Η Καμεράτα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, μας ταξιδεύει στο κινηματογραφικό μουσικό

σύμπαν του Άρβο Παρτ στις 4 Φεβρουαρίου 2013.

Η Καμεράτα, σε ένα πρόγραμμα μοναδικού συναισθηματικού βάθους.

Οι μουσικοί της Καμεράτα και ο διεθνώς καταξιωμένος μαέστρος Γιώργος Πέτρου παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με εμβληματικά έργα των Ρίχαρντ Στράους και  Άρβο Παρτ, την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Το πολυαγαπημένο αριστούργημα του Ρίχαρντ Στράους Μεταμορφώσεις δάνεισε τον τίτλο του στο φετινό κύκλο της ορχήστρας στη Στέγη. Ο Στράους, πλησιάζοντας στο τέλος της ζωής του και βλέποντας την πατρίδα του, τη Γερμανία, να καταρρέει κατά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, στρέφεται στο πένθιμο εμβατήριο της Ηρωικής του Μπετόβεν, δανείζεται το θέμα, το μεταλλάσσει και το μεταμορφώνει σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά και συναισθηματικά έργα του 20ού αιώνα. Γραμμένες για 23 σόλο έγχορδα (10 βιολιά, 5 βιόλες, 5 βιολοντσέλα και 3 κοντραμπάσα), οι Μεταμορφώσεις αποτελούν μια αντιπολεμική ελεγεία υπέρτατης συγκινησιακής φόρτισης, όπου η τεχνική της αντίστιξης γίνεται μέσο ψυχικής έκφρασης. Λίγο πριν το έργο εκπνεύσει στην αιωνιότητα, o Στράους εμφανίζει αυτούσιο το θέμα της Ηρωικής γράφοντας τα λόγια “Ιn Memoriam” στην παρτιτούρα.

Έργο παρόμοιου συναισθηματικού βάθους με τις Μεταμορφώσεις, η 4η Συμφωνία του διάσημου Εσθονού συνθέτη Άρβο Παρτ, γραμμένη το 2008, παρουσιάζεται από την Καμεράτα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το έργο, που είναι ενορχηστρωμένο για έγχορδα, άρπα, τύμπανα και κρουστά, φέρει την επωνυμία “Los Angeles” (των Αγγέλων), κάτι που έχει διττή σημασία: Η παραγγελία του έργου έγινε από τη διάσημη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λος Άντζελες, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε, αλλά συγχρόνως ο συνθέτης εμπνεύστηκε από το κείμενο του «Κανόνα για τους φύλακες-αγγέλους» της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η 4η Συμφωνία είχε θριαμβευτική υποδοχή, χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως «αβάσταχτα… όμορφη» και προτάθηκε για βραβείο Γκράμμυ καλύτερης κλασικής σύνθεσης. Η μουσική του Παρτ εστιάζει στην απλότητα, αποφεύγοντας τις περιπλοκές της σύγχρονης μουσικής γλώσσας και διατηρώντας στον απόλυτο βαθμό τη σχέση της με την τονικότητα.

***
Έχοντας αποκτήσει νέους πιστούς φίλους, συντρόφους στη μουσική αναζήτηση, συνοδοιπόρους στη δύσκολη σημερινή πορεία του ελληνικού πολιτισμού και πιστούς υποστηρικτές, ανοιχτούς σε νέες προτάσεις και ανακαλύψεις, η Καμεράτα συνεχίζει δυναμικά την τρίτη καλλιτεχνική περίοδο συνεργασίας της με τη Στέγη.

Ο νέος κύκλος της Καμεράτα στη Στέγη ονομάζεται «Μεταμορφώσεις». Η Καμεράτα, με πολλά διαφορετικά πρόσωπα και ανήσυχο πνεύμα, τόλμα να αναμετρηθεί με «αντιφατικά» μουσικά είδη, βρίσκοντας συσχετισμούς και αντιθέσεις, προτείνοντας ιδέες πρωτοποριακές, ενδιαφέρουσες και ίσως λίγο… εκκεντρικές.

Oλα αυτά ζωντανεύουν με τη μαγική τέχνη των σολίστ της Καμεράτα και των παλιών και νέων μουσικών της «συνεργών»: ο διεθνώς καταξιωμένος μαέστρος Γιώργος Πέτρου, η τακτική πια συνεργάτης Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας, ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης, ο τσελίστας Renato Ripo, ο Γιώργος Κουρουπός, ο Νίκος Αθηναίος, ο Χαράλαμπος Γωγιός και πολλοί άλλοι, υπόσχονται αξέχαστα μουσικά ταξίδια στις συναυλίες του νέου κύκλου «Μεταμορφώσεις». Ανοίξτε λοιπόν τα μάτια σας και… ακούστε!!

***
Παράλληλη δράση: Ανοιχτή γενική πρόβα

Η Καμεράτα ανοίγει τις πρόβες της στους μαθητές των σχολείων!
Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου
10:30-12:30 Κεντρική Σκηνή
Η Καμεράτα και ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου ξεναγούν τους μαθητές στο μαγικό κόσμο της κλασικής μουσικής. Η κλασική μουσική, με ένα πιο φιλικό πρόσωπο, γίνεται προσιτή στους μαθητές των σχολείων χαρίζοντάς τους μια σπάνια εμπειρία. Η δράση αυτή πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
Απευθύνεται σε:
Μαθητές από Δ΄ Δημοτικού μέχρι και Β΄ Γυμνασίου
***

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑRichard Strauss
Μεταμορφώσεις
(σπουδή για 23 σόλο έγχορδα, 1945)

Arvo Pärt
Συμφωνία αρ. 4, “Los Angeles”
(των αγγέλων, 2008)
1. Con sublimita
2. Affannoso
3. Deciso
α’ ελληνική εκτέλεση

Πάρκινγκ στη Στέγη
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης
(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00
Τηλ.: 2130.023.192