Το φετινό 9ο Φόρουμ είναι αφιερωμένο στην Παιδεία της Κεραμεικής, όπου για κάθε Σαββατοκύριακο από τα τρία τού Φόρουμ θα εισηγηθεί και θα επιμεληθεί μία Σχολή ξεχωριστά και ενίοτε σε συνδυασμό μεταξύ τους. Για φέτος θα αναλάβουν: Το «Ανοιχτό Εργαστήριο Κεραμεικής» με τον Σταμάτη Φιλιππαίο, οι «Κεραμικές Μορφές» με την Μαριλένα Μιχοπούλου και ο «Ηριδανός» με τον Μένανδρο Παπαδόπουλο και τον Νίκο Σκλαβενίτη.

«Κεραμικές Μορφές» – Μαριλένα Μιχοπούλου

Σάββατο 3/12

Σεμινάριο: Φόρμα Επιφάνεια Διακόσμηση
12:00 (Προσέλευση 11:30)

Η κεραμική τέχνη αποτελείται από δύο βασικά στοιχεία. Την επιφάνεια και την τελική μορφή. Ηεπιφάνεια ενός κεραμικού αντικειμένου είναι το σημαντικότερο μερος της δημιουργίας μας στον πηλό.Μέσα από την πρακτική εφαρμογή και τους πειραματισμούς μπορεί κάποιος να χτίσει μια βάσηγνώσεων πάνω στα υλικά και τις τεχνικές διακόσμησης με στόχο την δημιουργία ενός αντικειμένου με τεχνική και αισθητική αρτιότητα. Στο εργαστήριο αυτό με την επιμέλεια της Μαριλένας Μιχοπούλου, οι συμμετέχοντες θα πλάσουν αντικείμενα χρησιμοποιώντας τον κόκκινο πηλό που έχει δημιουργηθεί στα προηγούμενα εργαστήρια. Σχεδιασμός τού αντικειμένου, αλλά και το διακοσμητικό αποτύπωμα, και η κατασκευή του.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να γίνουν την Πέμπτη 01/12 από τις 9:00πμ έως 12:00μμ, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τα εργαστήρια θα είναι ανοιχτά για όσους θέλουν να τα παρακολουθήσουν. Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι ατομικές και γίνονται με e-mail στο unioncer@gmail.com. Την ημέρα της εκδήλωσης, εάν ακυρωθούν θέσεις, θα κρατηθεί προτεραιότητα δια ζώσης για την συμπλήρωση της θέσης.

Κυριακή 4/12

 Σεμινάριο: (συνέχεια) Φινίρισμα και διακόσμηση
 11:30 (Προσέλευση 11:00)

Θα γίνει επεξεργασία των έργων τού εργαστηρίου της προηγούμενης ημέρας με σκοπό να ψηθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο στο πρωτόγονο ξυλοκάμινο όσα είναι μικρά, και τα υπόλοιπα σε ηλεκτρικό καμίνι. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν τα δικά τους εργαλεία.

Ομιλία – Παρουσίαση: Made In China
13:30

Η Λία Παπαηλία είναι κεραμίστρια απόφοιτος του Τμήματος Κεραμικής του Hastings College of Arts and Technology, του Ηνωμένου Βασιλείου και πτυχιούχος στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία. Σκοπός της παρουσίασης είναι η αφήγηση των εξελίξεων στην κεραμική τέχνη από τον 18ος αιώνα έως και τον 20ον . Από το «πάθος» για την πορσελάνη στην Ευρώπη έως και το κίνημα Mingei της Ιαπωνίας. Παράλληλα θα εξεταστούν μέσα από τα ιστορικά πλαίσια κάθε εποχής οι πολιτισμικές ανταλλαγές μεταξύ Ανατολής και Δύσης και πως αποτυπώνονται στην κεραμική τέχνη.

Μαριλένα Μιχοπούλου

Η Μαριλένα Μιχοπούλου είναι καταξιωμένη κεραμίστρια της νεότερης γενιάς που πρεσβεύει την σύγχρονη κεραμεική μέσα από το παγκόσμιο γίγνεσθαι, δίνοντας πολύ σημασία στην φόρμα, την γλυπτική και την μετάδοση των γνώσεων.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΕΡΑΜΙΣΤΩΝ & ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΩΝ