Μετά τον αιφνίδιο θάνατο της μητέρας της, ο πατέρας εγκαταλείπει τη Μάγια, μικρό παιδί ακόμη, στο σπίτι μιας μακρινής θείας, σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό. Εκεί, η Μάγια ξεμαθαίνει ολότελα τη μητρική της γλώσσα, και όταν αρχίζει να ερευνά το παρελθόν της, είναι στην πραγματικότητα πολύ αργά. Δεν θυμάται σχεδόν τίποτα από τη Λευκορωσίδα μάνα της, ούτε και από τον πατέρα που την εγκατέλειψε.

Νεαρή γυναίκα πια, ερωτεύεται τον Έριχ και μετακομίζει μαζί του στην πόλη. Εκεί θα γνωρίσει τον Μπερτ, για τον οποίο τρέφει έντονα αισθήματα. Μα η απουσία της γλώσσας και τα ανείπωτα μυστικά δεν την αφήνουν ούτε εκεί να ησυχάσει. Μαζί με την κορούλα της, Άνια, ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης της χαμένης της καταγωγής.

Η Καρολίνα Σούτι περιγράφει σε σαφή γλώσσα, που γίνεται αντιληπτή με όλες τις αισθήσεις, και με προτάσεις υψηλής ατμοσφαιρικής πυκνότητας, την ασυνήθιστη ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, για την οποία η απώλεια μνήμης και η αποσιώπηση των γεγονότων δεν έχουν τον τελευταίο λόγο.

Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2015

Καρολίνα Σούτι

Η Καρολίνα Σούτι (Carolina Schutti) γεννήθηκε το 1976 στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, όπου ζει μέχρι σήμερα. Έχει σπουδάσει Γερμανική, Αγγλική και Αμερικάνικη Φιλολογία και Λογοτεχνία, καθώς και κλασική κιθάρα και φωνητική. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην εκπαίδευση, και δίδαξε ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, μετά τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τον Elias Canetti. Έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα, μία νουβέλα, μία ποιητική συλλογή, έργα για το ραδιόφωνο και θεατρικά κείμενα. Για το συγγραφικό της έργο έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις, βραβεία και υποτροφίες. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε δεκαέξι γλώσσες. Η νουβέλα Κάποτε πρέπει να περπάτησα σε τρυφερό χορτάρι έχει λάβει το Βραβείο Καλύτερου Βιβλίου του Υπουργείου Πολιτισμού της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας της Δημοκρατίας της Αυστρίας, το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ήταν υποψήφια για το Βραβείο Λογοτεχνίας Alpha.