Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ και να δοκιμάσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας, με αφορμή ιστορίες που μας αφορούν όλους και μιλάνε για εφηβεία, φιλία, εκπαίδευση, δημιουργικότητα, έκφραση, ψυχολογία, οικογενειακές σχέσεις, τέχνη, μετανάστευση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδίκτυο, περιβάλλον. Κάθε ταινία, έμπνευση για δημιουργικό διάλογο και δράσεις, με στόχο τη δημιουργία των νέων, σκεπτόμενων θεατών του αύριο, σήμερα.

Το KinderDocs κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη και στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Παράλληλα με τις προβολές τα σαββατοκύριακα για το κοινό ξεκινάνε και οι προβολές τις καθημερινές (πρωί) για τα σχολεία. Οι προβολές και οι παράλληλες δράσεις διαρκούν μία έως μιάμιση ώρα. Το πρόγραμμα διαρκεί έως το τέλος Απριλίου 2018.

To φεστιβάλ KinderDocs διοργανώνεται από την εταιρεία Kouzi Productions σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Με την υποστήριξη του idfa, του μεγαλύτερου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο, στο Άμστερνταμ, και του doxs!, του παλαιότερου και σημαντικότερου γερμανικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους.

KinderDocs για σχολεία

Τα ντοκιμαντέρ του KinderDocs αποτελούν εργαλείο και πηγή έμπνευσης για τον σύγχρονο εκπαιδευτικό που αναζητά πηγές για το μάθημά του (π.χ. Θεματική Εβδομάδα). Στις ειδικά σχεδιασμένες προβολές για σχολεία, το πρόγραμμα πλαισιώνεται με συζήτηση και δράσεις με αφορμή τις ταινίες, με εκλεκτούς καλεσμένους. Οι ταινίες είναι κατάλληλες για μαθητές Δημοτικού από 8 ετών έως μαθητές Λυκείου και μπορούν να ενταχθούν στο μάθημα ή να δώσουν αφορμή για δημιουργική συζήτηση με στόχο την καλύτερη συνοχή και το «δέσιμο» της τάξης σε ομάδα. Κάθε ταινία έχει ανάλογη ηλικιακή σήμανση και συνοδεύεται από λίστα με τις διάφορες θεματικές που καλύπτει. Για όποιον επιθυμεί, διατίθεται εκπαιδευτικό υλικό για την προετοιμασία των μαθητών τόσο πριν την προβολή όσο και για τη μετέπειτα αξιοποίηση της εμπειρίας του ντοκιμαντέρ στη σχολική τάξη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι ταινίες KinderDocs 2017-2018

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Childhood, Margreth Olin, Νορβηγία, 90′, 2017
Πρεμιέρα για την Ελλάδα
Κατάλληλο από 8+

Σε ένα πρότυπο νηπιαγωγείο κοντά στο Όσλο, για παιδιά ηλικίας 1-7 ετών, η μάθηση είναι πάνω από όλα διασκέδαση, χωρίς τεστ ή εξετάσεις. Το νηπιαγωγείο, κρυμμένο μέσα στο δάσος, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ευαισθησία των εκπαιδευτικών και στον τρόπο με τον οποίο καθένας τους αντιλαμβάνεται τη δουλειά του. Η ταινία ανοίγει μια διαφορετική προοπτική για το τι πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά. Στο μαγικό σύμπαν του ονείρου και του παιχνιδιού, ακολουθώντας το ρυθμό των εποχών, η σκηνοθέτις εισέρχεται με ευγένεια και αγάπη στη ζωή αυτής της μικρής κοινότητας, παρατηρώντας επί έναν χρόνο από κοντά την ομάδα των μεγαλύτερων παιδιών (7 ετών), που το φθινόπωρο θα φύγουν για να πάνε στο δημοτικό.

Θεματική: #διδασκαλία #φύση #παιχνίδι #σύγχρονα_εκπαιδευτικά_μοντέλα

Βραβεία
Nordic Docs – Nordic/Docs Audience Award 2017

ΣΤΑ ΝΟΡΒΗΓΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138
Κυριακή 15/10, ΩΡΑ 12.00 (για όλους)

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη
Σάββατο 21/10, ΩΡΑ 12.00 (για όλους)

Not without us!, Sigrid Klausmann, Γερμανία, 87′, 2017
Πρεμιέρα για την Ελλάδα
Κατάλληλο από 8+

Ένα ταξίδι στον κόσμο των παιδιών σε πέντε ηπείρους και δεκατέσσερις χώρες, με δεκαέξι παιδιά στον δρόμο για το σχολείο, με τα πόδια ή σκι, ποδήλατο ή λεωφορείο, βάρκα ή γάιδαρο, μετρό ή skateboard! Οι κόσμοι στους οποίους ζουν μοιάζουν τελείως διαφορετικοί Άλλα παιδιά τα απασχολεί η παιδική εργασία ή η εκμετάλλευση και η εγκληματικότητα, άλλα η καταστροφή του περιβάλλοντος ή ο πόλεμος. Παρά τις δυσκολίες, μοιράζονται αξίες και επιθυμίες, περιέργεια, δίψα για γνώση, αγάπη για φίλους και οικογένεια. Αν και δικαίωμα όλων των παιδιών του πλανήτη, η εκπαίδευση παραμένει προνόμιο λίγων. Για κάποια παιδιά, δεν περνάει απλά το σχολικό κάθε πρωί.

Θεματική: #εκπαίδευση #πολιτισμοί #οικογένεια #σύγχρονα_προβλήματα #ανισότητα

Βραβεία (επιλογή)
TIFF KIDS, INTERNATIONAL FILM FESTIVAL, CANADA 2017. ΒEST DOCUMENTARY FILM, KINDER MEDIEN FESTIVAL GOLDENER SPATZ, GERMANY 2016. NOMINATED FOR BEST EUROPEAN DOCUMENTARY FILM FOR CHILDREN, 2016, EUROPEAN CHILDREN’S FILM ASSOCIATION.

ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ, ΑΡΑΒΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΕΛΒΕΤΙΚΑ, ΙΑΠΏΝΙΚΑ, ΙΣΠΑΝΙΚΑ, ΙΣΛΑΝΔΙΚΑ, ΛΑΟ, XHOSA, ΧΙΝΤΙ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138
Τετάρτη 18/10, 10.00 (για σχολεία)
Κυριακή 22/10, 12.00 (για όλους)

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 20/10, 10.00 (για σχολεία)

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Nowhere to Hide, Zaradasht Ahmed, Νορβηγία, Σουηδία, 86′, 2016
Κατάλληλο από 15+

Ένα καθηλωτικό, οδυνηρό ταξίδι στη ζωή του νοσηλευτή και πατέρα τεσσάρων παιδιών Νόρι Σαρίφ κατά τη διάρκεια πέντε ετών και δραματικών αλλαγών σε μία από τις πιο επικίνδυνες και απρόσιτες περιοχές του κεντρικού Ιράκ. Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων το 2011, και καθώς κινηματογραφεί ιστορίες επιζώντων, ο Νόρι βρίσκεται παγιδευμένος ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και διάφορες ιρακινές παραστρατιωτικές ομάδες. Όταν, το 2014, ο ISIS προελαύνει και καταλαμβάνει την πόλη Τζαλάουλα, ο Νόρι, στην προσπάθεια να σώσει την οικογένειά του, στρέφει την κάμερα πάνω του.

