Την Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010 θα εορτασθεί η αρχή της Σαρακοστής στο Νομό Ξάνθης μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις με τοπικές γεύσεις, χορούς και έθιμα στους διάφορους δήμους της περιοχής όπως είναι το έθιμο της Καμήλας, οι γάμοι, οι Μουτζούρηδες και άλλα πολλά!

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

09:00 Δημοτικά διαμερίσματα Δήμου Τοπείρου Χοροί και Έθιμα
Στα δημοτικά διαμερίσματα Γαλάνης, Ολβίου, Αβάτου, Ερασμίου και Μαγγάνων, μετά την παρέλαση των καρναβαλιστών, προσφέρεται παραδοσιακή φασολάδα μαγειρεμένη σε τεράστια καζάνια από τις γυναίκες των οικισμών και χειροποίητη λαγάνα ψημένη σε παραδοσιακούς υπαίθριους φούρνους. Ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και διοργανώνονται διαγωνισμοί καλύτερου χαρταετού.  

10:00 Κεντρική Πλατεία Λεύκης Ξάνθης
Ο περιβαλλοντολογικός, πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος Λεύκης Ξάνθης ¨Οι Πρωτοπόροι¨, σας προσκαλεί να γιορτάσετε όλοι μαζί την έναρξη της Σαρακοστής. Με νόστιμη παραδοσιακή φασολάδα, ρεβιθάδα και άλλα εκλεκτά νηστίσιμα εδέσματα, άφθονο τσίπουρο και μουσική, από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. 

11:00 Δήμος Αβδήρων Παραδοσιακή Καθαρά Δευτέρα 
Με γεύσεις, χρώματα και ακούσματα της παράδοσης, σας καλούμε να γιορτάσουμε το ξεκίνημα της Σαρακοστής στο Δήμο Αβδήρων. Στα Άβδηρα, στην κεντρική πλατεία του χωριού, θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε και να απολαύσετε την πατροπαράδοτη φασολάδα, με την συνοδεία της «Καθαροδευτεριάτικης» λαγάνας και άλλων νηστίσιμων εδεσμάτων και να διασκεδάσετε με ένα αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι.
Πλατεία Κιμμερίων Δήμου Ξάνθης

11:00 Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ελλήνων ΡΟΜ Κιμμερίων Ξάνθης
Στην Κεντρική Πλατεία των Κιμμερίων σας περιμένουμε με φασολάδα, λαγάνα, ζωντανή μουσική με την τσιγγάνικη ορχήστρα μας, με πολύ χορό από τα τσιγγάνικα μπαλέτα, παραδοσιακά εδέσματα και άφθονο ποτό.

11:30  Δημοτικό διαμέρισμα Πολυσίτου Δήμου Βιστονίδας: «Οι Μουντζούρηδες»
Στον Πολύσιτο του Δήμου Βιστονίδας, κατά την διάρκεια της παρέλασης, θα ζωντανέψουν παραδοσιακά έθιμα «γάμοι», «μουντζούρηδες», κ.α. και θα παρουσιαστούν σατιρικά θέματα. Μετά το τέλος της παρέλασης το κοινό θα μπορεί να απολαύσει τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα που θα προσφέρονται στα στέκια των Θρακιωτών, Ποντίων, Σαρακατσάνων και Μικρασιατών με ανάλογη μουσική.

12:00 Δήμος Σταυρούπολης: «Το έθιμο της καμήλας»
Όπως κάθε χρόνο, την ημέρα της Καθαρά Δευτέρας, έτσι και φέτος ο Δήμος Σταυρούπολης  θα οργανώσει και θα τελέσει το έθιμο της καμήλας, στην κεντρική πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης. Κατά την τέλεση του δρώμενου συμμετέχουν οι κάτοικοι του Δήμου μαζί με τους επισκέπτες μεταμφιεσμένοι κάνοντας διάφορους ήχους και μουτζουρώνοντας ο ένας τον άλλο, σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκομένους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα από τη Δημοτική Αρχή και άφθονο κρασί.

Ποντιακό γλέντι
Την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, στην κεντρική πλατεία του οικισμού των Κομνηνών με ήχους ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, χορεύουν και γλεντούν σε μία γιορτή βασισμένη στην  τοπική παράδοση. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, μοιράζεται στους παρευρισκομένους δωρεάν η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και άφθονο κρασί.

Άνω Καρυόφυτο Μέλι και Καρύδια.
Τα μέλη του Συλλόγου Νεολαίας Κρυοφύτου θα πραγματοποιήσουν και φέτος εκδηλώσεις στην πλατεία του οικισμού του Άνω Καρυοφύτου προσφέροντας απλόχερα στιγμές μουσικής διασκέδασης και γαστρονομικής απόλαυσης μοιράζοντας ανθόμελο και καρύδια καρυοφυτιανά, μοναδικά σε γεύση, αυθεντικά και γνήσια, αναβιώνοντας την τοπική, παραδοσιακή και διαχρονική συνταγή ευεξίας.