Πώς έχει διαμορφωθεί σήμερα η γυναικεία ψυχή και πώς γίνεται κατανοητή από τον περίγυρο της; Αυτά είναι ερωτήματα που για να απαντηθούν θα πρέπει να κοιτάξουμε προς την κατεύθυνση του επαναπροσδιορισμού του γυναικείου σώματος. Η σχέση που έχει το σώμα με την ταυτότητα που του απονείμει το εξωτερικό περιβάλλον είναι ο μίτος της Αριάδνης που μας οδηγεί στις απαντήσεις όπως και η ιδέα που φωτίζει κάθε έργο…

Το σώμα και οι διάφορες απεικονίσεις του εδώ, αντιπροσωπεύει τη λευκή επιφάνεια στην οποία πρέπει να γράψουμε. Να μπούμε σε μια διαδικασία κατά την οποία η γραφή υπόκειται σε μια διαρκή αναθεώρηση, μια γραφή που να λέει πώς ζούμε μέσα στο σώμα μας, πώς οι φοβίες, τα τραύματα και οι επιθυμίες μας καταγράφονται στη σάρκα. Κάποια εργα κάνουν διάλογο μεταξύ τους και μαζί λειτουργούν για να εξωτερικεύσουν την κεντρική ιδέα.

Κι αν αυτή είναι μια τέχνη εμποτισμένη με κοινωνικά μηνύματα που προσπαθούν να αφυπνίσουν την κοινωνική συνείδηση, υπάρχει επίσης μέσα σ’αυτά και μια πιο οικεία διάσταση, αυτή των προσωπικών βιωμάτων.

Η απεικόνιση του γυναικείου σώματος, προσπαθώντας να βγει από τη φυλακή της υλικότητάς του, γίνεται αφορμή για την αφηγηματικότητα. Χρησιμοποιώ έννοιες όπως αυτή της μεταφοράς, με μια δόση ειρωνίας και θεατρικότητας. Γίνονται αναφορές στις ανταγωνιστικές σχέσεις των δύο φύλλων, τις απαιτήσεις της κοινωνίας, την ψυχολογική και σωματική βία που ασκείται στις γυναίκες. Εργα όπως Η γυναίκα – σπίτι, Η γυναίκα – μαριονέτα, Η γυναίκα – λουλούδι κλπ. είναι αλληγορίες που, εμπεριέχουσες σουραλιστικές φαντασιώσεις, δίνουν μια μεταφυσική υπόσταση στη γυναικεία φύση.

Σχέδιο, ζωγραφική, κέντημα, χαρακτική…

Τα έργα χαρακτηρίζονται από μια εσκεμμένη πολυμορφικότητα που αναιρεί τα όρια μεταξύ «καλών» κι « εφαρμοσμένων» τεχνών. Υπάρχει λοιπόν και ο σκοπός να σπάσουν οι κώδικες ακόμη και στον ίδιο το χώρο της τέχνης.
Στο τέλος μένει η παράδοξη ιδέα για την πολυπλοκότητα της ταυτότητας της γυναικείας προσωπικότητας. Το σώμα της κατά καιρούς υπόκειται σε εναρμόνιση με τα αισθητικά και κοινωνικά κριτήρια. Και καταλήγει να είναι η αντανάκλαση όλης της κοινωνίας.

Προσωπικές σημειώσεις

Η Λένα Μητσολίδου έχει σπουδάσει στην École Supérieure d’Art της Tourcoing (Master) και στην στο τμήμα Φιλοσοφίας κι Αισθητική Τέχνης στο πανεπιστήμιο της Lille III (Master 2 recherche) στη Γαλλία. Εχει εκθέσει σε μουσεία, γκαλερί και φεστιβάλ κυρίως στη Γαλλία και το Βέλγιο.