Το Σχολείο του Σινεμά διοργανώνει ένα πρακτικό κινηματογραφικό σεμινάριο, με τίτλο Κάνε το σενάριό σου ταινία, το οποίο θα διαρκέσει από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2014.

Στόχος αυτού του πρακτικού εντατικού σεμιναρίου είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις για να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία.

Μέσα από 3 βασικούς κύκλους σεμιναρίων που θα αφορούν το σενάριο τη σκηνοθεσία και το μοντάζ, οι σπουδαστές θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές της οπτικοακουστικής αφήγησης και τον τρόπο που λέγεται μια ιστορία με εικόνες και ήχους. Θα μάθουν να μετατρέπουν μια ιδέα σε ένα ολοκληρωμένο σενάριο και θα ανακαλύψουν τον τρόπο να προσεγγίζουν σκηνοθετικά ένα σενάριο.

Ο βασικός αυτός κορμός σεμιναρίων θα εμπλουτιστεί με master classes που θα αφορούν την κάμερα, την κινηματογράφηση και την παραγωγή και τη σκηνοθεσία αλλά και με προβολές και σκηνοθετικές αναλύσεις ταινιών.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου, κάθε σπουδαστής θα γράψει το σενάριο, θα σκηνοθετήσει και θα μοντάρει την δική του ταινία μικρού μήκους, ενώ ταυτόγχρονα θα συνεργαστεί στη δημιουργία των ταινιών δυο ακόμα συμμετεχόντων.

Οι ημερομηνίες είναι ενδεικτικές και έχουν δυνατότητα μικρής τροποποίησης  ενώ οι μέρες και οι ώρες λειτουργίας του σεμιναρίου θα καθοριστούν αρχές Μαΐου σε ανοιχτό μάθημα -παρουσίαση.

 
Δομή Σεμιναρίου (περιληπτικά)

Τον Μάιο (από 15 Μαΐου) μαθαίνω σε 4 τρίωρες συναντήσεις από το Νίκο Λερό τις βασικές αρχές συγγραφής ενός σεναρίου μικρού μήκους.

Το καλοκαίρι (από τον Ιούνιο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου) γράφω το Σενάριό μου με τους όρους και τις προϋποθέσεις  (διάρκεια, χώρος, αριθμός ηθοποιών) που ο εισηγητής Νίκος Λερός μου έχει καθορίσει, παρακολουθώ υποχρεωτικά 3 master classes  (1 σκηνοθεσίας με τον Νίκο Λερό και 2 κινηματογράφησης από ειδικό συνεργάτη διευθυντή φωτογραφίας του σεμιναρίου, 3 συνεχόμενες ημέρες το πιθανότερο αρχές Ιουλίου) και προαιρετικά την προβολή και ανάλυση ταινιών που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα Ιουνίου και Ιουλίου μια φορά την εβδομάδα από το Γιάννη Καραμπίτσο και το Νίκο Λερό ενίοτε.

Από μέσα Σεπτεμβρίου έως 26 Οκτωβρίου μαθαίνω τις βασικές αρχές Σκηνοθεσίας και του Μοντάζ από το Γιάννη Καραμπίτσο σε 4+3 τρίωρες συναντήσεις.

Από 1 έως 16 Νοεμβρίου ξεκινώ την ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ μέσα από 3 master classes (σκηνοθετώντας τον ηθοποιό με το Νίκο Λερό, κινηματογράφησης και διεύθυνσης παραγωγής με ειδικούς συνεργάτες του σεμιναρίου).

Τέλος από 16 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου γυρνάω την ταινία μου και την μοντάρω.

Αναλυτικά

I. ΠΡΩΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΙΑ,  4 τρίωρες συναντήσεις, Νίκος Λερός ) – 16 Μαΐου – 6 Ιουνίου

1η συνάντηση Από την αρχική ιδέα στο τελικό draft
Οι ιδιαιτερότητες της οπτικοακουστικής αφήγησης και το παράδοξο ενός γραπτού κειμένου που αφηγείται μια ιστορία με εικόνες και ήχους. Η γραπτή μορφή ενός σεναρίου και τα στάδια κατασκευής του.
Παρουσίαση και επεξεργασία των ιδεών των συμμετεχόντων.

2η συνάντηση Αναπτύσσοντας την αρχική ιδέα : Θέμα, πλοκή και χαρακτήρες.
Δουλεύοντας με το θέμα, ανακαλύπτοντας τους χαρακτήρες και επινοώντας την δραματική κατάσταση. Ιστορία και Πλοκή, Θέμα και Φόρμα, Είδος και Ύφος. Επιθυμία και βαθύτερη ανάγκη των χαρακτήρων, σχέδιο του πρωταγωνιστή και επιπλοκές. Σημεία πλοκής και πορεία του χαρακτήρα από την άγνοια στη γνώση.
Παρουσίαση και ανάλυση συνόψεων.

3η συνάντηση Οικοδομώντας το σενάριο: Η δραματουργική δομή
Ένας καταλύτης – δύο turning points – τρεις πράξεις – οκτώ σεκάνς. Τι σημαίνει αυτό σε μια μικρού μήκους ταινία; Σκηνή – σεκάνς – πράξη. Υποπλοκές και δευτερεύοντες χαρακτήρες και οι λειτουργίες που επιτελούν.
Παρουσίαση και επεξεργασία treatments.

