Η νέα πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης Δύο Χωριά εξετάζει τις τρέχουσες πολιτιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ερευνώντας ζητήματα τοπικής και παγκόσμιας σημασίας. H πρώτη τους έκθεση ‘Δύο Χωριά από τη Μύκονο’ σε επιμέλεια της Μαρίνας Βρανοπούλου, εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015 στο Κυκλαδίτικο νεοκλασικό κτίριο των Δύο Χωριών στην Xώρα της Μυκόνου με έργα σημαντικών Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, όλοι τους κάτω από 40 ετών, με εξαιρετική ανταπόκριση από συλλέκτες, εκπροσώπους εγχώριων και ξένων ΜΜΕ αλλά και φιλότεχνους επισκέπτες του νησιού.

Η έκθεση μελετά το δίπολο έλξης – απώθησης που σχετίζεται με τη Μύκονο, καθώς και την τρέχουσα κατάσταση του τουρισμού και τις κοινωνικοπολιτικές αναταραχές της χώρας και συγκεντρώνει έργα των Atelier Arizona, Γιάννη Βαρελά, Hugo Canoilas, Maja Djordjevic, Vassilis H., Linda Havenstein, Ηλία Καφούρου, Διονύση Καβαλιεράτου, Παναγιώτη Λουκά, Όλγας Μηλιαρέση-Φωκά, Μαλβίνας Παναγιωτίδη, Ραλλού Παναγιώτου, Selma Parlour, Wilhelm Sasnal, Aleksandar Todorovic, Αλέξανδρου Τζάννη, Πάνου Τσαγκάρη, Aleksandra Urban, Honza Zamojski και Vassilis H.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες έλαβαν εκτενές υλικό με όλα τα λήμματα που χαρακτηρίζουν τη Μύκονο από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Στη συνέχεια προσκλήθηκαν να έρθουν να μείνουν στο νησί (residency), να κάνουν επιτόπια έρευνα και να τοποθετηθούν προσωπικά πάνω στο τι είναι η Μύκονος και τι η Ελλάδα σε σχέση με τα στερεότυπα που της αποδίδονται, μετασχηματίζοντας έτσι την εμπειρία της επαφής τους με το νησί σε δημιουργία, γεφυρώνοντας ταυτόχρονα τις τοπικές ιδιαιτερότητες με τον παγκόσμιο χάρτη της σύγχρονης τέχνης.

Μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκθέσεων, εκδηλώσεων, έρευνας και εκδόσεων, τα Δύο Χωριά διεγείρουν το δημόσιο διάλογο, καθώς και την παραγωγή νέων καλλιτεχνικών έργων. Τα συλλογικά πρότζεκτ τους απευθύνονται τόσο στο μη μυημένο στην τέχνη κοινό, όσο και σε επαγγελματίες της τέχνης, ενώ οι εκδόσεις τους ενθαρρύνουν την έρευνα πεδίου και την αντίστοιχη ανάδυση νέων απόψεων πάνω σε ζητήματα του ελληνικού πολιτισμού. Τα Δύο Χωριά δρουν σαν ένας πολύπλευρος κόμβος για τις τέχνες, ενώ το πρόγραμμα ανάθεσης νέων έργων στηρίζει τους νέους Έλληνες καλλιτέχνες και εισάγει το έργο τους στην κοινότητα της σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως.

Τέλος, τα Δύο Χωριά ευνοούν τις συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών, μη- κερδοσκοπικών οργανισμών και πολιτιστικών φορέων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για έναν χώρο όπου διαφορετικές απόψεις και αισθητικές μπορούν να συνυπάρξουν. Οι πρώτες συνεργασίες έγιναν με το Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ, το βιβλιοπωλείο OMMU και το Atelier Arizona: το Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ και το βιβλιοπωλείο OMMU παρουσιάζουν επιλεγμένες εκδόσεις βιβλίων καλλιτεχνών και καταλόγους τέχνης, ενώ το Atelier Arizona επιχειρεί μια φιλόδοξη αρχιτεκτονική παρέμβαση στην εξωτερική όψη του κτιρίου.

Πολύτιμοι αρωγοί της διοργάνωσης υπήρξαν οι κύριοι χορηγοί Aegean Airlines και Belvedere Hotel που φιλοξένησε τόσο το dinner με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών και των εκπροσώπων των ΜΜΕ στο νέο Thea Restaurant αλλά και το cocktail party που ακολούθησε από τα εγκαίνια.

Οι προσκεκλημένοι των εγκαινίων απόλαυσαν Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, το λευκό κρασί που έχει αγαπηθεί όσο κανένα, και τους σπιτικούς φυσικούς χυμούς B-Fresh ενώ υποστηρικτές της διοργάνωσης αποτέλεσαν η Blue Star Ferries και η Linard Printing Services.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα Δύο Χωριά παρουσιάζουν μια σειρά ατομικών εκθέσεων ως αποτέλεσμα του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών στη Μύκονο:

27 Ιουνίου – 20 Ιουλίου | εγκαίνια 26 Ιουνίου 2015

Vassilis H., Vacation

Selma Parlour, Paradoxes of the Flattened-out Cavity

25 Ιουλίου – 20 Αυγούστου | εγκαίνια 24 Ιουλίου 2015

Maja Djordjevic, I don’t know you, but I love you

Ραλλού Παναγιώτου, Lycra proper

23 Αυγούστου – 22 Σεπτέμβριου | εγκαίνια 22 Αυγούστου 2015

Όλγα Μηλιαρέση-Φωκά, Coco-Nuts

Αλέξανδρος Τζάννης, Wave after wave after wave… (It’s all for her)