Το τελευταίο δημιούργημα του Μολιέρου, τον Κατά φαντασίαν ασθενή, σκηνοθετεί και παρουσιάζει ο Γιάννης Μπέζος το φετινό καλοκαίρι. Η πρώτη παράσταση της περιοδείας θα ανέβει στις 2 Ιουλίου στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2009.

Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί το κύκνειο άσμα του κορυφαίου γάλλου δραματουργού και υποδύεται επί σκηνής τον Αργκάν, τον κατά φαντασίαν ασθενή, κωμικό στην εμμονή του, αλλά και τραγικό συνάμα, που τα βάζει με την αρρώστια που δεν έχει, το θάνατο που δεν τον απειλεί και, πάνω απ\’ όλα, με τους γιατρούς που τον εκμεταλλεύονται.

Θέλοντας να ξορκίσει με το γέλιο τους βαθύτερους ανθρώπινους φόβους, ο Μολιέρος χτίζει έναν κόσμο κωμικής υπερβολής, όπου η υγεία μπερδεύεται με το χρήμα, η αγάπη με τα φάρμακα, ο γάμος με την ιατρική.

Ο Αργκάν είναι ένας αρρωστοφοβικός εξαρτημένος από τους γιατρούς και τα φάρμακα. Αισθάνεται συνεχώς άρρωστος, αν και στ\’ αλήθεια δεν έχει τίποτε. Αδυνατεί να ακολουθήσει τις υποδείξεις των γιατρών και εκείνοι τον εκμεταλλεύονται. Θέλει να παντρέψει την κόρη του, Ανζελίκ με ένα γιατρό προκειμένου να έχει δωρεάν ιατρική φροντίδα, αλλά εκείνη είναι ερωτευμένη με τον Κλεάνθη. Ο αδερφός του, σε συνεργασία με την υπηρέτρια του Αργκάν, Τουανέτ, θα προσπαθήσει να τον \”θεραπεύσει\” από τις φαντασιοπληξίες του.

Τον πείθουν να παραστήσει το νεκρό ώστε να ανακαλύψει ποιος πραγματικά τον αγαπάει και του είναι πιστός. Θα αποδειχθεί τελικά ότι η δεύτερη σύζυγός του κυνηγούσε μόνο την περιουσία του ενώ η κόρη του τον αγαπούσε πραγματικά. Μετά την \”νεκρανάσταση\” του, ο Αργκάν θα επιτρέψει στην Ανζελίκ να παντρευτεί τον άντρα που θα επιλέξει εκείνη. ,

Το έργο είναι σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου και μουσική Γιώργου Ανδρέου. Ερμηνεύουν: Γιάννης Μπέζος, Ναταλία Τσαλίκη, Έμιλυ Κολιανδρή, Θεοδώρα Σιάρκου, Μιχάλης Οικονόμου, Αλμπέρτο Φάις, Θανάσης Δήμου, Άγγελος Μπούρας, Γιάννα Παπαγεωργίου, Τάσος Γιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς και Δημήτρης Κανέλλος.

Πρόγραμμα περιοδείας (Ιούλιος – Αύγουστος 2009):
2/7: Ωδείο Ηρώδου Αττικού – Φεστιβάλ Αθηνών
6-7/7: Βόλος
8/7: Τρίκαλα
9/7: Βέροια
10/7: Κοζάνη
13- 14- 15/7: Θέατρο Δάσους – Θεσσαλονίκη
16/7: Λάρισα
18/7: Αττικό Άλσος – Γαλάτσι
19-20/7: Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου–Φεστιβάλ Παπάγου, Αθήνα
21-22/7: Βεάκειο Θέατρο, Πειραιάς
23-24/7: Αρχαίο Ωδείο – Φεστιβάλ Πάτρας
25/7: Ίλιδα (Πύργος)
27-28/7: Κέρκυρα
29/7: Ιωάννινα
30/7: Πρέβεζα
2/8: Δίον ή Αλεξανδρούπολη
3/8: Αλεξανδρούπολη
4/8: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – Φεστιβάλ Φιλίππων
5/8: Σίβηρη (Χαλκιδική)