4η συνάντηση Γράφοντας τη σκηνή
Διάλογος και δράση, χώρος και χρόνος, point of view, δραματική κατάσταση και νόημα της σκηνής. Τι ακριβώς εξυπηρετεί ο διάλογος σε ένα σενάριο; Διάλογος και υπο-κείμενο. Δουλεύοντας με εικόνες και ήχους σε ένα σενάριο.
Παρουσίαση και επεξεργασία treatments

ΙΙ. ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
6 Ιουνίου – 14 Σεπτεμβρίου

1. ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΕΛΙΚΩΝ DRAFTS ΣΕΝΑΡΙΩΝ (Υποχρεωτικό)
Οι συμμετέχοντες θα έρχονται σε επαφή (ηλεκτρονικά κυρίως αλλά και από κοντά την μέρα διεξαγωγής του master class) με τον επιβλέποντα εισηγητή του σεμιναριακού κύκλου με στόχο να ολοκληρώσουν τα σενάριά τους μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Παράλληλα θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα master class καθώς και τις προβολές των ταινιών και τις διαλέξεις που θα οργανωθούν.

2. MASTERCLASSES (από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου)
Masterclass Σκηνοθεσίας Ι (1 μέρα, διάρκεια 4 ώρες, Νίκος Λερός):
Αναζητώντας το νόημα της σκηνής
Ανάλυση σεναρίου. Δραματική ενότητα της σκηνής. Τι θέλει ο χαρακτήρας. Beats. Ο δραματικός πυρήνας : Τι θέλει ο χαρακτήρας, τι κάνει για να το πετύχει, ποιος τον εμποδίζει, τι θα συμβεί αν δεν το πετύχει. Διάλογος και δράση: Ελέγχοντας τη λειτουργία τους.
Πού θα βάλω την κάμερα; Ντεκουπάζ και βασικές σκηνοθετικές αποφάσεις.Το ντεκουπάζ ως τεχνικό κείμενο. Κατόψεις, storyboards και shooting script.
Masterclass κινηματογράφησης Ι: Γνωριμία με την κάμερα. Κάδρο, φακοί, διάφραγμα και βάθος πεδίου
Masterclass κινηματογράφησης IΙ: Κινήσεις της κάμερας και φωτισμός μιας σκηνής  (από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου, 2 συνεχόμενες μέρες, υποχρεωτικό)

3. ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (Ιούνιος-Ιούλιος μια φορά την εβδομάδα, Προαιρετικό).

III. ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, Γιάννης Καραμπίτσος)
14 Σεπτεμβρίου -5 Οκτωβρίου (4 τρίωρες συναντήσεις)

Σκοπός του κύκλου είναι η κατανόηση του ρόλου του σκηνοθέτη, αλλά και των άλλων ειδικοτήτων που είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί μια ταινία, η εκμάθηση της κινηματογραφικής γλώσσας, η εξοικείωση με την ψηφιακή κάμερα . Αν και ο κύκλος αυτός είναι κατά βάση πρακτικός, προκειμένου να κατανοηθούν και κατακτηθούν πλήρως οι θεωρητικές βάσεις για την εισαγωγή στον κινηματογράφο γενικότερα αλλά και στην σκηνοθεσία ειδικότερα, θα προβάλλονται και αναλύονται αποσπάσματα αντιπροσωπευτικών ταινιών. Μέσω ασκήσεων σε κάθε συνάντηση όπου οι συμμετέχοντες θα δουλεύουν κάθε φορά σε διαφορετική ειδικότητα θα προσεγγιστεί η σκηνοθεσία στην πράξη και θα ξεκινήσει η προετοιμασία γυρίσματος των ταινιών μικρού μήκους (ολιγόλεπτης διάρκειας) των συμμετεχόντων.

IV. ΤΡΙΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ( ΜΟΝΤΑΖ)
12– 26 Οκτωβρίου ( 3 συναντήσεις, Γιάννης Καραμπίτσος )

Στον Κύκλο αυτό οι μαθητές θα διδαχτούν τις βασικές γνώσεις πρακτικής του μοντάζ.

V. ΠΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
1– 16 Νοεμβρίου 2014

Masterclass Σκηνοθεσίας IΙ : Αναζητώντας το νόημα της σκηνής (Νίκος Λερός)
Δουλεύοντας με τον ηθοποιό: Το νόημα της σκηνής, τα δραματικά beats και τα κρίσιμα σημεία. Στόχος του χαρακτήρα και εμπόδια. Τα ρήματα δράσης. Δεδομένα και υποθετικές συνθήκες. Σκηνικές οδηγίες, δράση και blocking.
Masterclass κινηματογράφησης IΙΙ: Σύντομη επισκόπηση των δύο πρώτων masterclasses , Ο Φωτισμός στις ταινίες μικρού μήκους που θα γυριστούν.
Master class δ/νσης παραγωγής

V. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΑΙΝΙΩΝ (Γιάννης Καραμπίτσος)
16 Νοεμβρίου– 15 Δεκεμβρίου

1. Γυρίσματα
1 6– 30 Νοεμβρίου

2. Μοντάζ και post production
1 – 15 Δεκεμβρίου

Βασικοί Εισηγητές: Νίκος Λερός, Γιάννης Καραμπίτσος. Επιφανείς άνθρωποι του κινηματογραφικού χώρου θα εισηγηθούν στα master classes που θα πραγματοποιηθούν.