Το «Καλοκαίρι στην πόλη», η εναλλακτική θερινή «κατασκήνωση» στον «Ελληνικό Κόσμο», γίνεται ο ιδανικός προορισμός για τους μικρούς μας φίλους και φέτος το καλοκαίρι, για δέκατη έκτη συνεχή χρονιά. Το πρόγραμμα που αγάπησαν και παρακολούθησαν χιλιάδες παιδιά αρχίζει φέτος στις 16 Ιουνίου και περιλαμβάνει 4 δεκαήμερα.

1ο δεκαήμερο: 16/06/2014-27/06/2014
2ο δεκαήμερο: 30/06/2014-11/07/2014   
3ο δεκαήμερο: 14/07/2014-25/07/2014
4ο δεκαήμερο: 25/08/2014-05/09/2014

Το φετινό «Καλοκαίρι στην πόλη» ταξιδεύει τους «κατασκηνωτές» του στο διάστημα, στις ομορφιές της Ελλάδας αλλά και  σε γωνιές όλου του κόσμου, μέσα από το παιχνίδι, τη δημιουργία, τις εκθέσεις και τα προγράμματα εικονικής πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου». Οπως κάθε χρόνο, περιλαμβάνει δύο διαφορετικές θεματικές ενότητες, με ξεχωριστές δραστηριότητες καθεμία, προσφέροντας στα παιδιά και τους γονείς τη δυνατότητα επιλογής. Παράλληλα εμπλουτίζεται προαιρετικά με απογευματινή ζώνη (15:00-17:00) όπου τα παιδιά μπορούν να παρατείνουν την παραμονή τους στους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου» μετά τις 15.00 (που τελειώνουν οι ημερήσιες δραστηριότητες) και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες μέχρι τις 17.00.

Οι δύο θεματικές ενότητες για το φετινό «Καλοκαίρι στην πόλη» είναι οι εξής:

Θεοί και πλανήτες: μια συνάντηση διαστημική! (1ο και 3ο Δεκαήμερο)
Το διαστημικό λεωφορείο «ΙΜΕ Απόλλων» θα εκτοξευθεί προσεχώς με προορισμό τα βάθη του ουράνιου «ωκεανού». Επιβάτες του, τα παιδιά!

Ερμής, Αφροδίτη, Δίας, Κρόνος… Πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος ή αγαπημένοι και ξακουστοί θεοί της ελληνικής μυθολογίας; Γιατί οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος φέρουν τα ονόματα θεών; Ποιος τους βάφτισε έτσι;

Η αστρονομία «μπλέκεται» με τη μυθολογία και τα παιδιά ταξιδεύουν στο διάστημα για να ανακαλύψουν τους πλανήτες, τον καθέναν με το δικό του ξεχωριστό μύθο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη μοναδική θέση του στον ουράνιο θόλο! Η κατάκτηση του διαστήματος από την αρχαιότητα έως σήμερα εμπνέει για παιχνίδι, γέλιο, δημιουργικές κατασκευές και περιπετειώδεις εξερευνήσεις!

Με μια ορθοπεταλιά, στης Ελλάδας την κάθε γωνιά! (2ο και 4ο Δεκαήμερο)
Ελλάδα: γαλάζιος ουρανός, θάλασσα, φως και ήλιος. Ωστόσο η Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα από αυτά!

Ένας ονειροπόλος ποδηλάτης παρασύρει τα παιδιά σε ένα ταξίδι σε γνωστές αλλά και άγνωστες γωνιές της χώρας, στις «μυρωδιές» και στις ιστορίες της. Οι μικροί μας φίλοι γίνονται συνοδοιπόροι του και «γεύονται» ξεχωριστές πλευρές της πατρίδας μας, μέσα από την παράδοση, τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές της. Με μια ορθοπεταλιά βρίσκονται από τη Θράκη στη Μακεδονία και από το βουνό των Κενταύρων μέχρι τη γενέτειρα του θεού Δία. Πετρόχτιστα γεφύρια, μεσαιωνικά κάστρα, κορυφές και ποτάμια, καντάδες και σούστες,  λιμάνια και καταγάλανα νερά, γεύσεις και μυρωδιές, είναι μόνο μερικές από τις μυστικές ομορφιές  που θα ανακαλύψουν αυτές τις δέκα ημέρες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΖΩΝΗ (15:00-17:00)

Φέτος η προαιρετική απογευματινή ζώνη 15.00-17.00 περιλαμβάνει εργαστήρια με διακεκριμένους συνεργάτες από το χώρο του χορού, της μουσικής και της yoga που θα δίνουν ραντεβού με τους μικρούς μας φίλους καθημερινά 15.00-17.00.
Kids Yoga με την ομάδα Funky Yoga Kids.

