Η εικαστικός Ξανθίππη Τσαλίμη, η οποία ζει κι εργάζεται με μεγάλη επιτυχία στην Νέα Υόρκη, χωρίς ποτέ ωστόσο να έχει ξεχάσει τον γενέθλιο τόπο της, γεγονός που την κάνει να επισκέπτεται ανά ορισμένα διαστήματα την Αθήνα, εκθέτοντας κάθε φορά στην προαναφερθείσα αυτή, ιστορική – και όχι μόνον – γκαλερί, (που συνεχίζει να διακρίνεται για τις ποιοτικές επιλογές της), κάποιες από τις ολοκληρωμένες ενότητες χαρακτηριστικών έργων της.

Χρησιμοποιώντας λάδι σε καμβά, η ζωγράφος στην τωρινή της έκθεση, αποδίδει εκφραστικά, μια σειρά από όψεις και υποβλητικές παραλλαγές των τοπίων θα λέγαμε της ψυχικής ενδοχώρας. Η γραφή της είναι κατά βάση αφαιρετική, αλλά όπως υπογραμμίζει η Ιστορικός Τέχνης (ΕΚΠΑ) Αθηνά Σχινά, στο κείμενό της που είναι τυπωμένο στον συνοδευτικό κατάλογο της έκθεσης, «σε κάθε πραγματικότητα (αναφορικά με τα συγκεκριμένα έργα, όπως αυτά παρουσιάζονται), ενυπάρχει αφαίρεση και αντίστοιχα σε κάθε αφαιρετική μορφοποίηση περιλαμβάνονται οι χίλιες και δύο όψεις κάθε συγκεκριμένου πράγματος»

Στις μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους συνθέσεις της, μέσα από ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τονικότητες χρωμάτων και υφολογικές χροιές, η Ξανθίππη Τσαλίμη, μεταφέρει την ρευστότητα και τις μεταλλαγές νεφελωμάτων θαρρεί κανείς, τα οποία υπαινίσσονται ανθρώπινες διαθέσεις και λεπταίσθητες ταυτοχρόνως καταστάσεις συναισθηματικών αλλά και στοχαστικών ανατροπών, χαρακτηριστικά άλλωστε γνωρίσματα, που υπογραμμίζουν παράδοξες ισορροπίες της ζωής, αντιθετικά επίσης συμβιωτικές καταστάσεις, αλλά και πραγματικότητες που αφορούν λειτουργίες του υποσυνειδήτου.

Ξανθίππη Τσαλίμη

Η Ξανθίππη Τσαλίμη γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα, όπου σπούδασε και ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία . Από το 2013 ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε ζωγραφική́ στην Ανώτατη Σχολή Καλώ́ν Τεχνών της Αθήνας (2002-2007) με δασκάλους τους Γ. Βαλαβανίδη, Π. Χαραλάμπους και Μ. Μανουσάκη. Κατά την περίοδο των σπουδών της παρακολούθησε τα εργαστή́ρια ψηφιακών μορφώ́ν τέχνης του Μ. Σαντοριναίου, σκηνογραφίας του Γ. Ζιάγκα και συνέχισε μαθήματα στο εργαστήριο γραφικών τεχνών της ΑΣΚΤ, με καθηγή́τρια τη Λ. Βιδάλη. Έχει κάνει σπουδές στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού́ Αντικειμέ́νων στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας (1995-2000). Συνέχισε στο University of Art and Design του Ελσίνκι, όπου συμμετείχε σε πολυεθνικό ομαδικό́ καλλιτεχνικό́ έργο.

Μετά το πέρας των σπουδών της βραβεύτηκε με υποτροφία (2007&2008) από τη Σχολή Καλώ́ν Τεχνώ́ν της Μαδρίτης και την Real Academia de Historia de San Quirse ως η μοναδική́ ξένη συμμετοχή στις εκθέσεις και στα εργαστήρια τοπιογραφίας υποτρό́φων του Palacio de Quintanar της Σεγκόβιας, στην Ισπανία. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετά́σχει σε εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικά δρώ́μενα στην Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία, όπου έχει τιμηθεί με διακρίσεις. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Νέα Υόρκη, Μαιάμι, Λονδίνο, Λος Άντζελες, Παρίσι, Ζυρίχη, Σύδνευ κ.α.

Ατομικές Εκθέσεις

2015 “Dream Scapes” ζωγραφική, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Αθήνα
2012 “Ξανθίππη Τσαλίμη – ζωγραφική”, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Αθήνα
2009 “Στιγμές”, Aspro Art, Αθήνα

Ομαδικές Εκθέσεις

2018 “DO”, Camaver Kunshaus, Villa Monastero, Varenna, Como, Ιταλία
2017 “On Paper”, Gallery D’arte, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.
2016 “Unsettled landscapes”, Mac Fine Art, Μαιάμι, Η.Π.Α.
2013 «The Road Gallery Summer Show», The Road Gallery, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.
2011 «Δεκέμβριος», Art Floor Gallery, Παρίσι, Γαλλία
2011 «Art Paris 2011», Saatchi gallery, Grand Palais, Παρίσι, Γαλλία
2010 «Αrt & Αrchitecture», Artower, Αθήνα
2010 «Η ανθρώπινη μορφή στην τέχνη», Τεχνόπολις, Γκάζι, Αθήνα
2010 «Αντισταθείτε», Unicef, Τεχνόπολις, Γκάζι, Αθήνα
2008 «Exposicion de Pintores Pensionados del Palacio de Quintanar», Σεγκόβια, Ισπανία
2008 «13+1 καλλιτέχνες για τον έρωτα», Saint George Lycabettus, Αθήνα
2007 «Συν ουσίες», Εικαστικός Κύκλος, Αθήνα
2007 «Γυναίκα», Πινακοθήκη Ψυχάρη 36, Αθήνα
2006 «4 νέοι εικαστικοί παρουσιάζουν το έργο τους», Δημοτική Πινακοθήκη «Σοφία Λασκαρίδου», Καλλιθέα


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Deep Breath, Oil on canvas, 120 x 120 cm, 2019 (λεπτομέρεια)