Η νέα εκθεσιακή ενότητα του Κωνσταντίνου Πάτσιου δανείζεται τον τίτλο της, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, από μία

από τις “πιο ρομαντικές ιστορίες που έχουν γραφτεί”, τη Θεία Κωμωδία. Ο τίτλος της έκθεσης που θα παρουσιαστεί στη fizz gallery είναι “The Divine Comedy”.

Το 1321 ο Δάντης ολοκληρώνει το λογοτεχνικό του αριστούργημα που θα γίνει στην πορεία ένα από τα σημαντικότερα κείμενα στην ιστορία της λογοτεχνίας  και θα σηματοδοτήσει την μετάβασή της ιταλικής λογοτεχνίας από τη λατινική στην ιταλική γλώσσα.

Ο Δάντης ταξιδεύει συνοδευόμενος από αυτόν που θεωρεί δάσκαλό του, μέσα από το καθαρτήριο και την κόλαση για να φτάσει να συναντήσει τη Βεατρίκη στον Παράδεισο, στον οποίο εισέρχεται μόνο αφού αυτή συγχωρεί όλες τις επίγειές του αμαρτίες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο ποιητής συναντά καταστάσεις, οι οποίες περιγράφουν την ταραχώδη πολιτική και ηθική κατάσταση της σύγχρονής του Ιταλίας.

Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος μέσα από την εξερεύνηση των δυνατοτήτων της ζωγραφικής γλώσσας και τον εμπλουτισμό της με διαφορετικές τεχνικές και ιδιώματα οδηγεί το θεατή σε συναντήσεις με εικόνες και καταστάσεις, με σύμβολα και χαρακτήρες που συνδέονται τόσο με την παιδική και εφηβική ηλικία της γενιάς του καλλιτέχνη, όσο και με τη σύγχρονη ιστορία.

Τα έργα του δημιουργούν μια συνεχή και δυναμική μετατόπιση από το προσωπικό στο κοινωνικό κάνοντας ταυτόχρονα αναφορές σε διαφορετικά κινήματα της τέχνης, από το εξπρεσιονισμό και τον ρεαλισμό ως το dada και την pop art. Ο καλλιτέχνης πλάθει με τη ζωγραφική φόρμες και εικόνες που ισορροπούν μεταξύ γνώριμου και καινούργιου τοποθετώντας παράλληλα υπό αμφισβήτηση, με μη επιθετικό τρόπο, τις σχέσεις του θεατή με τη δεδομένη ποπ κουλτούρα.

Ο Κωνσταντίνος  Πάτσιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Από το 2002 έως το 2007 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική με καθηγητές τον Γ. Ψυχοπαίδη και τον Μ. Σπηλιόπουλο και γλυπτική με τον Ν. Τρανό. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως το 2007 στην έκθεση «Contemporary Istanbul» και το 2009 στην Art Athina. Το 2009 παρουσίασε το project Sugar Mao, σε επιμέλεια Μαρίνας Φωκίδη στα πλαίσια του Re Map 2 και την ίδια χρονιά παρουσίασε έκθεση στη γκαλερί artis causa στη Θεσσαλονίκη σε επιμέλεια Μαρίας Κενενίδου. Αυτή είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση στη fizz gallery. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

(Επιμέλεια: Αλέξιος Παπαζαχαρίας – Θεωρητικός της Τέχνης)

Η έκθεση θα παρουσιαστεί από τις 7 μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2010 στη Fizz Gallery.