Στις 22 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  θα απονείμει για δεύτερη φορά, το Βραβείο LUX, ένα βραβείο που προάγει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Οι κινηματογραφικές ταινίες που διαγωνίζονται στη φετινή εκδήλωση είναι Το Delta του Kornél MUNDRUCZÓ, το Le silence de Lorna, των Jean-Pierre και Luc DARDENNE και το Obcan Havel, των Miroslav JANEK Pavel KOUTECKÝ.

Τους τρεις φιναλίστ επέλεξε μεταξύ 10 κινηματογραφικών έργων ένα ανεξάρτητο πάνελ διακεκριμένων ανθρώπων του σινεμά. Το έργο που θα αποσπάσει το Βραβείο θα πρέπει να καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την παγκοσμιότητα των ευρωπαϊκών αξιών και/ή την πολυμορφία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και/ή να συμβάλλει στις συζητήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Με το Βραβείο αυτό το ΕΚ επιθυμεί να δώσει μια ώθηση στην διανομή ευρωπαϊκών κινηματογραφικών έργων αλλά και να ενθαρρύνει την κινηματογραφική παραγωγή εντός της ενιαίας αγοράς. Το βραβευθέν έργο θα μεταγλωττιστεί στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Το Βραβείο συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 87.000 ευρώ.

Το 2007 απονεμήθηκε στο γερμανικό έργο Στην άκρη του Παραδείσου του Fatih Akin.

Η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω δορυφόρου σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Τετάρτη 22-10-8 από τις 11.15 έως τις 11.30. Στις 14.30, ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Gérard ONESTA καθώς και οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί των τριών υποψήφιων ταινιών θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στην αίθουσα Τύπου του ΕΚ. Από τις 12.00 έως και τις 13.00 οι συντελεστές θα είναι διαθέσιμοι για συνεντεύξεις