Στο πλαίσιο του καλοκαιρινού προγράμματος «Καλοκαίρι στην πόλη», τα παιδιά  θα  έχουν την ευκαιρία να γυμναστούν, να ισορροπήσουν, να μάθουν να αναπνέουν σωστά και να χαλαρώνουν μέσω της γιόγκα από την ομάδα FUNKY YOGA KIDS. Η ομάδα FUNKY YOGA KIDS αποτελείται από έμπειρους δασκάλους γιόγκα με επικεφαλής την Ελένη Πρέκα, ιδρύτρια των hot yoga studios στην Ελλάδα.

«Η ορχήστρα και το τσίρκο μπήκαν στο χορό!» με την ομάδα ΚΟΚΟΙΚΑ

Η ομάδα ΚΟΚΟΙΚΑ του Γιώργου Σεραφειμίδη και της Βασιλικής Ζαφειροπούλου  διοργανώνει ένα ευχάριστο και πρωτότυπο εργαστήρι για παιδιά, στο οποίο η μουσική, το τσίρκο και ο δημιουργικός χορός συναντιούνται! Αρχικά, οι συμμετέχοντες κατασκευάζουν τη δική τους πολύχρωμη ζογκλερική μπάλα και μαθαίνουν τα βασικά μοτίβα της ζογκλερικής τέχνης. Στη συνέχεια μαθαίνουν να παίζουν μουσική με ένα ιδιαίτερο μουσικό όργανο – με τους ηχητικούς σωλήνες (boomwhackers) καθώς και με ήχους του σώματός τους (body music). Τέλος, τα παιδιά ανακαλύπτουν το σώμα τους μέσα από το δημιουργικό χορό και προτείνουν χορογραφίες που συνδιαμορφώνονται από εκείνα και τους εμψυχωτές.
Τα παιδιά έρχονται σε άμεση επαφή με τη μουσική, τα ζογκλερικά και το χορό, συνδυάζοντας τις τρεις αυτές τέχνες. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας πρωτότυπης πολύχρωμης «μουσικοκινητικο-ζογκλερικής παράστασης».

«Ας ταξιδέψουμε με τη μουσική!» με το μουσικό Γιώργο Κωνσταντινίδη

Το πρόγραμμα  «Ας ταξιδέψουμε με τη μουσική!!!» με το μουσικό Γιώργο Κωνσταντινίδη, θα περιλαμβάνει κάθε ημέρα και κάτι διαφορετικό. Με αφορμή τη ζωή και το έργο ενός συνθέτη ή ένα είδος μουσικής, κάθε μέρα θα γεμίζει με  διαφορετικούς ήχους (μουσικά έργα και παραδείγματα) και δραστηριότητες (ζωγραφική, χορός, παντομίμα). Επίσης τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν ένα καινούριο διαφορετικό όργανο. Ετσι θα έρθουν σε επαφή με τις τρεις μεγάλες ομάδες των μουσικών οργάνων (πνευστά, κρουστά και έγχορδα) και παράλληλα θα κατασκευάσουν με εύκολο τρόπο τα δικά τους μουσικά όργανα!

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»

Στο «Καλοκαίρι στην πόλη», επί δέκα ημέρες, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, τα παιδιά 5 έως 12 ετών έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε μία εναλλακτική κατασκήνωση στους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου». Από τις 9.00 το πρωί έως τις 15.00, οι μικροί κατασκηνωτές συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια που συνθέτουν ένα πολυθεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Εντός του «Eλληνικού Kόσμου» τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις προβολές Εικονικής Πραγματικότητας και τις εκθέσεις, να αγαπήσουν το περιβάλλον, να πραγματοποιήσουν ανασκαφές φέρνοντας στο φως μυστικά χαμένα στους αιώνες, να «ταξιδέψουν» με την τριακόντορο, πιστό αντίγραφο ενός αρχαίου ελληνικού καραβιού σε φυσικό μέγεθος, αλλά και να ασχοληθούν με θέματα όπως η μυθολογία, η μουσική, το θέατρο, η ελληνική παράδοση και ιστορία, η αστρονομία και ο χορός. Τα παιδιά ολοκληρώνουν το δεκαήμερο με μια εορταστική εκδήλωση, όπου παρουσιάζουν στους γονείς τους διάφορα «δρώμενα» που έχουν προετοιμάσει κατά τις δέκα δημιουργικές ημέρες τους στον «Ελληνικό Κόσμο».