Στο ρυθμό της Αποκριάς μπαίνει η Ξάνθη από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου με τις περίφημες Θρακικές Λαογραφικές Εορτές και το χαρακτηριστικό Ξανθιώτικο Καρναβάλι που ενώνει το σήμερα με τις τοπικές παραδόσεις, συμπληρώνοντας φέτος 45 χρόνια ζωής. Αυτή τη χρονιά είναι αφιερωμένο στον έρωτα με θέματα που αγγίζουν την ερωτική αγάπη και απηχούν τα έντονα καρδιοχτύπια όσων θα συμμετάσχουν αλλά και όσων απλά θα το απολαύσουν!

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι  που διοργανώνει ο Δήμος Ξάνθης μαζί με τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης κυρίως στην Παλιά Πόλη εκφράζει και ενδυναμώνει την ελληνική πολιτιστική μας κληρονομιά  αναβιώνοντας τα πλούσια λαογραφικά έθιμα της Βόρειας Ελλάδας μέσα από ποικίλα δρώμενα και εκδηλώσεις με την παρουσία πολλών τοπικών συλλόγων, ενώ παράλληλα προσφέρει σύγχρονη ψυχαγωγία με τη συμμετοχή μεγάλων ελληνικών και ξένων ονομάτων της καλλιτεχνικής ζωής  στο ποικίλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα των Γιορτών.

Οι εικαστικές φιγούρες της φετινής δημιουργικής ανάδειξης του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού παραπέμπουν  στο διονυσιακό γλέντι και στην έντονη φύση της περιοχής της Ξάνθης, ενώ τα περισσότερα άρματα που θα συμμετάσχουν στις καρναβαλικές παρελάσεις είναι εμπνευσμένα από τη γιορτή της αγάπης και του έρωτα σατιρίζοντας ανάλογα θέματα.

Με ερωτική πνοή φέτος οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές- Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2010 ξεκινούν επίσημα  το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, φιλοξενώντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδίστρια Emma Shapplin που θα μας παρουσιάσει  για πρώτη φορά τη μαγευτική μουσική παράσταση The Macadam Flower Tour, στις 9 το βράδυ, στο Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης».

Η νέα αυτή παράσταση αποτελεί ένα ταξίδι σε διάφορες φωνητικές και μουσικές προσεγγίσεις, που κόβει την ανάσα. Όπερα, Electro-Pop-Rock και Νέο-κλασσικό … μια νέα μουσική και οπτική εμπειρία, προερχόμενη από τα όνειρα της Emma… Συμμετέχει η Χορωδία νέων «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» Θεσσαλονίκης.

Την επίσημη έναρξη του φετινού Καρναβαλιού θα κηρύξει ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχαήλ Στυλιανίδης ο οποίος επισημαίνει: «Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές αποτελούν  τον κορυφαίο αποκριάτικο θεσμό της Βόρειας Ελλάδας  της απόλυτης πολιτιστικής και πολιτισμικής έκφρασης του τόπου μας, που καταφέρνει και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διεθνώς… αποτελεί δε μια διοργάνωση που δημιουργεί ολοένα και περισσότερο τις βάσεις για μια κοινωνική και πολιτιστική επικοινωνία».

Την Τσικνοπέμπτη 4 Φεβρουαρίου στις 8.30 μ.μ., στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης» πραγματοποιείται Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων και παράλληλα Συναυλία με την Ξανθίππη Καραθανάση, τη φωνή της Μακεδονίας.

Τη βραδιά αυτή γιορτάζουν οι Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης  με χορό, μουσική αλλά και εδέσματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ακολουθούν ενδιαφέρουσες μουσικές παραστάσεις κι εμφανίσεις όπως της Πέμης Ζούνη και της Ελένης Πέτα  («Cargo», 8/2, στις 9 μ.μ.) στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, του New York Ska Jazz Ensemble (συναυλία Τζαζ και Σκα μουσικής, 8/2 στις 10 μ.μ.) στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Festivalium- 10 χρόνια Σπείρα , γενέθλια μουσική παράσταση με το Σταμάτη Κραουνάκη και τη Σπείρα-Σπείρα (9/2, στις 9 μ.μ), το μουσικό σατιρικό θέαμα «Αλλιώς δεν γίνεται» με τους Άγαμους Θύτες (10/2 στις 9 μ.μ.), η Βραδιά Tango με τους Tanguarda (11/2 στις 9 μ.μ.) και το  Big Cigar της Ματθίλδης Μαγγίρα (12/2 στις 9 μ.μ.) στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης καθώς και η συναυλία της Δέσποινας Βανδή (13/2 στη 1.30 μ.μ.) στην κεντρική πλατεία Ξάνθης.

Παράλληλα στην παλιά πόλη της Ξάνθης θα πραγματοποιηθούν διάφορα λαογραφικά δρώμενα όπως το Συμπόσιο Λαογραφίας, εικαστικές εκθέσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, παραδοσιακής φορεσιάς, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, θέατρο Δρόμου, ποικίλες εκδηλώσεις για μεγάλους αλλά και μικρούς όπως η Παιδοκαρναβαλούπολη (8-10/2, 8.30 π.μ., Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης») αρκετά πάρτι και χοροί.

Το εορταστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τρεις καρναβαλικές παρελάσεις που ξεκινούν από την Κεντρική Πλατεία Ξάνθης: Την Παρέλαση Λαογραφίας την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου με έναρξη στις 11.30 π.μ., τη Βραδινή Καρναβαλική Παρέλαση το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ και τη Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου που ξεκινάει στη 1.30 μ.μ.

Οι γιορτές ολοκληρώνονται με το ξανθιώτικο έθιμο το Κάψιμο του Τζάρου (ανθρώπινου ομοιώματος) μέσα σε μία φαντασμαγορική ατμόσφαιρα από πυροτεχνήματα, την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ., στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.