Το Μαουριτσχάους ( Mauritshuis) είναι Μουσείο Τέχνης στη Χάγη της Ολλανδίας. Στεγάζει τη Βασιλική Συλλογή Πινάκων, η οποία αποτελείται από 841 αντικείμενα, κυρίως της Χρυσής Εποχής της Φλαμανδικής ζωγραφικής. Η  παγκοσμίως γνωστή συλλογή, βρίσκεται στην καρδιά της Χάγης, ακριβώς δίπλα στο κυβερνητικό κέντρο.  Πίνακες όπως Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι του Γιοχάνες Βερμέερ, το Μάθημα ανατομίας του Δρ. Τουλπ του Ρέμπραντ και η Καρδερίνα του Φαμπρίτιους είναι μερικά από τα αριστουργήματα που περιλαμβάνει η μόνιμη συλλογή.

Αρχικά το κτίσμα του 17ου αιώνος ήταν η κατοικία του πρίγκηπα Γιόχαν Μόριτς του Νάσσαου – Ζίγκεν. Σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία της ολλανδικής κυβέρνησης και περιλαμβάνεται στα 100 κορυφαία μνημεία της ολλανδικής κληρονομιάς.

Η συλλογή πινάκων του Γουλιέλμου Ε΄, πρίγκηπα της Οράγγης, παρουσιάστηκε στο ολλανδικό κράτος από τον γιο του, βασιλέα Γουλιέλμο Α΄ της Ολλανδίας. Η συλλογή αυτή απετέλεσε τη βάση της Βασιλικής Συλλογής Πινάκων και περιλάμβανε περίπου 200 πίνακες. Σήμερα αποκαλείται Βασιλική Πινακοθήκη και αποτελείται από περίπου 800 πίνακες, με κύρια εστίαση στους Ολλανδούς και Φλαμανδούς καλλιτέχνες, όπως οι Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος, Πάουλους Πόττερ, Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, Ρέμπραντ, Γιάκομπ φαν Ράουσντελ, Γιοχάννες Φερμέιρ και Ρόχιερ φαν ντερ Βάιντεν. Εκτίθενται ακόμη έργα του Χανς Χόλμπαϊν του νεότερου.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την εικονική περιήγηση στο Μαουριτσχάους εδώ. 

Μερικά από τα έργα της συλλογής που μπορούμε να ανακαλύψουμε είναι:

Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι του Γιοχάνες Βερμέερ
Μάθημα ανατομίας του Δρ. Τουλπ του Ρέμπραντ
Καρδερίνα του Φαμπρίτιους
Ο νεαρός ταύρος του Πάουλους Πόττερ