Η Κατερίνα Μακαβού θα βρεθεί στο Passport για μια ζωντανή εμφάνιση, όπου θα ερμηνεύσει τραγούδια από το νέο της δίσκο με τίτλο «Άλλη μια ώρα«, την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013. Με αφορμή αυτή την εμφάνιση, το www.culturenow.gr μίλησε με την τραγουδίστρια, η οποία μας μίλησε για το Live, το νέο της δίσκο αλλά και αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την τέχνη, καθώς και τον εαυτό της.

Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας


Culturenow.gr: Αφορμή αυτής της συνέντευξης είναι η εμφάνισή σας στο Passport. Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη συνεργασία;
Κατερίνα Μακαβού:
Είναι ένας χώρος που γνώρισα από το ξεκίνημά του στον Πειραιά και μου άρεσε πολύ. Θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες και πιο προσεγμένες μουσικές σκηνές όχι μόνο του Πειραιά, αλλά και της Αθήνας. Η ιδέα ήταν του Γιώργου Χουρδάκη, ιδιοκτήτη του χώρου, ο οποίος πίστεψε στο υλικό μου και μου πρότεινε αυτό το live. Φυσικά χαίρομαι πολύ και τον ευχαριστώ.

Cul.N.: Στο live θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων και τραγούδια από το νέο δίσκο σας με τίτλο «Άλλη μια ώρα». Ποιο είναι το ύφος του συγκεκριμένου δίσκου;
Κ.Μ.:
Ο δίσκος «Άλλη μια ώρα», κυκλοφόρησε διαδικτυακά μέσω του επίσημου site μου www.katerinamakavou.gr. Στο δίσκο αυτό εκτός από τα δικά μου τραγούδια, συμμετέχουν συνθετικά και στιχουργικά οι Θανάσης Dzingovic, Οδυσσέας Ιωάννου, Δημήτρης Δημητρακόπουλος και Κίμων Χαραλάμπους, πράγμα το οποίο τον διαφοροποιεί σε σχέση με τον πρώτο! Είναι μια ελληνόφωνη δουλειά ντυμένη ενορχηστρωτικά με ένα πιο indie rock ήχο. Μ’ αρέσει ο ελληνικός στίχος, όπως μ’ αρέσει πολύ η ξένη μουσική. Μ’ αρέσει το ρετρό και ο ρομαντισμός που αποπνέει η εποχή αυτή, όπως μ’ αρέσει ο ηλεκτρικός ήχος. Έτσι λοιπόν όλα αυτά αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά αυτής της δουλειάς.

Cul.N.: Εκτός από τα νέα σας τραγούδια, τι άλλο θα ακούσουν όσοι βρεθούν στο Passport; Με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή αυτών των τραγουδιών;
Κ.Μ.:
Εκτός από τα καινούργια τραγούδια, θα παίξω και κάποια από τον πρώτο μου δίσκο, όπως και τραγούδια που αγαπάω πολύ από τη ελληνική και ξένη μουσική σκηνή. Θα κάνω και ένα μικρό αφιέρωμα στο ρετρό, τραγούδια του Αττίκ και του Γιαννίδη με μια αλλιώτικη και πιο «πειραγμένη» ηχητικά προσέγγιση. Πάντα το κριτήριό μου στην επιλογή των τραγουδιών είναι η προσωπική μου ανάγκη να μοιραστώ αυτά που εγώ αγαπάω, και όταν αυτό βρίσκει τον καθρέφτη του στο κοινό, είναι μαγεία..

Cul.N.: Στο Live θα υπάρξουν και καλεσμένοι-έκπληξη. Εάν δε μπορείτε να μας αποκαλύψετε την έκπληξη, θα θέλατε τουλάχιστον να μας δώσετε κάποια «βοήθεια»;
Κ.Μ.:
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα υπάρχουν δύο στιγμιότυπα για τα οποία χαίρομαι πολύ! Το πρώτο είναι ότι στην σκηνή θα ανέβει ένας καλλιτέχνης που εκτιμάω πολύ και θα τραγουδήσει κομμάτι από τον καινούργιο δίσκο και το δεύτερο θα είναι μία στιγμή που η μουσική και το κουκλοθέατρο θα συνυπάρξουν μαζί επί σκηνής!

Cul.N.: Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές σας επιρροές;
Κ.Μ.:
Χατζιδάκις, L.Cohen, Radiohead και πολλά άλλα..

Cul.N.: Έχετε συνεργαστεί με γνωστούς και αγαπημένους καλλιτέχνες όπως οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Διονύσης Σαββόπουλος, Σωκράτης Μάλαμας κ.α. Πώς αισθάνεστε για αυτό;
Κ.Μ.:
Χαρούμενη φυσικά και γεμάτη από εμπειρίες. Δεν υπάρχει καλύτερο σχολείο από αυτό. Ακούς, παρατηρείς, βλέπεις και μαθαίνεις πώς να σηκώνεσαι όταν πέφτεις.

Cul.N.: Υπάρχει κάποια συνεργασία που ξεχωρίζετε; Ακόμη, υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες, που θα θέλατε πολύ να συνεργαστείτε στο μέλλον;
Κ.Μ.:
Δεν μπορώ να συγκρίνω καμία από αυτές τις συνεργασίες μεταξύ τους, γιατί μου έχουν δώσει τόσο διαφορετικά πράγματα η κάθε μία που δεν γίνεται. «Ξεψάρωσα» με τον Μάλαμα, πέρασα πολύ ωραία με τον Παπακωνσταντίνου, μαγεύτηκα από τον Σαββόπουλο.
Ναι, θα ήθελα να τραγουδήσω παρέα με τη Αρλέτα!

Cul.N.: Ποιοι είναι οι καλλιτεχνικοί σας στόχοι, αναφορικά με την ενασχόλησή σας με τη μουσική;
Κ.Μ.:
Οι στόχοι έχουν να κάνουν με την συνέχεια του δρόμου που λέγεται μουσική. Συναυλίες, καινούργια τραγούδια, συνεργασίες, επικοινωνία και συντονισμός με το κοινό μου. Άρα δουλειά!

Cul.N.: Μετά το Passport, έχετε προγραμματίσει κάποιες άλλες δραστηριότητες;
Κ.Μ.:
Ναι, θέλω αυτό που θα κάνουμε στο PassPort να το παρουσιάσουμε και στην Αθήνα, αλλά και εκτός. Είναι στο πρόγραμμα κάποιες συναυλίες αλλά όχι ακόμα ανακοινώσιμες.

Cul.N.: Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας, τόσο αναφορικά με τη δική σας συναυλία, όσο και αναφορικά με τη γενικότερη κατάσταση που διανύουμε, σε κοινωνικό επίπεδο;
Κ.Μ.:
Αυτό που θέλω να πω και αυτό που προσπαθώ εγώ να κάνω, είναι ότι τα πράγματα και τα θέλω μας, όποια και να είναι η δεδομένη κατάσταση, δεν αλλάζουν, ούτε πετσοκόβονται. Δεν αλλάζει η ανάγκη σου για έκφραση και δημιουργία όσο και να σου λένε ότι ούτε budget υπάρχουν, ούτε χώροι για να το στηρίξουν, αντίθετα μεγαλώνει! Γι’ αυτό ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο απόλυτοι σε αυτό που θέλουμε να πούμε, με ότι και να ασχολείται ο καθένας. Και πώς γίνεται αυτό; Με πολύ κόπο, πίστη και ανθρώπους που δουλεύουν σαν ομάδες. Μόνο έτσι.