Δύο νέα και ταλαντούχα παιδιά, ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος Παντελιάς, γνωστοί στο κοινό ως Κίτρινα Ποδήλατα, στις αρχές του 2000 κάνουν τα πρώτα τους δισκογραφικά βήματα στο χώρο της μουσικής. 

Εννέα προσωπικοί δίσκοι, αμέτρητες συναυλίες, ρομαντικές μπαλάντες και δυνατές ροκ μελωδίες, αποδεικνύουν ότι η πορεία τους είναι άκρως επιτυχημένη. Μία μουσική διαδρομή που συνάντησε εμπόδια, όμορφες στιγμές, πολύ αξιόλογες συνεργασίες και, πάνω απ’ όλα, την αγάπη του κόσμου.

Δεκατρία χρόνια μετά βρίσκονται στον Σταυρό του Νότου, σε ένα δυνατό live, με ενέργεια και ροκ διάθεση, ζωντανεύοντας τις Παρασκευές μας! Με αφορφή τις εμφανίσεις τους εκεί, μίλησαν στο Culturenow.gr για δημιουργία, στιγμές, συναισθήματα, μουσική και φυσικά για την οπτικό – ακουστική παράσταση που παρουσιάζουν. Μπροστά τους έχουν ένα ταξίδι με φωνή, ψυχή και αισιοδοξία, που έχει μεγάλο δρόμο να διανύσει πριν φτάσει στον προορισμό του!

Συνέντευξη: Ερριέττα Μπελέκου

Culturenow.gr: Πως ξεκίνησε το ταξίδι των Κίτρινων Ποδηλάτων;

Κίτρινα Ποδήλατα:Το συγκρότημά μας είναι η εξέλιξη ενός εφηβικού συγκροτήματος που δρούσε ερασιτεχνικά μεν αλλά με πολύ επαγγελματική νοοτροπία. Αυτό το συγκρότημα που εμφανιζόταν επί τέσσερα χρόνια σε συνοικιακά μπαράκια του Αιγάλεω και της Μεταμόρφωσης με το όνομα «Ανάδυση», έφτασε στα αφτιά ανθρώπων της εταιρίας μας οι οποίοι αφού ήρθαν και μας παρακολούθησαν αρκετές φορές, μας πρότειναν να κάνουμε δισκογραφία. Το αποφασίσαμε ένα χρόνο μετά και το 2000 ξεκινήσαμε με το άλμπουμ «Κίτρινα Ποδήλατα» που έκανε την πρώτη σύσταση της μπάντας μας επίσημα στη δισκογραφία. Δεν τρέξαμε σε εταιρίες με demo και δεν αγχωθήκαμε θέτοντας αυτοσκοπό να κάνουμε δισκογραφία. Η σκληρή δουλειά, η ανάγκη για λεπτομέρεια στο τελικό αποτέλεσμα, η συνέπεια και η επαγγελματική μας νοοτροπία πιστεύουμε πως έφερε την «τύχη» κοντά μας.. χρόνο με το χρόνο, στόμα με στόμα, σχόλιο με σχόλιο από όσους μας παρακολουθούσαν τότε..

C.N: Στο δρόμο σίγουρα υπήρξαν εμπόδια. Θυμάστε τι ήταν αυτό που σας έκανε να πείτε “θα πάρω φόρα”;

