Το βιβλίο «ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ χρονικογράφος του εφήμερου», του Κώστα

 Γ. Παπαγεωργίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Τα κείμενα που απαρτίζουν αυτό το βιβλίο είναι γραμμένα στη διάρκεια μιας δεκαπενταετίας (1995-2010). Δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά – με τη μορφή της κριτικής ή της δοκιμιακής προσέγγισης – ή δημοσιευόμενα στο βιβλίο αυτό για πρώτη φορά, αποτελούν την οριστική έντυπη κατάθεση των όσων αποκόμισε ο συγγραφέας ως αναγνώστης μιας ποίησης αναντίρρητα σημαντικής.

Ό,τι κυρίως επιχειρείται σ’ αυτό το βιβλίο είναι η επισήμανση των υποκειμενικών και των αντικειμενικών συνθηκών που συνέβαλλαν στη διαμόρφωση και στην παγίωση της «στάσης ζωής», της υφολογικής ταυτότητας και της «ποιητικής» μιας σημαντικής ποιήτριας όπως η Κική Δημουλά. Η ιχνηλάτηση της συναρπαστικής, επίπονης και κάθε άλλο παρά ευθύγραμμης υπερ-πεντηκονταετούς πορείας της από την ερεβώδη κόσμο των συναισθημάτων και των διαρκών εσωτερικών και εξωτερικών αντιπαραθέσεων της νεότητας (Έρεβος, 1956) έως τη νηφάλια – αν και μονίμως εκτεθειμένη στις εξαίσιες επιθέσεις του αιφνίδιου –, εξομολογητική, απολογητική και συνάμα απολογιστική στάση της ωριμότητας (Τα εύρετρα, 2010).

Ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Έχει εκδώσει δώδεκα ποιητικές συλλογές, έξι πεζά και πέντε βιβλία κριτικής και δοκιμίου. Συνδιευθύνει το τριμηνιαίο ποιητικό περιοδικό Τα ποιητικά. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Το 2001 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω για την ποιητική συλλογή Κλεμμένη ιστορία. Το 2009 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (ίδρυμα Πέτρου Χάρη) για το σύνολο του ποιητικού του έργου, και το 2012 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νουβέλας-Διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω για το αφήγημά του Νερό.