Το Athens art network (Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο), σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, τον Εμπορικό σύλλογο Αθηνών, τη Διεύθυνση Πρασίνου και την Τεχνόπολη…

 … ξεκινά το ετήσιο πρόγραμμα με τίτλο «Κήποι της Αθήνας», με μια συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (Κ.Ο.Α.), την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 στις 18.00, στον Εθνικό Κήπο. 

 
 
Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη κήπων της πόλης ως σημεία συνάντησης του κόσμου των τεχνών και του πολιτισμού, γενικότερα, (συμπεριλαμβανομένης και της οικολογίας) με τους απλούς πολίτες και ιδιαίτερα με τους νέους και τα παιδιά. Άλλοι στόχοι είναι η ανάδειξη νέων δημιουργών και καλλιτεχνών, η γνωριμία και η ενδεχόμενη συνεργασία καλλιτεχνών, η διάδραση διαφορετικών τεχνών, η στήριξη φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης , η ποιοτική αναβάθμιση των ίδιων των κήπων , η ένταξη περιθωριακών ατόμων σε καλλιτεχνικές ομάδες του δικτύου και πιθανά μακροπρόθεσμα η δημιουργία πολιτιστικής υπεραξίας που μπορεί να προσδώσει στους κήπους τουριστικό ενδιαφέρον. 
 
 
Λίγα λόγια για τον Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο.
Το Δίκτυο δημιουργήθηκε μέσα στο 2012 από πολλές ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης με στόχο την αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του καλλιτεχνικού εθελοντισμού. Για πρώτη φορά συμπράττει στο πρόγραμμα ”Παρασκευή στην Αθήνα” που έτρεξε από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών , την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων.  Το καλοκαίρι υποστηρίζει το  ”Athens world music festival” που έλαβε χώρα στην «Τεχνόπολις»  του Δήμου Αθηναίων και στο κέντρο της Αθήνας στον άξονα της οδού Ερμού. Για τους επόμενους μήνες το δίκτυο σχεδιάζει τις συνδιασμένες δράσεις του με άλλους φορείς. Μετά τον Εθνικό κήπο, σειρά έχει το  Πεδίον του Άρεως 
την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου με συναυλιακά, θεατρικά και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα.
 
 
Λίγα λόγια για την συναυλία της Κ.Ο.Α.
Μελωδική και χαρούμενη «αβαν-πρεμιέρ» της νέας καλλιτεχνικής της σεζόν 2012-2013, είναι για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών η απογευματινή συναυλία (6μ.μ.) που θα δώσει στις 16 Σεπτεμβρίου, στον Εθνικό Κήπο, με ελεύθερη είσοδο. Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο Ανδρέας Πυλαρινός, με σολίστ τον βιολονίστα Απόλλωνα Γραμματικόπουλο. Το  πρόγραμμα συστεγάζει τρείς εμβληματικούς εκπροσώπους του Ρομαντισμού: Τον Ούγγρο Φραντς Λιστ, τον Γάλλο Καμίγ Σαιν-Σανς και τον Ισπανό Πάμπλο ντε Σαραζάτε. Περιλαμβάνει όμως και δημοφιλέστατες μελωδίες του «Βασιλιά του Βαλς» Γιόχαν Στράους (υιού), καθώς και του περίφημου «Ιταλού Μότσαρτ» Τζοακίνο Ροσίνι.
 
