουλής των Ελλήνων, μέρος της σύγχρονης Οδύσσειας. Δίπλα τους, οι Νεοέλληνες παραθεριστές ανέμελοι προσπερνούν τον σκουπιδότοπό τους στη Βάρδια του Πάνου Κοκκινιά. Ωστόσο, παπαρούνες επιμένουν να ξεπηδούν στο αποκαρδιωτικό πέρασμα ανάμεσα σε πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων του Γιώργη Γερόλυμπου, σαν μικρή έστω πιθανότητα επιστροφής στα πιο ουσιώδη.

Ο Δημήτρης Τσουμπλέκας παρουσιάζει τρία έργα από την ενότητα “ΤΕΞΑΣ- το πρόβλημα με την δική μας κατάσταση τώρα”, και ο Παύλος Φυσάκης δύο εικόνες από την ενότητα Land Ends από την Γαύδο –νοτιότερο σημείο της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης-  που εξερευνά τα όρια και την ταυτότητά μας. Τέλος, ο Πάρις Πετρίδης ξεπερνά τα παραπάνω γεωγραφικά όρια και προσεγγίζει το ερώτημα μέσω του οδοιπορικού του στην Αίγυπτο, εντοπίζοντας ρημαγμένα μνημεία της άλλοτε ακμαίας Ελληνικής διασποράς, αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων γεωπολιτικών εξελίξεων.

Επιμέλεια: Ελένη Κούκου και Κατερίνα Τσέλου.

Φωτογραφίες θέματος:

1. Νίκος Μάρκου, 2. Πάνος Κοκκινιάς, 3. Γιώργης Γερόλυμπος, 4. Πάρις Πετρίδης, 5. Δημήτρης Τσουμπλέκας