Από 26 Ιουνίου – 6 Ιουλίου 2015 θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Σύρου ένα 10ήμερο residency επιτόπιας σύνθεσης ήχου & κινούμενης εικόνας. Το πρόγραμμα αφορά καλλιτέχνες που επικεντρώνονται είτε στην κινούμενη εικόνα (βίντεο/κινηματογράφος) είτε στον ήχο, και οι οποίοι καλούνται να συνεργαστούν εντατικά για δέκα ημέρες, με σκοπό τη δημιουργία ομαδικών συνθέσεων. Η διοργάνωση είναι μια σύμπραξη των Ηχητικών Συναντήσεων Σύρου (Syros Sound Meetings) που διοργανώνουν residencies και εργαστήρια στην Άνω Σύρο από το 2012, και του ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (Syros International Film Festival), που ξεκίνησε το 2013. 
 
 
Η Khôra θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Ινστιτούτου Σύρου, στον ανακαινισμένο ξενώνα της Μονής Ιησουιτών στην Άνω Σύρο. 12 επιλεγμένοι καλλιτέχνες, ενεργοί στα πεδία του βίντεο/κινηματογράφου ή/και  σε αυτά της μουσικής και του ήχου, και με καταγεγραμμένη δραστηριότητα στις επιτόπιες καταγραφές (ντοκυμαντέρ, ηχογραφήσεις πεδίου κλπ.), τα πειραματικά ή/και τα δια-μεσικά έργα, θα έχουν την ευκαιρία να μείνουν στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου για το παραπάνω διάστημα και να συνεργαστούν μεταξύ τους σε μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες, με στόχο τη δημιουργία νέων, συνεργατικών οπτικό-ακουστικών έργων. Κεντρικό θεματικό άξονα για τα έργα αποτελεί η έννοια της “Χώρας”, μια έννοια-κλειδί για τις αρχαίες αλλά και νεώτερες φιλοσοφικές θεωρήσεις του χώρου (Πλάτωνας, Derrida, Kristeva κ.α.)
 
 
Τα έργα που θα προκύψουν κατά το κλείσιμο του residency, θα προβληθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου, είτε ως ολοκληρωμένες δουλειές, είτε ως “εν εξέλίξει” εγχειρήματα, ανάλογα με το βαθμό ολοκλήρωσης τους. Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συναντηθούν και να δουλέψουν στον ίδιο χώρο με δύο διεθνώς αναγνωρισμένους προσκεκλημένους καλλιτέχνες, τον Michael Pisaro (συνθέτη, California Institute of the Arts) και την Deborah Stratman (εικαστικό & σκηνοθέτη, University of Illinois at Chicago) οι οποίοι θα δουλεύουν παράλληλα πάνω σε δικά τους έργα.
 
 
Σημαντικό κομμάτι του προγράμματος φιλοξενίας αποτελεί η συνεργασία και συνδιαλλαγή ανάμεσα σε καλλιτέχνες από το χώρο του ήχου, και καλλιτέχνες που ασχολούνται με την εικόνα. Οι ομάδες που θα συγκροτηθούν, θα μοιραστούν και την ευθύνη της ανάπτυξης, παραγωγής και επιμέλειας κοινών, συνεργατικών συνθέσεων. Σκοπός είναι, μέσα από γόνιμο διάλογο να προκύψουν πολυ-επίπεδα, υβριδικά έργα που θα αντανακλούν διακριτές αισθητικές και θεωρητικές διερευνήσεις, και θα ενσωματώνουν ποικίλες καλλιτεχνικές πρακτικές. Έτσι, ευελπιστούμε ότι κάθε έργο θα προέρχεται από «πολλαπλές αφετηρίες».  
 
 
Το κάλεσμα απευθύνεται σε καλλιτέχνες όλων των επιπέδων που ενδιαφέρονται να διερευνήσουν συστηματικά το καλλιτεχνικό πεδίο που προκύπτει από το συνδυασμό του ήχου με την κινούμενη εικόνα και έχουν σχετική εμπειρία σε πρακτικό ή θεωρητικό επίπεδο. Απαραίτητη, λόγω του διεθνούς χαρακτήρα του προγράμματος, είναι η δυνατότητα συνεννόησης και ανάγνωσης – συγγραφής κειμένων στα αγγλικά.
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 
 
Για συμμετοχή, παρακαλούμε συμβουλευτείτε το αναλυτικό κάλεσμα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ: syrosfilmfestival.org
 
Οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν ηλεκτρονικά (μέσω e-mail στο info@syrosfilmfestival.org, το αργότερο μέχρι τις 25 Μαρτίου. Οι καλλιτέχνες που θα επιλεγούν, θα ενημερωθούν μέχρι τις 5 Απριλίου
 
Στην αίτησή σας θα πρέπει να συμπεριλάβετε:


1) Σύντομη πρόταση στα αγγλικά (1-2 σελίδες) για προτεινόμενο project που να ανταποκρίνεται λεπτομερώς στη θεματική του residency (βλ. αναλυτικό κάλεσμα http://syrosfilmfestival.org/wp-content/uploads/2015/02/20.2-Kh%C3%B4ra_Long_English.pdf).
Η πρόταση θα πρέπει να συνοψίζει το αντικείμενο με το οποίο σκοπεύετε να ασχοληθείτε κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τη συσχέτισή του με τα πεδία άλλων καλλιτεχνών, και τα οφέλη που μπορεί να έχει μια δια θεματική επιτόπια συνεργασία για το συγκεκριμένο εγχείρημα. 
2) Δείγμα της έως τώρα δουλειάς σας (σε ιστοσελίδα, βίντεο, κλπ.)
3) Το αναλυτικό βιογραφικό σας στα αγγλικά
 
H συμμετοχή στο πρόγραμμα και η διαμονή (σε δίκλινα δωμάτια με WC/ντους) είναι δωρεάν. Το πρόγραμμα καλύπτει επίσης τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια επιστροφής από και προς τη Σύρο. Η διοργάνωση παρέχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την τελική παρουσίαση των έργων που θα προκύψουν, όπως ηχεία, προβολέα, οθόνη κλπ. Έξοδα για μετακίνηση από και προς χώρες εκτός Ελλάδας, ημερήσιες δαπάνες για φαγητό κλπ., και ο εξοπλισμός για κινηματογράφηση, ηχογράφηση και παραγωγή των έργων θα πρέπει να καλυφθούν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. 
 
Το  Khôra residency χρηματοδοτείται εν μέρει από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Σύρου. 
 
Περισσότερες πληροφορίες:


Syros International Film Festival http://www.syrosfilmfestival.org
Syros Sound Meetings http://www.syrosmeetings.org
Michael Pisaro  http://www.timescraper.de/michael-pisaro.html
Deborah Stratman  http://www.pythagorasfilm.com/bio.html