Θεματική: #μετανάστευση #ενημέρωση #εμπόλεμες_ζώνες #σύγχρονη_ιστορία #μέση_ανατολή #οικογενειακοί_δεσμοί

Βραβεία (επιλογή)
2016, IDFA, Best Feature Length Documentary
2017 Thessaloniki Documentary Festival – Images of the 21st Century, Audience Award

ΣΤΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138
Τετάρτη 15/11, 10.00 (για σχολεία)
Κυριακή 19/11, 12.00 (για όλους)

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη
Πέμπτη 16/11, 10.00 (για σχολεία)
Σάββατο 18/11, 12.00 (για όλους)

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ (δύο ταινίες μαζί σε μια προβολή)

Geert, Katinka de Maar, Ολλανδία, 25’, 2016
Κατάλληλο από 8+

Ο 13χρονος Γκερτ από την Ουτρέχτη είναι πολλά υποσχόμενος εικαστικός καλλιτέχνης. Το αποδεικνύουν τα σχέδια, οι πίνακες και τα άλλα έργα τέχνης του. Το σουρεαλιστικό έργο του, μάλιστα, κέρδισε έναν μεγάλο διαγωνισμό, και ήδη παρουσιάζεται σε εκθέσεις. Συναντά το είδωλό του, τον σχεδιαστή Maarten Baas, που θα τον βοηθήσει να δώσει μορφή στο όραμά του μέσα από απλά υλικά, να ξεπεράσει τις αμφιβολίες και να κάνει μια δική του έκθεση στο Stedelijk Museum του Άμστερνταμ.

Θεματική: #τέχνη_και_παιδιά #εικαστικά #μουσείο #σύγχρονη_τέχνη #προσωπικοί_στόχοι #καλλιτεχνικά_επαγγέλματα

Mo’s Bows, André Hörmann, 15’, Γερμανία, 2014
Κατάλληλο από 8+

Ο Mo είναι 11 ετών και ζει με τη μητέρα του και τις δύο θείες του στο Μέμφις του Τενεσί. Τρελαίνεται να κάνει ποδήλατο, να τραγουδάει και να χορεύει. Είναι όμως επίσης επιχειρηματίας, και μάλιστα πολύ επιτυχημένος! Σχεδιάζει και κατασκευάζει παπιγιόν, για κάθε περίσταση, παπιγιόν χαρούμενα, σε έντονα χρώματα και μοτίβα. Την τέχνη την έμαθε από τη γιαγιά του. Ζει τον πυρετό των Χριστουγέννων – όχι μόνο λόγω των δώρων, αλλά επειδή για πρώτη φορά έχει δικό του πάγκο στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Στόχος του είναι να φτιάξει όσα περισσότερα παπιγιόν μπορεί, και σε αυτή του την προσπάθεια τον στηρίζει όλη του η οικογένεια.

Θεματική: #προσωπικοί_στόχοι #startup #design #δημιουργικότητα #οικογένεια #επιχειρηματικότητα #επαγγελματικός_προσανατολισμός

ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Οι δύο ταινίες προβάλλονται μαζί:

Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138
Κυριακή 3/12, 12.00 (για όλους
Τετάρτη 6/12, 10.00 (για σχολεία)

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 1/12, 10.00 (για σχολεία)
Σάββατο 2/12, 12.00 (για όλους)

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018

The Perfect Selfie, Jenni Salonen, Maryam Razavi, Φινλανδία, 67’, 2016
Πρεμιέρα για την Ελλάδα
Κατάλληλο από 15+

Ένας χρόνος στη ζωή της φινλανδής Instagram star Ολίβια. Τι σημαίνουν για εκείνη 20.000 followers; Κόρη καλλιτέχνιδας, η ζωή της είναι είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των συνηθισμένων εφήβων: στα 16 της έχει δικό της διαμέρισμα. Μοιράζεται δημόσια ωραίες στιγμές αλλά επικρίνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανησυχεί για το πόσο επιφανειακοί και προκατειλημμένοι μπορεί να γίνουμε στο Instagram και στο Facebook αλλά και γνωρίζει ότι συμβάλλει στην ενίσχυση αυτής της τάσης. Παρακολουθούμε τη ζωή της Ολίβια και βιώνουμε ό,τι δεν μοιράζεται στο διαδίκτυο.

Θεματική: #εφηβεία #social_media#προσωπική_ανάπτυξη#διατροφικές_διαταραχές #γονείς #φιλία

ΣΤΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138
Κυριακή 25/2, 12.00 (για όλους)
Τετάρτη 28/2, 10.00 (για σχολεία)

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 23/2, 10.00 (για σχολεία)
Σάββατο 24/2, 12.00 (για όλους)

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 (δύο ταινίες μαζί σε μια προβολή)

Rocknrollers, Daan Bol, Ολλανδία, 25’,2016
Πρεμιέρα για την Ελλάδα
Κατάλληλο από 13+

Ζωή, για τους τρεις ολλανδούς εφήβους Σία, Μπας και Βινς, σημαίνει να ακούνε δίσκους, να κάνουν πλάκα, να κάνουν πρόβες για συναυλίες. Μαζί αποτελούν το επιτυχημένο ροκ συγκρότημα Morganas Illusion. Όμως, ο Σία παθαίνει κατάθλιψη και ανορεξία. Για τον Μπας και τον Βινς είναι πολύ δύσκολο να βλέπουν τον φίλο, τραγουδιστή και κιθαρίστα τους έτσι. Προσπαθούν όμως να σταθούν δίπλα του. Ο Σία γιορτάζει τα 16 του. Με τα μεγάλα γυαλιά ηλίου, είναι ένας γνήσιος ροκ σταρ. Θα ξαναγίνουν ποτέ οι Morganas Illusion το γεμάτο ενέργεια συγκρότημα που ήταν; Μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης για τα ευεργετικά αποτελέσματα της μουσικής και της φιλίας.

Θεματική: #εφηβεία #μουσική #φιλία #κατάθλιψη #μπάντες #προσωπική_ανάπτυξη #δημιουργικότητα #προσωπική_έκφραση

ΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

The Girl of 672K, Mirjam Marks, Ολλανδία, 18’, 2015
Κατάλληλο από 13+

Η 15χρονη Ανεγκίν από την Ολλανδία έχει σχεδόν 700.000 Instagram followers. Είναι διάσημη για τις όμορφες φωτογραφίες που βγάζει αλλά και επιλέγει και επεξεργάζεται με απεριόριστη φαντασία. Το πόσο δημοφιλής είναι κινεί το ενδιαφέρον ενός μεγάλου πρακτορείου. Μια συμφωνία μαζί τους θα μπορούσε να την κάνει πλούσια σταρ εν μία νυκτί. Θα ενδώσει ή θα συνεχίσει να υπηρετεί την τέχνη της; Σε αυτό το επίκαιρο ντοκιμαντέρ, ένα απλό χόμπι εξελίσσεται σε κάτι πολύ περισσότερο. Προσπαθώντας να συμβιβάσει τη δημόσια εικόνα και τον αληθινό εαυτό της, η Ανεγκίν πρέπει επίσης να διαχειριστεί την αυξανόμενη πίεση από τους θαυμαστές της για νέο υλικό και από τις διαφημιστικές εταιρείες για την εμπορική εκμετάλλευση των likes.

Θεματική: #εφηβεία #socialmedia #instagram #νέες_τεχνολογίες #δεξιότητες #φωτογραφία #προσωπική_ανάπτυξη #δημιουργικότητα #καριέρα

ΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Οι δύο ταινίες προβάλλονται μαζί:

Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138
Κυριακή 11/3, 12.00 (για όλους)
Τετάρτη 14/3, 10.00 (για σχολεία)

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 16/3, 10.00 (για σχολεία)
Σάββατο 17/3, 12.00 (για όλους)

ΑΠΡΙΛΙΟΣ (δύο ταινίες μαζί σε μια προβολή)

