Η Knot Gallery, ανακοίνωσε το πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων που θα φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις της κατά την περίοδο 2012-2013

… και το οποίο μπορείτε να δείτε αναλυτικά παρακάτω.

Hans Christian Andersen, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα
Μια λυρική performance σε μουσική Gary Bachlund

Πρεμιέρα: 22 Οκτωβρίου 2012

Σύλληψη-σκηνοθεσία: Αναστασία Κότσαλη
Πιάνο-μουσική διδασκαλία: Μιχάλης Παπαπέτρου
Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Σπανού
Video – Φωτισμοί:  Μιχάλης Κλουκίνας
Με τις Σοφία Κυανίδου και Λητώ Μεσσήνη

Το κλασικό παραμύθι του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν μεταμορφώνεται σε λυρική performance με τη μουσική του σύγχρονου Αμερικανού συνθέτη GaryBachlund. Το κοριτσάκι με τα σπίρτα πεθαίνει γιατί δεν έχει άλλη επιλογή …ή μήπως έχει; Ένα συγκινητικό μελόδραμα, επίκαιρο όσο ποτέ, ξεδιπλώνει τις πτυχές του-βαθιά ανθρώπινες, βαθιά πολιτικές. Στον ομώνυμο ρόλο, η εξαιρετική σοπράνο (πρωταγωνίστρια της ΕΛΣ)  Σοφία Κυανίδου.

Ημερομηνίες:  22, 23, 24 και 25 Οκτωβρίου 2012
Ώρα έναρξης: 21.00 
Διάρκεια: 60 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: €15

Franz Kafka, Έπρεπε να είχα
Πρώτη παράσταση: 7 Νοεμβρίου

Μετάφραση: Μελίνα Γαρμπή, Βίκυ Γεωργιάδου
Δραματουργική επεξεργασία/σύνθεση: Ομάδα Πάλσαρ
Σκηνοθεσία: Βίκυ Γεωργιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βούλα Βερδελή
Σκηνικά: Σωτήρης Βασιλείου
Κοστούμια: Ομάδα Πάλσαρ
Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Μουσική και ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Ανδρέου
Παίζουν: Αθανασία Αγοράκη, Γενοβέφα Ζάγγα, Γιούλη Καρναχωρίτη, Ιφιγένεια Μακρή,  Φοίβος Συμεωνίδης, Παντελής Φλατσούσης.

Σε μια μικρή πόλη ο χρόνος κυλάει αλλά τα πράγματα μένουν ακίνητα. Η πρωτεύουσα ορίζει και η μικρή πόλη υπακούει. Η προστασία του νόμου γίνεται μέγγενη και αυταπάτη, η ελευθερία είναι έννοια επικίνδυνη και η απόγνωση καλύπτεται με γιορτές. Αυτά συμβαίνουν σε μια μικρή πόλη όπου ανώτατος άρχοντας είναι ένας οικονομικός συνταγματάρχης. Tο Έπρεπε να είχa ενώνει 15 μικρά διηγήματα του Φραντς Κάφκα και συναρμολογεί έναν κόσμο τρομακτικά όμοιο με τον δικό μας. Η παράσταση Έπρεπε να είχα παίζεται για δεύτερη χρονιά στη ΚΝΟΤ Gallery.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και την Ομάδα Πάλσαρ, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας: http://www.pulsartheatre.com

Ημερομηνίες: 7, 8, 9, 14, 15, 16, 21, 22, 23, 28, 29 και 30 Νοεμβρίου 2012
Ώρα έναρξης: 21.30
Διάρκεια: 90 λεπτά, χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: Aντί ορισμένης τιμής εισιτηρίου, προτείνεται η ελεύθερη συνεισφορά των θεατών.

