Το αφιέρωμα παρουσιάζει τρία φιλμ πρόσφατης παραγωγής που βλέπονται με κομμένη την ανάσα: στο Πτήση 93 του Πολ Γκρίνγκρας (2006) οι επιβάτες της μοιραίας πτήσης 93 στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 κάνουν μια απέλπιδα προσπάθεια σωτηρίας όταν το αεροπλάνο τους καταλαμβάνεται από τρομοκράτες. Στην ταινία Το πρόσωπο της ομίχλης του Σεργκέι Λοζνίτσα (2012) ένας αθώος σιδηροδρομικός συλλαμβάνεται από αντάρτες για να εκτελεστεί ως συνεργάτης των Γερμανών στη Σοβιετική Ένωση του 1942, ενώ στο φιλμ ’71 του Γιαν Ντεμάνζ (2014) ένας νεαρός βρετανός στρατιώτης βρίσκεται άοπλος καταδιωκόμενος από τον IRA στο διχασμένο Μπέλφαστ του 1971.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Κυριακή 22/4

19:00 Πτήση 93
21:30 Το πρόσωπο της ομίχλης

Δευτέρα 23/4

19:00 ’71 
21:30 Πτήση 93

Τρίτη 24/4

19:00 Το πρόσωπο της ομίχλης
21:30 ’71

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Πτήση 93 / United 93

Σκηνοθεσία-σενάριο: Paul Greengrass. Με τους: Christian Clemenson, Cheyenne Jackson, David Alan Basche, Peter Hermann. Έγχρωμη, 111′

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 μια ομάδα τρομοκρατών καταλαμβάνει το Μπόινγκ 757 της πτήσης 93 για Σαν Φρανσίσκο. Οι επιβάτες, έχοντας μάθει την τύχη των άλλων αεροπλάνων στους δίδυμους Πύργους, αποφασίζουν να πάρουν τον έλεγχο στα χέρια τους, σε μια απέλπιδα απόπειρα σωτηρίας. Μια ημι-ντοκιμαντερίστικη αναπαράσταση των όσων μπορεί να συνέβησαν σε αυτή τη μοιραία πτήση.

Το πρόσωπο της ομίχλης / In the Fog

Σκηνοθεσία-σενάριο: Sergei Loznitsa. Με τους: Vladimir Svirskiy, Vladislav Abashin, Sergei Kolesov. Έγχρωμη, 127′.

Δυτικά σύνορα της ΕΣΣΔ, 1942. Η περιοχή είναι υπό γερμανική κατοχή και οι ντόπιοι αντιστασιακοί αντιστέκονται σθεναρά. Ένα τρένο εκτροχιάζεται κοντά στο χωριό, όπου κατοικεί ο Σισένια, ένας εργαζόμενος στο σιδηρόδρομο, με την οικογένεια του. Αν και αθώος, συλλαμβάνεται μαζί με άλλους σαμποτέρ, αλλά την τελευταία στιγμή ένας γερμανός αξιωματούχος αποφασίζει να τον αφήσει ελεύθερο. Οι φήμες ότι ο Σισένια έγινε προδότης κυκλοφορούν γρήγορα, και οι αντάρτες Μπούροφ και Βόιτικ φτάνουν από το δάσος για να πάρουν εκδίκηση. Καθώς οι αντάρτες οδηγούν το θύμα τους στο δάσος, δέχονται ενέδρα, και ο Σισένια μένει μόνος με τον τραυματισμένο εχθρό του. Βαθιά στο δάσος, εκεί όπου δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί, εκεί που η γραμμή μεταξύ προδοσίας και ηρωισμού είναι πολύ λεπτή, ο Σισένια αναγκάζεται να πάρει μια ηθική απόφαση υπό ανήθικες συνθήκες.

’71

Σκηνοθεσία: Yann Demange. Σενάριο: Gregory Burke. Με τους: Jack O’Connell, Sam Reid, Sean Harris. Έγχρωμη, 100′.

Το 1971 στη Βόρεια Ιρλανδία οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και ο φόβος για εμφύλιο πόλεμο εντείνεται. Ένας νεαρός Βρετανός στρατολογείται στο Μπέλφαστ. Η πόλη είναι διχασμένη ανάμεσα σε Προτεστάντες και Καθολικούς. Και οι δύο πλευρές έχουν παραστρατιωτικές οργανώσεις, ενώ συμμορίες του δρόμου και μυστικοί πράκτορες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα, ο καθένας με βάση τις αρχές του. Μια περιπολία μετατρέπεται γρήγορα σε συμπλοκή και ο άτυχος στρατιώτης θα μείνει πίσω. Η επιστροφή στη βάση του είναι μια οδύσσεια γεμάτη φόβο και απόγνωση.