Τρίτη 22 Απριλίου και Παγκόσμια Ημέρα Γης, με άσχημα όμως νέα για τη στάση και τη συμμόρφωσή της Ελλάδας προς τις συμβατικές υποχρεώσεις της σχετικά με τα αέρια θερμοκηπίου, σύμφωνα πάντα με το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Τρίτη 22 Απριλίου και Παγκόσμια Ημέρα Γης, με άσχημα όμως νέα για τη στάση και τη συμμόρφωσή της Ελλάδας προς τις συμβατικές υποχρεώσεις της σχετικά με τα αέρια θερμοκηπίου, σύμφωνα πάντα με το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Η Επιτροπή Συμμόρφωσης στη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου έκρινε πως η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί προς τις συμβατικές της υποχρεώσεις και δεν τηρεί τις προϋποθέσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο σε ό,τι αφορά ζητήματα όπως η κατάρτιση του προσωπικού και η αξιόπιστη λειτουργία ενός Εθνικού Συστήματος Καταγραφής των ρύπων.

Έτσι, η Ελλάδα μένει εκτός Κιότο, καθώς η Επιτροπή Συμμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή δεν έκανε δεκτά τα στοιχεία που προσκόμισε το ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με το σύστημα μέτρησης των αερίων θερμοκηπίου που εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Αυτό έχει ως επακόλουθο, η Ελλάδα, μέσα σε τρεις μήνες να υποβάλει νέο σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής και εφόσον γίνει δεκτό θα ενταχθεί στους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου και οι ελληνικές βιομηχανίες θα μπορέσουν να συμμετέχουν στο εμπόριο δικαιωμάτων αερίων του θερμοκηπίου.

Την απόφαση της Επιτροπής Συμμορφώσεως σχολίασε με ανακοίνωση του το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που υπογράφουν ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης, και η ευρωβουλευτής Αννυ Ποδηματά:

«Το θέμα της παρακολούθησης και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι παγκόσμιας σημασίας και η θέση της Ελλάδας σε αυτό έχει μεγάλη βαρύτητα, εφόσον η αποτυχία συμμόρφωσης δημιουργεί πρόβλημα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Πρωτοφανή κατακραυγή για τη χώρα μας» καταγγέλλει και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Από το ΥΠΕΧΩΔΕ, πάντως, εκφράζεται η αισιοδοξία πως η Ελλάδα θα καταφέρει να είναι συνεπής με τους στόχους το Πρωτοκόλλου του Κιότο, ενώ σε ανακοίνωση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρου Καλογιάννη, τονίζεται πως είναι σε εξέλιξη η κατάρτιση του Εθνικού Συστήματος Απογραφών των αερίων του θερμοκηπίου. Για ακόμα μία φορά αποδίδονται ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στην ομάδα του Αστεροσκοπείου, υπό τον καθηγητή κ. Λάλα.