Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται την καινούρια χρονιά με εκδηλώσεις που θα συναρπάσουν αλλά και θα εκπαιδεύσουν!

Παραστάσεις όπερας, μεγάλες ορχήστρες, διάσημοι ερμηνευτές στο απόγειο  της σταδιοδρομίας τους, ολοήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Τζαζ μαζί με εκπαδευτικές συναυλίες και εικαστικές προτάσεις για μικρούς και μεγάλους, διαμορφώνουν το πρόγραμμα του Μεγάρου το πρώτο τρίμηνο του χρόνου που έρχεται.

Η Όπερα στο Μέγαρο Μουσικής έρχεται στις 7, 8, 10, 11, 13, 14 και 15 Μαρτίου, με το πολυαναμενόμενο ανέβασμα της δημοφιλούς Όπερας του Ζυλ Μασνέ, «Θαΐς». Τη φιλοδόξη αυτή  παραγωγή υπογράφουν εκλεκτοί συντελεστές : o νέος και επιτυχημένος γάλλος σκηνοθέτης Αρνώ Μπερνάρ, ο σκηνογράφος Νίκος Πετρόπουλος, η Κάρλα Ρικότι στα κοστούμια και ο Βινίτσιο Κέλι στους φωτισμούς. Την Ορχήστρα των Χρωμάτων διευθύνουν ο γάλλος αρχιμουσικός Μισέλ Πλασόν, ο οποίος θεωρείται αυθεντία στη διεύθυνση γαλλικής όπερας σε όλο τον κόσμο και ο μόνιμος αρχιμουσικός της Μίλτος Λογιάδης. Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ.

Έτσι, το Μέγαρο θα υποδεχτεί μεταξύ άλλων, μεγάλες λυρικές φωνές της εποχής μας, σαν τον τενόρο Γιόνας Κάουφμαν, στην πρώτη και πολυαναμενόμενη εμφάνιση του στην Ελλάδα, τη σειρά Γέφυρες για τους φίλους της Τζαζ, με ονόματα όπως Ron Carter, Marcus Roberts, Gilad Atzmon, Tony Lakatos, Γουέην Σόρτερ και καλεσμένους πολλούς σημαντικούς Έλληνες μουσικούς.

Από το πρόγραμμα του Μεγάρου δεν θα λείπει και το ελληνικό τραγούδι, με τον Γιώργο Νταλάρα και το Σαν τραγούδι μαγεμένο, μια αναφορά στο Ρεμπέτικο, σε επανάληψη της επιτυχημένης παραγωγής του Φεβρουαρίου του 2008.

Μεγάλα ονόματα θα βρεθούν στο Μέγαρο και με τη σειρά Μεγάλοι Ερμηνευτές, όπως ο Άντρας Σιφ, το περίφημο Κουαρτέτο Μποροντίν, ο Τζον Ουίλλιαμς και ο αμερικανός Στήβεν Κοβάσεβιτς, ενώ οι σειρά Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι Μαέστροι θα υποδεχτεί τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μπέρμινγκχαμ και την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Στουτγάρδης – SWR.

Ο Χορός στο Μέγαρο Μουσικής θα καλυφθεί από τον Μπόρις Άιφμαν, που πολλοί χαρακτηρίζουν και ως τον « Ρώσο Μπεζάρ», παρουσιάζοντας την «Κόκκινη Ζιζέλ», τη χορογραφία σταθμό που κατάφερε να αλλάξει την εικόνα του χορού  στην σημερινή Ρωσία. 

Η σειρά Παλιές Μουσικές – Νεωτερικές Ερμηνείες την Freiburg Baroque Orchestra, αλλά και αποσπάσματα από την Όπερα του Αντόνιο Καλντάρα «Η Ολυμπιάδα», σε λιμπρέτο του Πιέτρο Μεταστάζιο, σε μορφή κοντσερτάντε, με συνοδεία ελληνικών υπέρτιτλων. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της «Γιορτής για τη Μεσόγειο» του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Το Μέγαρο για τους Νέους περιλαμβάνεται και αυτό στο πρόγραμμα με τη σειρά Rising Stars, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Minetti και τον Andreas Brantelid, ενώ τα Κυριακάτικα πρωινά στο Μέγαρο θα παρουσιάσουν την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, νεανικά έργα μεγάλων συνθετών, όπως του Μότσαρτ, του Ροσσίνι, του Μέντελσον και του Μπρίττεν, με πλοηγό την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Κρίστοφερ Ουώρρεν-Γκρην και ακόμη περισσότερα…

Τέλος, δεν θα λείψουν οι Μουσικές του 20ου και του 21ου αιώνα, η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, οι Μουσικές βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος και οι ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του Megaron Plus.

Στο πρόγραμμα του Μεγάρου περιλαμβάνονται επίσης οι τακτικές συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις άλλων φορέων.