Η ομάδα «Κινητήρας-χοροθέαμα» παρουσιάζει την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Σκαλκώτα του Μεγάρου Μουσικής, στις 21.00, τη σύντομη εκδοχή της παράστασης σε εξέλιξη «Κλυταιμνήστρα αόρατη».

Η ομάδα «Κινητήρας-χοροθέαμα» παρουσιάζει την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Σκαλκώτα του Μεγάρου Μουσικής, στις 21.00, τη σύντομη εκδοχή της παράστασης σε εξέλιξη «Κλυταιμνήστρα αόρατη».

Η παρουσίαση της παράστασης πραγματοποιείται στα πλαίσια της 3ης Πλατφόρμας Χορού που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων.

Το έργο, που παρουσιάζεται στη σύντομη εκδοχή του, αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Κινητήρα, με θέμα τον πόλεμο και τη βία σε προσωπικό, κοινωνικό και θρησκευτικό επίπεδο, η οποία ξεκίνησε με το έργο Lysistratas\’ Cry (2006) και θα ολοκληρωθεί με το έργο Αγάπη Αγαύη (2008).

Ο Κινητήρας δημιούργησε μία παράσταση κίνησης, λόγου, τραγουδιού και σιωπής που εμπνέεται από τον χαρακτήρα της Κλυταιμνήστρας προκειμένου να σχολιάσει κυρίως θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

«Η έλλειψη της αγάπης σε κάνει αόρατο», λέει η Γιουρσενάρ και «οι αόρατες Κλυταιμνήστρες πληθαίνουν γύρω μας κάθε μέρα».

Το έργο, όπως παρουσιάζεται από τον Κινητήρα, δεν αντιμετωπίζει την Κλυταιμνήστρα ως μια μοιχό – φόνισσα, αλλά ως μια γυναίκα – μάνα – ερωμένη που οδηγήθηκε στο έγκλημα από έλλειψη αγάπης.

Η «Κλυταιμνήστρα αόρατη» είναι εμπνευσμένη από κείμενα του Ρίτσου, του Καμπανέλλη, της Γιουρσενάρ κ.α.

Το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας έχει παραχωρήσει αληθινές μαρτυρίες γυναικών που έχουν βιαστεί πνευματικά και σωματικά από τους συντρόφους τους και έχουν οδηγηθεί στον φόνο.

Η σύλληψη και η σκηνοθεσία είναι της Αντιγόνης Γύρα, η μουσική σύνθεση, η επιμέλεια και η διδασκαλία της Μάρως Θεοδωράκη, η χορογραφία της Αντιγόνης Γύρα και της Ιωάννας Καμπυλαύκα.

Παίρνουν μέρος οι Βίκυ Αδάμου, Ιωάννα Καμπυλαύκα, Χριστίνα Γερογιάννη, Πάρις Ερωτόκριτου, Φλώρα Καλομοίρη, Μαρία Πανίδου, Γεράσιμος Πετικάρης και Ιωάννα Ραμπαούνη.

Info
Κλυταιμνήστρα αόρατη (σύντομη εκδοχή)
Παρασκευή 25 Ιανουαρίου
Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα Σκαλκώτα, Β. Σοφίας και Κόκκαλη
Στις 21.00