Κ.Π.: Ο χώρος της δισκογραφίας είναι ούτως η άλλως πολύ δύσκολος με πολλές παγίδες, πολλές «σειρήνες» και κακοτοπιές. Ειδικά η φιλοσοφία με την οποία από την αρχή αποφασίσαμε να κινηθούμε, έκανε ακόμη πιο δύσβατο το δρόμο αυτό. Κι αυτό γιατί η προσπάθειά μας απείχε κι απέχει από τα πολλά φώτα, τις πολλές δημόσιες σχέσεις και το lifestyle σε μια δεκαετία που όλα αυτά μέσω των εύκολων θεαμάτων, την τηλεόραση και τα εφήμερα της μουσικής βιομηχανίας φαίνονταν να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος πνίγοντας ταυτόχρονα το «οξυγόνο» από την κάθε..λιγότερο πομπώδη προσπάθεια που μπορεί να γινόταν λίγο πιο πέρα απ τα ψεύτικα φώτα. Όμως ο χρόνος τελικά ανταμοίβει τη συνέπεια και την υπομονή. Όσο για τα τραγούδια όπως το «Θα πάρω φόρα» όπως και άλλα πολλά τραγούδια γεννήθηκε ως ανάγκη να εξωτερικεύσουμε αυτά που η αντίληψή μας, το γύρω περιβάλλον και τα συναισθήματά μας διέταζαν. Νιώσαμε στα μέσα του 2008 όλο αυτό που ερχόταν και που βιώνουμε τώρα και θελήσαμε να το φωνάξουμε. Όταν ζεις τη καθημερινότητα όπως όλοι κι έχεις τα αφτιά και τα μάτια ανοιχτά δεν είναι δύσκολο να αντιληφθείς αυτό που έρχεται πριν ξεσπάσει..το βλέπεις στους φίλους σου, στις ιστορίες της καφετέριας στις συνομιλίες που διαδραματίζονται γύρω σου.. όταν ακούς πως άνθρωποι με τρία πτυχία κρύβουν σελίδες από τα λαμπρά βιογραφικά τους προκριμένου να βρουν μια δουλειά με το εν τρίτο του μισθού ή όταν ακούς νέα ζευγάρια να φοβούνται να κάνουν παιδιά, τότε πρέπει να ψάξεις τι φταίει.. όλο αυτό το χάος δεν έγινε ξαφνικά..απλά δεν ερμηνεύαμε τα σημάδια.

C.N.: Σ’ αυτή την μουσική διαδρομή έχετε συνεργαστεί, δισκογραφικά και επί σκηνής, με αξιόλογους καλλιτέχνες όπως: η Δήμητρα Γαλάνη, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Γλυκερία, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Μπάμπης Στόκας, η Μελίνα Κανά κ.α. Υπάρχει κάποια συνεργασία που έχετε ξεχωρίσει, έστω λίγο, και γιατί;

Κ.Π.: Όπως καταλαβαίνετε δε θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε κάποιον από τους εξαιρετικούς αυτούς ανθρώπους και καλλιτέχνες και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή αλλά και ευθύνη για εμάς η εμπιστοσύνη τους.. Απ όλους διδαχθήκαμε σημαντικά πράγματα και μας επιβεβαίωσαν όλοι πως τίποτα δεν είναι τυχαίο και πως οι αξίες οικοδομούν μια στέρεη καριέρα προσφοράς και ουσίας. Οπωσδήποτε έχει μεγάλη σημασία για εμάς η αγάπη και η πίστη που έμπρακτα έδειξαν στις δυνατότητές μας και τη μουσική μας στα πρώτα μας μόλις βήματα οι Ορφέας Περίδης και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Τότε που δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερο έργο να επιδείξουμε παρά μόνο κάποια πρώτα δείγματα γραφής. Αυτή η πίστη τους και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μας, μας έκανε να πιστέψουμε περισσότερο και να τολμήσουμε παραπάνω. Ευχαριστούμε όλους όχι μόνο για τη συνεργασία και την αγάπη τους αλλά και για το έργο τους που οδήγησε κι εμάς στο να αγαπήσουμε τόσο τη φωτεινή πλευρά της μουσικής.

C.N.: Πολλοί από τους καλλιτέχνες που συνεργαστήκατε, 15 για την ακρίβεια, βρέθηκαν στη φετινή σας μεγάλη συναυλία στην Τεχνόπολη -δεν σας κρύβω πως ήμουν και εγώ εκεί. Πως γίνεται κάθε φορά να μεταφέρετε τόσο μεγάλη αισιοδοξία και θετική ενέργεια στο κοινό σας;

Κ.Π.: Απλά αυτό είναι το ζητούμενο μέσα απ την ίδια τη φύση της μουσικής μας. Κάθε λέξη, κάθε νότα, κάθε ενέργεια των τραγουδιών μας, ακόμη κι αυτών που δείχνουν να είναι μελαγχολικά, θέλουμε να κρύβουν φως, αισιοδοξία, ελπίδα και δίψα για διέξοδο. Σαν άνθρωποι πιστεύουμε πως κάθε κατάσταση, όσο δύσκολη κι αν είναι, αν την αντιμετωπίσουμε σωστά θα μας δυναμώσει, θα μας διδάξει , θα μας κάνει πιο έμπειρους και ικανούς να εκτιμήσουμε τα όμορφα της ζωής χωρίς να προσπεράσουν. Θέλουμε όποιος μας κάνει την τιμή να ακούσει ένα άλμπουμ μας ή να παρακολουθήσει μια ζωντανή μας παράσταση να νιώσει ανεβασμένος, πιο δυνατός και πιο αισιόδοξος από πριν, να ξορκίσει την εσωτερική του μοναξιά, να θελήσει να ζήσει πιο δυνατά ότι κι αν του συμβαίνει, μακριά από τη μιζέρια. Αυτό πιστεύουμε κι αυτό προσπαθούμε δίνοντας κάθε φορά το 101% σε κάθε μας εμφάνιση. Η μουσική μας είναι μια προέκταση της ίδιας μας της ζωής. Η αδυναμία και η πίστη μας στους νέους ανθρώπους μας κρατά πάντα σε εγρήγορση, παθιασμένους και αποφασισμένους να μεταδώσουμε τα μηνύματά μας όσο το δυνατόν δυνατότερα σε κάθε ευκαιρία που έχουμε.

