To Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με χαρά φιλοξενεί στο πατάρι του, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι, ένα εργαστήριο τριών συναντήσεων με τον τίτλο Cinematic Ammunition: The Visual Impact of Global Unrest (Κινηματογραφικά Πυρομαχικά: Οι Οπτικές Επιπτώσεις της Παγκόσμιας Αναταραχής), από τους Sherry Millner και ο Ernest Larsen.

Από τις 31 Ιανουάριου έως τις 14 Φεβρουαρίου 2015, κάθε Σάββατο, στις 16:00 οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εικαστική δουλειά video των δύο καλλιτεχνών και ταυτόχρονα να διερευνήσουν μαζί τους σπινθήρες, αλλά και τα βαθύτερα αίτια των ιστορικά πρωτοφανών παγκόσμιων ζητημάτων που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, καθώς και παραδείγματα εφαρμογής άμεσης και αδιαμεσολάβητης συμμετοχικής δημοκρατίας.

Άξονες της δομής των εργαστηρίων, η οποία θα συνδιαμορφωθεί και από τους συμμετέχοντες, είναι:

-Οι πολύπλοκες σχέσεις των ανθρώπων του περιθωρίου με τα κέντρα εξουσίας

-Η κατάσταση του μη – πολίτη, του πρόσφυγα/μετανάστη, οπουδήποτε στον κόσμο

-Η δυνατότητα και οι τρόποι αντίδρασης που μπορεί να έχουν οι πολίτες σε απρόβλεπτες στιγμές της κρίσης ή ανάγκης. Πώς οι άνθρωποι δραματοποιούν τα δεινά τους, προκειμένου να κερδίσουν την προσοχή -ακόμη και παροδικά;

-Τα ζητήματα διατήρησης της κοινωνικής «τάξης», όπως η λειτουργία της αστυνομίας, η άσκηση νόμιμης βίας κ.ά.

-Οι εντάσεις μεταξύ πολιτικών ομάδων και κατηγοριών και η ουσία των ανθρώπινων δικαιωμάτων

-Η σημασία της ιστορίας και της μνήμης στο πλαίσιο αιφνίδιων αναταραχών.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά.

Παράλληλα στον ίδιο χώρο θα παρουσιάζονται στον εκθεσιακό χώρο έργα των καλλιτεχνών.

Η φιλμογραφία του εργαστηρίου:

•Σκουπίδια (Newsreel, ΗΠΑ, 1968, 10’)

•Ausfegen (JurgenBoch / Joseph Beuys, Γερμανία, 1972, 26’)

•Η Γη Ανήκει σε Αυτούς που τη Δουλεύουν (Chiapas Media Project, Μεξικό, 2005, 15’)

•Under Underground (Viera Cakanyova, Τσεχική Δημοκρατία, 2006, 18’)

•H Tροφική Aλυσίδα (Ariella Azoulay, Ισραήλ / ΗΠΑ, 2002, 17’)

•HEZREALLAH (Yann Beauvaois, Γαλλία, 2006, 1’)

•Απελευθερωτικό Κίνημα Ιρανών Γυναικών, Έτος Μηδέν (Iranian Women & Women of the Political & Psychoanalytical Group, Ιράν / Γαλλία, 1979 12’:30’’)

•Τι Δίδαξε ο Farocki (Jill Godmilow, ΗΠΑ, 1997, 30’)

•Ρέκβιεμ για το Μ (Kiri Dalena, Φιλιππίνες, το 2010, 8’)

•Le Glas: Προαναγγελία θανάτου (Rene Vautier, Γαλλία/Αλγερία, 1964, 5’)

•Η Διαδρομή (Chen Chieh-Jen, Ταϊβάν, 2006, 14’)

•Η Ομιλία της Queen Mother Moore στη φυλακή Greenhaven (People’s Communication Network, ΗΠΑ 1973, 17’)

•Απογραφή (ZelimirZilnik, Γερμανία, 1972, 10’)

•Δικαίωμα Διέλευσης (Oliver Ressler, ZannyBegg Αυστρία / Αυστραλία, 2013, 19’)

Βιογραφικά:

H Sherry Millner είναι καθηγήτρια στο College of Staten Island, CUNY και έχει διατελέσει πρόεδρος του Media Culture Department. Τα έργα της Millner εστιάζονται στη ριζοσπαστική αμφισβήτηση του συστήματος. Φιλμ της έχουν παρουσιαστεί σε πολλά φεστιβάλ κινηματογράφου στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία, ενώ έχει συμμετάσχει σε σημαντικές εκθέσεις (όπως π.χ. δύο φορές στη Whitney Biennial). Τα έργα είναι διαθέσιμα στο Video Databank. Τα φωτομοντάζ και τα φωτογραφικά της κείμενα έχουν δημοσιευτεί σε πολλά έντυπα, συμπεριλαμβανομένων των Heresies, The Independent, Social Text, Public Culture. Από το 2006, έχει την πρωτοβουλία μιας σειράς επιμελητικών projects για φιλμ και βίντεο, όπως τα  State of Emergency (που πρωτοπαρουσιάστηκε ως δημόσια προβολή),  Border-Crossers and Trouble-Makers για το Oberhausen Film Festival το 2008, Reclaim the Future στο Subversive Film Festival του Ζάγκρεμπ το 2009, καθώς και το πρόγραμμα του συνεδρίου Visible Evidence το 2011.  Είναι συμπαραγωγός του Disruptive Film & Video: Everyday Resistance to Power, ένα DVD με νέα ιστορική προσέγγιση σε ριζοσπαστικές πειραματικές ταινίες μικρού μήκους πειραματικά  από τη Facets MultiMedia.  

Η σειρά της, Notes from Europe, (διαθέσιμη στο website Social Text), έχει εκδοθεί με τον τίτλο Capital’s Greek Cage (Autonomedia, 2013).  Το βίντεό της Rock the Cradle (2013) έχει παρουσιαστεί σε Βαρκελώνη (Ισπανία), Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), Πόρι (Φινλανδία), Βελιγράδι (Σερβία), Σικάγο (ΗΠΑ), Γλασκόβη και Εδιμβούργο (Σκωτία) στο πλαίσιο της έκθεσης It’s the Political Economy, Stupid.  Μέρος της –σε εξέλιξη δουλειάς της No Ventilator Included έχουν δημοσιευτεί στο Printed Project (Δουβλίνο, Ιρλανδία).  Έργα της συμπεριλαμβάνονται σε εκδόσεις όπως: The M Word, Feminist Art and the Maternal, Space,Site, and Intervention: Issues in Installation and Site-Specific Art,  στο Digital Desires, και στο Re-Framings: New Feminist Photography. Εκτός από διάφορες βραβεύσεις σε φεστιβάλ για τα αφιλμ και τα βίντεό της, έχει λάβει υποτροφίες και χρηματοδοτήσεις  από τα NYFA, NYSCA, Jerome Foundation, Long Beach Museum, Ucross Foundation, Can Serrat, Babayan Culture House, Light Works, κ.ά.

Ο Ernest Larsen, εκτός από πολλές-ταινίες και βίντεο σε συνεργασία με τη Sherry Millner, γράφει μυθιστορήματα και κριτικές σε διάφορα μέσα ενημέρωσης. Κριτικές του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά The Nation, Art in America, The Village Voice, Art Journal, The Independent, Exposure, Transition, The American Quarterly, Jump Cut, and Arena, καθώς και δοκίμια για διάφορες ανθολογίες. Η μελέτη του για την ταινία The Usual Suspects συμπεριλαμβάνεται στην σειρά του British Film Institute Modern Classics. Το μυθιστόρημά του Not a Through Street, ήταν υποψήφιο για βραβείο Edgar. Επίσης, εργάζεται ως σεναριογράφος και παραγωγός για πολλές σειρές του PBS, έχει λάβει υποτροφίες, residencies και βραβεία από τα Jerome Foundation, Paul Robeson Foundation, MacDowell Foundation, Blue Mountain Center, Gunk Foundation, and the Blumenthal Foundation. Συνεργατικά του έργα έχουν παρουσιαστεί και βραβευτεί σε σημαντικά φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο (Λονδίνο, Σίδνεϊ, Βερολίνο, Βαρκελώνη, Άμστερνταμ, Ντάλας, Λος Άντζελες, κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένων δύο Whitney Biennial. Mαζί με τη Sherry Millner έχει συν-επιμεληθεί σειράς ταινιών/βίντεο για τα Oberhausen Film Festival και Subversive Film Festival στο Zagreb. Ήταν συμπαραγωγός της σειράς ταινιών State of Emergency το 2013 και έχει συνεπιμεληθεί τη σειρά ταινιών Global Revolt. για το Flaherty Foundation (Anthology Film Archives, Ν.Υ.).