 
Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε
Πρεμιέρα στη ΚΝΟΤ Gallery: 12 Ιανουαρίου 2013

Δραματουργία – σκηνοθεσία: Δήμητρα Κονδυλάκη
Σκηνικά – κοστούμια: Φωτεινή Γεωργίου
Ερμηνεία: Δέσποινα Παπάζογλου

Η παράσταση Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε βασίζεται στο έργο και τη ζωή της Μάτσης Χατζηλαζάρου. Θεωρείται η πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια, υπήρξε η πρώτη γυναίκα του Εμπειρίκου, ταξίδεψε στη Γαλλία με το Ματαρόα, έζησε στο Παρίσι μετά τον πόλεμο και γνωρίστηκε με τις σημαντικότερες προσωπικότητες της καλλιτεχνικής και πνευματικής πρωτοπορίας από τον Πικάσο και τον Ματίς έως τον Καστοριάδη. Βασισμένη κυρίως στα ποιήματα της εποχής του Παρισιού, στην αριστουργηματική της Αντίστροφη αφιέρωση και στην ανέκδοτη αλληλογραφία της ποιήτριας με τον Εμπειρίκο, η παράσταση της Δήμητρας Κονδυλάκη αναδεικνύει την αμφισημία της γυναικείας προσωπικότητας με αφορμή τη Μάτση, χωρίς καμία στιγμή να καταφεύγει στην αφήγηση και στην ντοκουμενταρίστικη επεξήγηση. Κάθε λέξη που προφέρεται στην παράσταση ανήκει στην ποιήτρια αποκλειστικά. Όπως γράφει η σκηνοθέτις, “Η ποίηση της Χατζηλαζάρου είναι ένα διαρκές παιχνίδι με τα αντίθετα, “εκεί πέρα / εδώ”, φως  /σκοτάδι, νεότητα / γήρας, σώμα και σκέψη, εγγύτητα και απόσταση, Παρίσι Ελλάδα, χαρά και μελαγχολία. Εκρηκτική χαρά κι εκρηκτική μελαγχολία. Τίποτα δεν είναι αβίαστο. Αυτό κάνει τη συγκεκριμένη ποιήτρια ενδιαφέρουσα ως δραματικό πρόσωπο κι εδώ εντοπίζεται η σχέση της με το θέατρο: στην πάλη με τον εαυτό της”

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την 1η Αυγούστου 2012 στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου

Ημερομηνίες: 12, 13, 14, 15, 19, 20, 21 και 22 Ιανουαρίου 2012
Ώρα Έναρξης: 21.00
Διάρκεια: 60’

 
Σειρά σύγχρονης δραματουργίας, Enric Nolla (Καταλονία, Ισπανία)
Ο θρύλος του άνδρα που αιωρείται πάνω από τα πάρκα

Πρεμιέρα: 16 Φεβρουαρίου 2013

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Αλεξάνδρα Γκολφινοπούλου
Σκηνοθεσία και διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Θέμελης Γλυνάτσης
Μουσική και ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Κοτσώνης
Video: Μιχάλης Κλουκίνας
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Τεχνικός υπεύθυνος: Αδριανός Ζαχαριάς
Με τους Σοφία Μαραθάκη, Μπάμπη Γαλιατσάτο, Πάνο Ροκίδη και Άρη Πλιό

Η ΚΝΟΤ Gallery έχει την χαρά να παρουσιάσει την παγκόσμια πρεμιέρα του τελευταίου έργου του βραβευμένου με το Serra d’or Καταλανού συγγραφέα Enric Nolla (Ενρίκ Νόλια), εγκαινιάζοντας έτσι τη σειρά σύγχρονης δραματουργίας της ΚΝΟΤ. Ένα ατύχημα στο κέντρο μιας πόλης είναι η αφορμή για τη συνάντηση, άμεση ή έμμεση, οκτώ χαρακτήρων. Οι φαινομενικά τυχαίες σχέσεις που συνάπτονται είναι στην πραγματικότητα βαθύτατες σχέσεις αλληλο-εξάρτησης που λειτουργούν σε ένα ανοίκειο, υποσυνείδητο επίπεδο. Με βασικό χώρο ένα νοσοκομείο, ο Nolla κατασκευάζει μια εξαιρετικά χαμηλόφωνη ελεγεία στην αναμονή και την απώλεια, δανειζόμενος τη δομή των επτά ημερών της δημιουργίας του κόσμου.