The World or Kim & Bob, Sanne Rovers, 17’, Ολλανδία, 2016
Κατάλληλο από 10+

Η Κιμ και ο Μπομπ είναι κολλητοί από μωρά. Αν και 13 ετών σήμερα, συνεχίζουν να περνούν ώρες μαζί, φτιάχνοντας ολόκληρους εικαστικούς κόσμους (που παρουσιάζονται στην ταινία με υπέροχα animation). Όμως, μεγαλώνουν. Τι αλλάζει και τι μείνει ίδιο στη φιλία τους, τώρα που και οι δύο, αγόρι και κορίτσι, μπαίνουν στην εφηβεία;

Θεματική: #εφηβεία #φιλία #σχέσεις #δημιουργικότητα #ταινίες_animation

ΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

School Full of Fish!, Margot Schaap, Ολλανδία, 15’, 2014
Κατάλληλο από 10+

Ο Χούγκο (13 ετών) λατρεύει τις καταδύσεις και τα ψάρια. Το ταλέντο και η παρατηρητικότητά του τον βοηθάνε να βρει νέους φίλους στο καινούριο του περιβάλλον, στο γυμνάσιο. «Ποτέ κανείς δεν μπορεί να καταδυθεί τέλεια από την πρώτη φορά. Θέλει εξάσκηση και τρόπο» λέει. Το ίδιο ισχύειγια τις πρώτες εβδομάδες στο νέο σχολείο. «Βρίσκεις τον δρόμο, αφού χαθείς πρώτα μερικές φορές».

Θεματική: #εφηβεία #φιλία #αλλαγή_σχολείου #ψυχολογία #καταδύσεις #μετάβαση_στο_γυμνάσιο #τρόποι_αφήγησης_σινεμά

ΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Οι δύο ταινίες προβάλλονται μαζί:

Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138
Τετάρτη 18/4, 10.00 (για σχολεία)

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 27/4, 10.00 (για σχολεία)

ΑΠΡΙΛΙΟΣ (δύο ταινίες μαζί σε μια προβολή)

The Lagoon, Aaron Schock, 44’, 2016, Η.Π.Α., Μεξικό
Κατάλληλο από 10+

Στα τροπικά δάση του Μεξικού, ζούμε 18 μήνες με τον 13χρονο Γιουκ, από τη φυλή των Μάγια. Με τον μικρότερο αδελφό του, Χοσέ, εξερευνούν τη ζούγκλα και ψαρεύουν στη λίμνη. Όμως οι δυσκολίες της οικογένειας μεγαλώνουν: μόνη ελπίδα να εγκαταλείψει το χωριό και τον αγαπημένο του αδερφό για να αναζητήσει καλύτερο μέλλον στην πόλη.

Θεματική: #εφηβεία #εθνογραφία #παγκόσμια_πολιτιστική_κληρονομιά #φύση #πολιτισμοί_που_χάνονται #σχέση_με_οικογένεια

Βραβεία: 2017: Sebastopol Documentary Film Festival (USA) * 2016: Cinema Eye Honors Award (USA) * Woodstock Film Festival (USA) * HOTDOCS Canadian International Film Festival (CAN)

ΓΛΩΣΣΕΣ: ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

New, EefJe Blankevoort, Ολλανδία, 20′, 2014
Κατάλληλο από 10+

Ο οκτάχρονος Τανάνς ανακαλύπτει έναν καινούριο, παράξενο κόσμο. Κατάγεται από το Κονγκό, μεγάλωσε σε στρατόπεδο προσφύγων στην Ουγκάντα και ήρθε με συγγενείς στην Ολλανδία μέσω του ΟΗΕ. Πώς κάνεις καινούριους φίλους όταν δεν μιλάς την ίδια γλώσσα;

Θεματική: #παιδιά_πρόσφυγες #μετανάστευση #κοινωνική_ενσωμάτωση #σχολείο_για_πρόσφυγες

ΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Βραβεία:2015: Children’s Film Festival Seattle * Mo&Friese Children’s Short Film Festival * Prix Jeunesse UNESCO

Οι δύο ταινίες προβάλλονται μαζί:

Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138
Κυριακή 22/4, 12.00

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη
Σάββατο 28/4, 12.00