Το Θέατρο Κωφών Ελλάδος, με την 30χρονη και συνεπή πορεία, συνεχίζει να δοκιμάζεται στο ενεργό, πολιτικό θέατρο. Στις 7 Μαρτίου κάνει πρεμιέρα η παράσταση «Κάρβουνο», μια σύνθεση που βασίζεται σε αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων, αληθινές μαρτυρίες και  τραγούδια της εποχής.

Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται ο έρωτας ενός ζευγαριού στα χρόνια του εμφυλίου. Το 1947, με τον εθνικό διχασμό να σπαράσσει τη χώρα και να καθορίζει τις τύχες των ανθρώπων, ένας άνδρας και μια γυναίκα παρακολουθούν την κοινή τους ζωή να διαλύεται και τον έρωτά τους να καλείται να επιλέξει πλευρά, για να αντιμετωπίσει την εμφύλια σύγκρουση.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Θέατρο Κωφών Ελλάδος δοκιμάζει τη συνύπαρξη κωφών και ακουόντων ηθοποιών μαζί στη σκηνή. Μοιράζονται τους ίδιους ρόλους συμπράττοντας σε ένα πείραμα που στόχο έχει την απόλυτη ενσωμάτωση και συνεργασία κωφών και ακουόντων καλλιτεχνών.

Επί σκηνής κωφοί ηθοποιοί ερμηνεύουν στην νοηματική γλώσσα, με ταυτόχρονη απόδοσή τους στην ομιλουμένη από ακούοντες ηθοποιούς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Βασίλης Βηλαράς
Διερμηνεία: Σοφία Ρομπόλη
Φωτισμοί: Ανδριάνα Δακανάλη
Σκηνικα – Κοστουμια: Νίκη Ψυχογιού
Βίντεο – Sound design: Αλέξανδρος Βηλαράς
Ζωγραφική σκηνικού: Κατερίνα Ανδρέου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βούλα Βερδελή

Κωφοί ηθοποιοί: Απόστολος Γιαννόπουλος, Σοφία Ζιάβρα, Ευανθία Πλαχούρα
Ακούοντες ηθοποιοί: Γιάννης Ιωάννου, Βασιλική Σουρρή, Πηνελόπη Τσούτσουβα
 

Θέατρο Κωφών Ελλάδος

Το Θέατρο Κωφών Ελλάδος (ΘΚΕ) ιδρύθηκε το 1983, με πρωτοβουλία του Στρατή και της Νέλλης Καρρά. Το 1985 με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και την καθοριστική συμβολή της Μελίνας Μερκούρη, ξεκίνησε να παρουσιάζει τις παραστάσεις του σε σκηνές της Αθήνας (Εθνικό Θέατρο, Ελυζέ, Ακάδημος, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) αλλά και στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε φεστιβάλ σε Αμερική, Φινλανδία, Ισπανία, Δανία και Γαλλία. Μέχρι σήμερα το Θέατρο Κωφών Ελλάδος έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις: «Ο ποντικός και η θυγατέρα του», «Θάψτε τους νεκρούς», «Ένας ακούων στη χώρα των κωφών» και «Άγρια Δύση» σε σκηνοθεσία της Νέλλης Καρρά και την παράσταση «Η πεντάμορφη και το τέρας» σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντή, του πρώτου Έλληνα κωφού σκηνοθέτη. Το 1994 απέκτησε μόνιμη επαγγελματική σκηνή, στην Πλατεία Κουμουνδούρου. Εκεί φιλοξενήθηκαν οι παραστάσεις «Με δύναμη από την Κηφισιά» σε σκηνοθεσία Νέλλης Καρρά και «Ένας ακούων στη χώρα των κωφών»,η οποία παρουσιάστηκε εκ νέου το 2008 σε σκηνοθεσία Νίκου Αξιώτη. Ακολούθησε η παράσταση «41 μέρες» το 2012, με θέμα τα βασανιστήρια την περίοδο της Χούντας,βασισμένη στο βιβλίο «Μπουμπουλίνας 18» της Κίττυ Αρσένη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Βηλαρά και Γεωργίας Χαϊκάλη. Το 2013 παρουσίασε την παράσταση «Ξένοι», βασισμένη στο βιβλίο «Μικρό ημερολόγιο συνόρων» του Γκαζμέντ Καπλάνι, σε σκηνοθεσία Βασίλη Βηλαρά – η οποία έγινε soldout και ταξίδεψε στη Γαλλία, τη Ρόδο και σε Δήμους της Αθήνας.

Το Θέατρο Κωφών Ελλάδος συμμετείχε στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2010, σε συνεργασία με την γερμανική ομάδα «Rimini Protokοll» για την παράσταση «Prometheus in Athens», η οποία παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο. Το 2011 συνεργάστηκε με τον Βασίλη Αλεξάκη και το Γαλλικό Ινστιτούτο στην παρουσίαση του βιβλίου «Η πρώτη λέξη» και συμμετείχε στην πρώτη συναυλία για κωφούς στην Ελλάδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, συνοδεύοντας επί σκηνής τον Κωνσταντίνο Β. Επίσης, με πρωτοβουλία του Αντώνη Ρελλα, διοργάνωσε τα «Σαββατόβραδα με νόημα», μια σειρά κινηματογραφικών προβολών όπου κωφοί και ακούοντες θεατές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ελληνικές ταινίες με υπότιτλους για κωφούς. Τέλος, το Θ.Κ.Ε. συμμετείχε στις τελετές έναρξης και λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, όπου αναγνωρίστηκε και έκτοτε καθιερώθηκε η νοηματική γλώσσα ως γλώσσα παρουσίασης.

Το Θέατρο Κωφών Ελλάδος αποσκοπεί στην παρουσία μικτού κοινού κωφών και ακουόντων θεατών, όπως συμβαίνει στα 30 χρόνια λειτουργίας του. Η ενσωμάτωση αυτή σε όλα της τα επίπεδα είναι ο πρωταρχικός σκοπός της ύπαρξης του.

* Στην προσπάθεια του Θ.Κ.Ε για ίση προσβασιμότητα σε όλες τις αναπηρίες:

– Ο χώρος είναι κατάλληλος για αναπηρικά αμαξίδια.
– Το κείμενο της παράστασης διατίθεται σε γραφή braille.
– Άτομα με προβλήματα ακοής που δεν είναι χρήστες της ελληνικής νοηματικής γλώσσας: μέσω της παρουσίας των ακουόντων ηθοποιών επί σκηνής, και μέσω της χειλανάγνωσης δύνανται να παρακολουθήσουν το κείμενο της παράστασης, από κοντινές στη σκηνή θέσεις.ς