Ημερομηνίες: 16, 17, 18, 23, 24, 25 Φεβρουαρίου και 2, 3, 4, 9, 10 και 11 Μαρτίου 2013
Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια: 90’
Τιμές εισιτηρίων: €15 (γενική είσοδος),  €10 (φοιτητικά)

Hans Christian Andersen, Τα καινούρια ρούχα του Βασιλιά
Μια λυρική performance, σε μουσική GaryBachlund

Πρεμιέρα: 13 Απριλίου 2012

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πετσατώδη
Πιάνο-μουσική διδασκαλία: Μιχάλης Παπαπέτρου
Σκηνικά-Κουστούμια: Χριστίνα Σπανού
Video-Φωτισμοί: Μιχάλης Κλουκίνας
Με τους Λητώ Μεσσηνη, Αναστασία Κότσαλη , Λουντμίλα Μπονταρένκο κ.α

Η δεύτερη παραγωγή της ομάδας Ραφή στη ΚΝΟΤ Gallery ολοκληρώνει το δίπτυχο του Αμερικανού συνθέτη Gary Bachlundπάνω στα παραμύθια του Άντερσεν, με την μονόπρακτη όπερα « Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά». Σκηνοθετεί η νέα δημιουργός Κατερίνα Πετσατώδη, με προϋπηρεσία στην Πειραματική και Σύγχρονη Σκηνή της ΕΛΣ.

Ημερομηνίες:  13, 14, 15, 16, 20, 21, 22 και 23 Απριλίου 2013
Ώρα έναρξης: 21.00 
Διάρκεια: 50’
Τιμές εισιτηρίων: €15

The garden
Πρεμιέρα: 11 Μαΐου 2013

Μετάφραση: Τόνια Κοβαλένκο
Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης
Σκηνικά: Αδριανός Ζαχαριάς
Μουσική – ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Κοτσώνης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Ερμηνεία: Ρούλα Πατεράκη

Βασισμένη εξ’ ολοκλήρου στην ποίηση της Emily Dickinson, η παράσταση The garden θα κατασκευάσει ένα ζωντανό πορτραίτο της ποιήτριας με συμμάχους τον ήχο, τον σκηνικό χώρο, τις προβολές βίντεο, μα πάνω από όλα την ερμηνεία της Ρούλας Πατεράκη. Η παράσταση θα κινηθεί σε τρεις χώρους: στον κήπο, στην κουζίνα και στο υπνοδωμάτιο της Dickinson. Με βάση αυτούς τους εξαιρετικά σημαντικούς τόπους για τη ζωή της ποιήτριας, οι συντελεστές της παράστασης θα επεξεργαστούν την εξαιρετικά δύσβατη, αλλά απείρως λυρική ποίηση της Dickinson, σε καινούργια μετάφραση ειδικά για την παράσταση, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στο κοινό.

Ημερομηνίες: 11, 12, 13, 18, 19, 20, 25, 26, 27 Μαΐου και 1, 2, 3 Ιουνίου 2013
Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια: 50’
Τιμές εισιτηρίων: €15 (γενική είσοδος), €10 (φοιτητικό)

 
Αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Richard Wagner
Η ιστορία της Ευρώπης σε τρία μέρη: Wahnfried
Πρεμιέρα: Νοέμβριος 2013

Τον Νοέμβριο 2013 ξεκινά ένα τριετές project του σκηνοθέτη Θέμελη Γλυνάτση που θα επιχειρήσει να ερμηνεύσει πτυχές του Ευρωπαϊκού πολιτισμού με βάση συγκεκριμένες ιστορικές εποχές, ανοίγοντας έτσι ένα διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Το πρώτο μέρος αφιερώνεται στο φαινόμενο Wagner, τόσο σε καλλιτεχνικό, όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο. Ο τίτλος Wahnfried (γαλήνη από την ψευδαίσθηση) είναι η ονομασία που είχε δώσει ο Γερμανός συνθέτης στη βίλα που είχε χτίσει στο Bayreuth, δίπλα στο θρυλικό θέατρο. Η παράσταση θα αποτελείται από μια βασική δομή στην οποία θα παρεμβαίνουν, πολλές φορές με τυχαίο τρόπο, θεατρικές δράσεις άλλων σκηνοθετών. Στόχος της παράστασης είναι από τη μια μεριά μια ζωντανή ερμηνεία του βαθύτατα προβληματικού, αλλά ταυτόχρονα αριστουργηματικού, έργου του Wagner, και από την άλλη η έναρξη ενός διαλόγου σχετικά με την ακανθώδη έννοια της Ευρωπαϊκής ταυτότητας και του εθνικισμού.  Παράλληλα με την παράσταση θα οργανωθεί ένα μικρό συνέδριο με Έλληνες και ξένους ομιλητές.

Οι συντελεστές της παράστασης θα ανακοινωθούν σύντομα.