C.N.: Πως βιώνετε την αγάπη και την ανταπόκριση του κόσμου;

Κ.Π.: Αυτό είναι κάτι πολύτιμο και ζωογόνο για εμάς. Μια σχέση που χτίστηκε με τα χρόνια και που βασίστηκε στη συνέπεια, τη σταθερότητα και την αλληλοεκτίμηση. Γυρίσαμε και γυρνάμε όλη την Ελλάδα από άκρη σε άκρη δεκατρία χρόνια τώρα και βήμα το βήμα νιώθουμε τους φίλους του συγκροτήματος και της μουσικής μας να γίνονται ολοένα περισσότεροι και πιο ζεστοί στην αποδοχή τους, Δεν κάναμε ποτέ έκπτωση στις επιλογές και τις αποφάσεις μας αλλά ούτε και στις εμφανίσεις μας, είτε στην Αθήνα είτε στα πιο δύσκολα μέρη της περιφέρειας. Η εντολή του κοινού να συνεχίσουμε και η δική μας προσπάθεια να ανταποκριθούμε σε αυτή την εντολή πάει το ταξίδι αυτό παρακάτω. Νιώθουμε πως μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε και γινόμαστε καλύτεροι χέρι χέρι με το κοινό που μας ακολουθεί..

C.N.: Κάνοντας μία αναδρομή παρατηρούμε μία ποικιλία στις δημιουργίες σας: ρομαντικές μπαλάντες, κλασικές συνθέσεις, δυνατές ροκ μελωδίες και ηλεκτρονικοί ήχοι, τραγούδια με ιδιαίτερα “ανήσυχο” πνεύμα.. Που οφείλεται αυτό;

Κ.Π.: Όταν ενορχηστρώνουμε κάποιο τραγούδι για να πάρει την τελική του μορφή, δεν ενεργούμε με τη λογική του να εξυπηρετήσουμε κάποια ταμπέλα πχ ροκ οπωσδήποτε αλλά να σεβαστούμε την πρώτη μορφή με την οποία γεννήθηκε στο μυαλό και τη ψυχή μας. Ο ήχος του συγκροτήματος έχοντας ζυμωθεί και εξελιχθεί μέσα από συναυλίες και άπειρο πειραματισμό στο studio, πλέον μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην πρώτη ύλη και την προσαρμογή της στα χαρακτηριστικά μας.. Απ την άλλη, η νοοτροπία και η πεποίθησή μας πως μια σύγχρονη μπάντα οφείλει να προτείνει ήχο, άποψη, λόγο και να εξελίσσεται από album σε album κι από χρόνο σε χρόνο, φέρνει τον πειραματισμό.. άρα όπως δε θα «αλλοιώσουμε» οπωσδήποτε μια μπαλάντα που γεννήθηκε στο μυαλό μας με ένα πιάνο κι ένα τσέλο βγάζοντάς μας εικόνες πχ από τις κλασσικές μας σπουδές, έτσι και θα τολμήσουμε να αναμίξουμε τις κλασσικές φόρμες ενός κουαρτέτου εγχόρδων με σκληρό κιθαριστικό ήχο. Κι αυτά τα δύο θα ακούγονται ομοίως ως Κίτρινα Ποδήλατα γιατί θα περιέχουν την ίδια ψυχή.