 
Τα έργα που θα ακουστούν είναι τα εξής: Η εισαγωγή της οπερέτας «Βαρώνος Αθίγγανος» του Γιόχαν Στράους (υιού).  Η εισαγωγή και Rondo Capriccioso για βιολί και ορχήστρα του Καμίγ Σαιν-Σανς (έργο γραμμένο μάλιστα από τον Γάλλο συνθέτη το 1863, ειδικά για τον Πάμπλο ντε Σαραζάτε που εκτός από μουσουργός ήταν κορυφαίος βιολονίστας). Η Ουγγρική Ραψωδία αρ.2 του Φραντς Λιστ. Η φαντασία «Κάρμεν» για βιολί και ορχήστρα, έργο 25 του Πάμπλο ντε Σαραζάτε. Και η εισαγωγή από την όπερα «Γουλιέλμος Τέλλος» του Τζοακίνο Ροσίνι. Δροσερό καταφύγιο των Αθηναίων και ιδανικός προορισμός για έναν κυριακάτικο  οικογενειακό περίπατο, ο Εθνικός Κήπος είχε φιλοξενήσει και τον Ιούνιο το πρώτο, καλοκαιρινό ραντεβού της Ορχήστρας με το αθηναϊκό κοινό της. Τότε η συναυλία είχε λειτουργήσει με τους καλύτερους όρους, χαρίζοντας ακόμα και στους ανυποψίαστους περαστικούς  μία επιπλέον, απρόβλεπτη αισθητική απόλαυση. Γι αυτό η Κ.Ο.Α. αποφάσισε και τώρα, ο μελωδικός πρόλογος στο πρόγραμμα των αθηναϊκών της εμφανίσεων ενόψει της νέας σεζόν, να γίνει  στον ίδιο χώρο με ένα πρόγραμμα δημοφιλές, ελκυστικό και κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους ακροατές στηρίζοντας παράλληλα το ”Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο” και ”τους κήπους της Αθήνας”.  
 
 
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ (Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου, 18.00, Εθνικός Κήπος)
 
 
Γιόχαν Στράους, υιός (1825-1899)
 «Βαρώνος Αθίγγανος», εισαγωγή
 
 
Καμίγ Σαιν-Σανς (1835-1921)
Εισαγωγή και Rondo Capriccioso, για βιολί και ορχήστρα
 
 
Φραντς Λιστ (1811 – 1886)
Ουγγρική Ραψωδία αρ.2
 
 
Πάμπλο ντε Σαραζάτε (1844-1908)
Φαντασία «Κάρμεν» για βιολί και ορχήστρα, έργο 25
 
 
Τζοακίνο Ροσίνι (1792-1868)
«Γουλιέλμος Τέλλος», εισαγωγή
 
 
 
Σολίστ: Απόλλων Γραμματικόπουλος (βιολί)  
Μουσική Διεύθυνση: Ανδρέας Πυλαρινός
*Με ελεύθερη είσοδο
 
 
Στην πρώτη εκδήλωση του προγράμματος ”Κήποι της Αθήνας” συμπεριλαμβάνεται και συνοδευτικό δρώμενο μιμικής και χορού, ”living statues”, από την ομάδα τσίρκου ”Circus dayz”.
 
 
Eπίσης στην εκδήλωση  θα είναι παρών ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας πολιτών, ”ΚΑΛΛΗΠΟΛΙ” του Δήμου Αθηναίων από τις 16:30 για να συγκεντρώσει σχολικό υλικό και να το προωθήσει σε άπορες οικογένειες.  Το Aθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο καλεί τους επισκέπτες να χαρίσουν  σχολικά είδη* σε καλή κατάσταση έτσι ώστε ο κόμβος Κ.ΑΛΛΗ.ΠΟΛΙ να τα προωθήσει στους δικαιούχους του.
 
 
* Τα σχολικά είδη τα οποία έχουν διαμορφωθεί με βάση τις ανάγκες των δικαιούχων του Κόμβου είναι:
Τσάντες, τσαντάκια κολατσιού, παγουράκια
Γραφική ύλη: π.χ. μολύβια, στυλό, γόμες, ξύστρες 
Χαρτικά: π.χ. χαρτιά Α4, σχολικά τετράδια, χάρτινοι φάκελοι Α4 
Είδη ζωγραφικής και χειροτεχνίας: π.χ. μπογιές, μαρκαδόροι, μπλοκ ζωγραφικής, χρωματιστά χαρτιά, πλαστελίνες, πυλός