Για 6η χρονιά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενότητας “Kinder-Thek”, σας προσκαλούν σε δράσεις αφιερωμένες στην εμπλοκή των παιδιών, των γονέων και των κηδεμόνων τους με το περιβάλλον και την προστασία του, την αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων και τεχνολογικών εργαλείων και την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων.

Μέσα από μια δημιουργική διαδικασία με στόχο τη διαγενεακή συνύπαρξη, οι μικροί μας φίλοι/-ες, πάντα μαζί με τους ενήλικους συνοδούς τους – τη μαμά, το μπαμπά, τη γιαγιά ή τον παππού – θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε καινοτόμα βιωματικά εργαστήρια, να γνωρίσουν τη βιβλιοθήκη και τις δυνατότητες σύνδεσής της με την τεχνολογία και να ανακαλύψουν τρόπους αλλά και μέσα, για την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Είστε έτοιμοι να πιάσετε τον παλμό του “Kinder-thek”;

Σας περιμένουμε με χαρά!

Τρίτη 28 Μαΐου 2024
18:00 – 19:30
«Δώσε μια δεύτερη ζωή στα πράγματά σου»
Διαγενεακό εργαστήριο upcycling

Το παλιό αγαπημένο παντελόνι, η χαλασμένη μπάλα, το σπασμένο πιάτο της γιαγιάς ξαναζωντανεύουν με φαντασία και αποκτούν καινούργια χρήση.

H άλλη χρήση των “σκουπιδιών” μας έχει πολλαπλή αξία.

Με την αξιοποίησή τους, δημιουργούμε στο χώρο μας το δικό μας στυλ. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι, ότι η ανακύκλωση μας βοηθά να εξοικονομήσουμε πόρους κι έτσι να φροντίσουμε ενεργά τον πλανήτη μας και το μέλλον του.

Με την εμπλοκή των ενηλίκων (γονέων ή και άλλων συνοδών) στις φετινές δράσεις, ενισχύουμε τις σχέσεις συνεργασίας, αλληλεπίδρασης και ενσυναίσθησης των διαφορετικών γενεών. Μέσω του εργαστηρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε και μια συζήτηση, για το πόσο σημαντικά είναι τα παλαιότερα αντικείμενα* στο σπίτι για καθέναν/καθεμιά από εμάς, πότε τα επισκευάζουμε και πότε τα πετάμε.

*Ιδέες και παραδείγματα για αντικείμενα επαναχρησιμοποίησης: Χαλασμένα κουζινικά σκεύη, τετράδια, βιβλία, φάκελοι, άδειοι μαρκαδόροι, σπασμένα βάζα, κούπες, πιάτα, ρούχα με τρύπες/λεκέδες, παλιές τηλεκάρτες, CD, κασέτες μουσικής/ βιντεοκασέτες κ.α.

Προτεινόμενες ηλικίες: 8 ετών και άνω, με συνοδό

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024
18:00 – 19:30
«Το περιβάλλον και το μέλλον της ανθρωπότητας»
Διαγενεακό εργαστήριο coding και physical computing

Το Micro:bit είναι ένα μικρός υπολογιστής, που μας δίνει την δυνατότητα να δώσουμε ζωή στις ιδέες μας, μέσω του προγραμματισμού & του physical computing.

Με την χρήση των αισθητήρων του, μπορούμε να δημιουργήσουμε συσκευές προστασίας της άγριας ζωής, μετεωρολογικούς και κλιματικούς σταθμούς και ό, τι άλλο σκεφτούμε, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Παιδιά και συνοδοί, θα εργαστούν σε ομάδες και, μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων θα εξερευνήσουν τον κόσμο της ρομποτικής, του physical computing και του προγραμματισμού, με στόχο τη γνωριμία με περιβαλλοντικά προβλήματα και τις λύσεις τους! Επιπλέον, θα προγραμματίσουν συσκευές-ρομπότ προστασίας του περιβάλλοντος, που θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν στην αυλή του Ινστιτούτου, επιχειρώντας να προσομοιώσουν τις πραγματικές συνθήκες και να τις παρουσιάσουν στην υπόλοιπη ομάδα!

Προτεινόμενες ηλικίες: 8 ετών και άνω, με συνοδό

* Η διάρκεια του κάθε εργαστηρίου είναι 90’.

** Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους και όλες. Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια απαιτείται προεγγραφή τηλεφωνικά στο +30 2310 889585 ανά εκδήλωση.

*** Ο αριθμός συμμετοχών στα εργαστήρια είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.