C.N.: Από το 2000, που κυκλοφόρησε ο πρώτος σας προσωπικός δίσκος με τίτλο “Κίτρινα Ποδήλατα”, πόσο έχει αλλάξει το τοπίο της ελληνικής μουσικής σκηνής και πόσο έχετε αλλάξει εσείς;

Κ.Π.: Η δεκαετία 2000-2010 έδωσε τα τελειωτικά χτυπήματα στη δισκογραφία με όλα αυτά τα σημεία των καιρών, τα reality, τους φταγμένους με το ζόρι «καλλιτέχνες», το ασύδωτο σύστημα που έστησε το musiccontrol για να εξυπηρετούνται τα lobby των δέκα ειδημόνων της μουσικής, η αυτοκρατορία του socialstatus και της εικόνας, μας έφεραν σε αυτό το σημείο. Πληρώνει η μουσική βιομηχανία τώρα το life-style και το γεγονός πως ώθησαν τον κόσμο στο να «βλέπει» και όχι να ακούει μουσική. Οι λόγοι και οι σκοποί της δισκογραφίας άλλαξαν και εξυπηρετούσαν πια εντελώς άλλες ηθικές και πρότυπα μακριά απ την ουσία της διαχρονικής προσφοράς και των αξιών. Έγινε η τέχνη εμπόριο και περιτύλιγμα χωρίς ουσία. Όσοι επέμεναν πέρα απ’ όλα αυτά πολεμήθηκαν ακόμη και ως γραφικοί με αποκλεισμούς και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Μα ευτυχώς που υπήρξαν σημαντικοί δημιουργοί, παλαιότεροι αλλά και νέοι, που έμειναν σταθεροί στις αξίες τους και δημιούργησαν μένοντας στην επιφάνεια. Τέτοιοι καλλιτέχνες αποτέλεσαν «φάρους» και για εμάς που είπαμε με θάρρος κι επίγνωση των συνεπειών τα «όχι» που έπρεπε να πούμε στην κατρακύλα και την έκπτωση. Ο χρόνος θα δείξει αν τελικά μας αντέξει το σκοινί..στο χειροκρότημα. Εμείς πάντως νιώθουμε πως δεν αλλάξαμε αυτό που με συγεκριμένη ηθική και λογική προσπαθήσαμε απ την αρχή..

C.N.: Δεκατρία χρόνια μετά, κρατάμε στα χέρια την 9η δισκογραφική σας δουλειά: Ετών 16”.. Πώς προέκυψε αυτός ο τίτλος; Υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο γεγονός που σας ενέπνευσε;

Κ.Π.: Τα τραγούδια, οι σκέψεις και οι ήχοι του νέου μας album ΕΤΩΝ 16 διοχετεύουν την ενέργεια και την αγωνία τους στη σημερινη γενιά των 16ρηδων που καλούνται να πάρουν αποφάσεις και να κάνουν επιλογές ζωής σε ένα γκρεμισμένο, θολό τοπίο που τους κόβει τα φτερά, μειώνει τις προοπτικές τους και γκρεμίζει τα πρότυπά τους. Αγωνιούμε να τους διαβεβαιώσουμε πως σε αυτό το δύσκολο δρόμο δεν είναι μόνοι , επιθυμούμε να συντροφεύσουμε τη καθημερινότητά τους και επιχειρούμε να τους πείσουμε πως απαγορεύεται να το βάλουν κάτω! Θα ήμασταν ιδιαίτερα ευτυχείς αν έστω και ένας νέος άνθρωπος βρει διέξοδο και αισιοδοξία μέσα από κάποιο τραγούδι του νέου μας album. Το σήμα των τραγουδιών μας όμως, ζητά επίσης να βρει έδαφος σε όλους εμάς τους υπόλοιπους που θα πρέπει πλέον να ενεργούμε και να αποφασίζουμε για ένα άυριο που θα περάσει στα χέρια αυτών των παιδιών και να μη μένουμε σε μικρές λογικές προσωπικών καντόφθαλμων συμφερόντων. Οι νέοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον κόσμο κι εμείς έχουμε υποχρέωση να τους παραδώσουμε καλυτερες επιλογές και πιο άνοιχτές προοπτικές. Οι συμμετοχές των Μελίνα Κανά, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Μπάμπη Στόκα δυναμώνουν το σήμα των τραγουδιών μας και τους ευχαριστούμε για τις όμορφες συμπράξεις.

C.N.: Νέος δίσκος και τώρα νέο στέκι… στο Σταυρό του Νότου. Δώστε μας μία εικόνα για αυτές τις μουσικές βραδιές, τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Κ.Π.: Νέος δίσκος, νέο στέκι, νέο «ξεκίνημα», νέα παράσταση.. Σε έναν χώρο που μας υποδέχθηκε με ζεστασιά και κυρίως με κατανόηση στο τι θέλουμε να παρουσιάσουμε, μετά από σκληρή δουλειά και προετοιμασία μηνών, παρουσιάζουμε μια σύγχρονη οπτικο-ακουστική παράσταση με πολλά καινοτόμα στοιχεία από τις έως τώρα live παραγωγές μας. Βασικό μέλημά μας είναι η καλυτερη δυνατή παρουσίαση των νέων μας τραγουδιών και των μηνυμάτων που θέλουμε να ταξιδέψουμε μέσα απ αυτά. Φυσικά δε λείπουν κάποιες προσεχτικά και με ιδαίτερη λογική και νόημα επιλεγμένες διασκευές ελληνικών και ξένων τραγουδιών, ενώ δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα ως τώρα τραγούδια που το κοινό μας ανέδειξε και αγάπησε τα δεκατρία αυτά χρόνια που δημιουργούμε. Ξεχωριστές σκηνοθεσίες και art-videos για κάθένα από τα τραγούδια,συγχρονίζονται απόλυτα με ήχο και φως αλλά και με 8 κάμερες σε realtime σκηνοθεσία που αποτυπώνει κάθε κίνηση της μπάντας επί σκηνής. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα σύμπραξης με μουσικούς αλλά και ερμηνευτές και τραγουδοποιούς, ενώ ενισχύει το σήμα των μηνυμάτων που έχουν να δώσουν τα τραγούδια. Σκοπός μας να καταφέρνουμε κάθε φορά να μένουμε μαζί με το κοινό μας μακριά από τα προβλήματα για πάνω από τρείς ώρες χωρίς όμως να μένουμε και απόντες από το πως θα αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα. Μετά από κάθε παράσταση φεύγουμε όλοι πιο δυνατοί και λιγότερο μόνοι..

C.N.: Η σημερινή Ελλάδα μοιάζει πλέον με “Ναυάγιο”.. Πως βιώνετε σαν καλλιτέχνες αυτή την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα; Είναι η μουσική ένα “όπλο” ενάντια στη κρίση;

Κ.Π.: Σε ένα ναυάγιο πρέπει να επιβιώσει κάποιος αλλά όχι με τη λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»..αλλά να προσπαθήσουμε ο ένας για τον άλλον επιτέλους χωρίς μικροσυμφέροντα και προχειρο-βολέματα στην προτεραιότητά μας! Να προσέξουμε τις νέες γενιές και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις γι’ αυτές και όχι απαραίτητα για να βολευτούμε μια ακόμη φορά εμείς οι ίδιοι. Να αλλάξουμε συνειδήσεις και συμπεριφορές.. Εμείς βιώνουμε όπως όλοι την πραγματικότητα και προσπαθούμε στην όποια καθημερινότητά μας να αλλάξουμε τον μικρόκοσμό μας κι αυτό προτείνουμε πως πρέπει όλοι να κάνουμε κάθε πρωί που ξυπνάμε. Να μειώσουμε εγωισμούς, να στηρίξουμε ανιδιοτελώς ο ένας τον άλλον. Έτσι μας βγαίνει και στη δημιουργία. Να προτείνουμε το φως να ξορκίσουμε την εσωτερική μοναξιά, να στηρίξουμε τη ψυχολογία των νέων. Η τέχνη πάντα οδηγούσε και έδινε διέξοδο σε δύσκολους καιρούς.

C.N.: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια μετά τις εμφανίσεις σας στο Σταυρό του Νότου; Για ποιους μουσικούς προορισμούς θα “ανοίξετε πανιά” ;

Κ.Π.: Παράλληλα με τις εμφανίσεις μας στο Σταυρό του Νότου ξεκινάμε και μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα από 9 Νοέμβρη με πρώτους προορισμούς Κατερίνη και Καστοριά.. Συνέχεια έχουν Τρίκαλα, η Θεσσαλονίκη, η Έδεσσα, ο Βόλος, η Χαλκίδα και πολλά μέρη που θα μας κάνουν την τιμή να τα επισκεφτούμε και να επικοινωνήσουμε το νέο μας άλμπουμ.. η πεμπτουσία της όλης προσπάθειας μας για ένα καθαρά συναυλιακό συγκρότημα όπως το δικό μας..

*Φωτογραφία: Ερριέττα Μπελέκου

info: Τα Κίτρινα Ποδήλατα εμφανίζονται κάθε Παρασκευή στον Σταυρό του Νότου Plus.

Περισσότερες πληροφορίες